180 ps nie jest bajkowe ale jezeli to o którym jeden koleś mi się pochwalił to nie warto. Przegrzany i to ostro tamtem było bo kolesiowi przy dość duzej prędkości woda wyleciała czy jakoś tak.
Lui pisze:a tu ktoś mnie uprzedził i pierwszy sprzedaje gotowe uno mk1 do wyścigów hehe :
I JAK ONI WYCIĄGNELI TE 179PS na seryjnym turbo
Auto wygląda na fabryczne Uno (było takie), ale parę rzeczy mi mocno nie pasuje: data pierwszej rejestracji '81 rok?!
P.S. A gdzie masz napisane, ze jest na seryjnej turbinie?
napisane jest gruppe A
a przpisy grupy A nie pozwalają na zmiane turbiny na inną niż ta co w homologacji, a w homologacji nie ma innej niż seryjna...
znaczy się moze być tylko seryjna
jedyne co znalazłem gdzies napisane to że turbina jest "wewnętrznie zmodyfikowana"
ale średnice wlot/wylot kompresor/turbo i inne wymiary podane w karcie homologacyjnej muszą zostać zachowane - być seryjne +- niewielka wartość
trzeba zerknąć do karty homologacyjnej i zobaczyć co jest opisane, to co nie jest teoretycznie można zmienić
Gdyby A-grupy jeździły na seryjnych turbinach, to daleko by nie ujechały. Możesz zmienić wirniki (inna ilość i kształt łopatek), podcina się wirnik wydechowy (cut back), łożyskowanie 360 st. i jeszce kilka innych, drobnych zmian. Zresztą przy ciśnieniach rzędu 1.7 - 1.8 bara możesz uzyskać 180 KM na całkowicie seryjnej turbinie (oczywiście z innymi zmianami w silnku).