Jakby w watku, na forum byly odpowiedzi na powyzsze pytania to nie bym ich nie zadawal. Z tego co wiem, to nic nie wiem:/ i nie znam odpowiedzi na moje pytania, bo nie mam takiej wiedzy(jeszczeZibi122 pisze:Przeczytaj ten wątek od oczątku a znajdziesz wiekszość informacji
Wałek rozrządu
-
simon1989
- Spamer :P
- Auto: Uno 1.3T
Re: Wałek rozrządu
-
ciemol
- Aktywny użytkownik
roznia sie wzniosami krzywek, wiec zatem i czasami otwarcia, czy jeszcze czyms, nie wiem.
jak z montazem, czy pasuje czy nie to nie pomoge bo nie wiem na jakiej podstawie to stwierdzic, jeśli nalezy kierowac sie jedynie iloscia krzywek a tak poza tym reszta nie ma znaczenia to juz masz odpowiedz i w zasadzie moznaby ładowac wałek z kazdego samochodu o wiekszych wzniosach, zaznacze ze to w przypadku jesli nalezy kierowac sie tylko tym o czym wspomniałem wczesniej bo nie wiem jak to dokładnie, zeby sie potem nikt nie czepiał
ja kolege rozumiem bo tez studiuje kierunek samochodziarski i chce wiedziec wszystko od poczatku, damy rade
jak z montazem, czy pasuje czy nie to nie pomoge bo nie wiem na jakiej podstawie to stwierdzic, jeśli nalezy kierowac sie jedynie iloscia krzywek a tak poza tym reszta nie ma znaczenia to juz masz odpowiedz i w zasadzie moznaby ładowac wałek z kazdego samochodu o wiekszych wzniosach, zaznacze ze to w przypadku jesli nalezy kierowac sie tylko tym o czym wspomniałem wczesniej bo nie wiem jak to dokładnie, zeby sie potem nikt nie czepiał
ja kolege rozumiem bo tez studiuje kierunek samochodziarski i chce wiedziec wszystko od poczatku, damy rade
-
hz10
najprościej rzecz ujmując to wałek do turbo jest zupełnie inny niz w n/a głównie chodzi o czas współotwarcia zaworów
-
ciemol
- Aktywny użytkownik
a da rade ktos tak wyklarowac zebysmy z kolega, i pewnie nie tylko my, wiedzieli na jakiej zasadzie dobrac wałek do silnika
-
hz10
generalnie to najprościej jest wejść na strone catcamsa i szukać do swojego auta, wybór jest dość spory
- ZibiUT
- "FireStarter"
- Miejscowość: Kampinos
- Kontakt:
Skoro pytasz o wartości to znaczy ze nie przeczytałeś bo na drugiej stronie w moim poście załaczone są fotki czasów i wzniosów wałka z 1,4NA, 1,5NA, 1,4T. Po za tym używając szukajki odnajdziesz jeszcze wątki o wałkach w których są również opisane wałki od 1,3T i wałka świątka.simon1989 pisze:Znalazłem tą książkę(wydanie 1981). Dziekuje za tytuł. Czym różnią się wałki od UT 1.3, UT 1.4, PGT?[konkretnie-wartosci jeżeli mozna:) )
Czy wałek UT(1.3 lub 1.4) tu tez sie nadaje czy nie ma pozytywnego wplywu ze wzgledu na to, ze jest to silnik wolnossacy?
Mogę dodać, że aby wyliczyć czas wałka to sumuje się wartości podane na zdjeciach w następujący sposób:
dla 1,5
ssanie - 180+6+46 = 232
wydech - 180+47+7 = 234
Dla porównania 1,4NA
180+7+35 = 222
180+37+5 = 222.
W takiej sytuacji widać ze wałek z 1,5 jest ostrzejszy i do tego ma wieksze wzniosy co spowoduje lepsze napełnienie.
Do tego przydało by się odpowiednio ustawić zapłon co niestety w 1,4 jest nieosiągalne i dolać paliwa a tojuż prostrza sprawa.
http://www.zibisoft.pl - Hamownia podwoziowa - Ożarów Mazowiecki
- DeviL
- Punto2 killer
- Miejscowość: Kraków
- Auto: Inne
Jeszcze w turbo sa katy otwarcia tak zrobione by byla chyba najmniejsza dziura miedzy zamknieciem a otwarciem ssak/wydech , w wolnossaku sie to juz wydluza , przez co robi sie lag na dole ,ale mesta gora 
Potrzebujesz części do swojego włocha wal z vin-em na priv-a 
-
simon1989
M.in. takiego wyliczenia potrzebowalem. Dzieki:)Zibi122 pisze:
Mogę dodać, że aby wyliczyć czas wałka to sumuje się wartości podane na zdjeciach w następujący sposób:
dla 1,5
ssanie - 180+6+46 = 232
wydech - 180+47+7 = 234
Dla porównania 1,4NA
180+7+35 = 222
180+37+5 = 222.
Do jakich wartosci tych liczb dazyc w 1.4 bez turbo? Od czego to zalezy? Czy na wybor walka ma wplyw rodzaj zasilania, tzn. wstrysk, gaznik, bo jestem coraz blizej zamontowania gaznikow i wywalenia tego calego elektronicznego smietnika?
- JARO_Cz-wa
- Zaawansowany użytkownik
Panowie mam zamiar zamówić wałek rozrządu w którym napawane będe wszystkie krzywki od nowa. Skłonił mnie do tego fakt, że mój silnik pochłonał już 3 wałki rozrządu za mojego użytkowania. Twardość krzywek po takiej regeneracji jest niby tak duża, że nie wymagają one już niby żadnego utwardzania. Pytania moje są takie:
1. Czy dobrą obrałem koncepcje na rozwiązanie tego problemu ze "zjadaniem" krzywek przez silnik?
2. Kopie ewentualnie jakiego wałka sobie zamówić? Myśle o Piper Camsie lub Catmasie, niestesty do tych drugich jak narazie nie udało mi się znaleźć timing-u, a bez niego mi nikt tego nie wykona zapewne.
Ktoś może przedstawić jakieś uzasadnione argumenty przeciw lub za jakąś konkretną opcją
Z tego co pamiętam to koziol miał w swoim silniku catcamsa 289/267. Jednak ja nastawiałbym się na coś, na czym dobrze by się silnik wkręcał w ruchu miejskim i poza miastem, nie zależy mi na jak największej wartości KM
1. Czy dobrą obrałem koncepcje na rozwiązanie tego problemu ze "zjadaniem" krzywek przez silnik?
2. Kopie ewentualnie jakiego wałka sobie zamówić? Myśle o Piper Camsie lub Catmasie, niestesty do tych drugich jak narazie nie udało mi się znaleźć timing-u, a bez niego mi nikt tego nie wykona zapewne.
Ktoś może przedstawić jakieś uzasadnione argumenty przeciw lub za jakąś konkretną opcją
Z tym co tu piszesz ja ostatni pisalem do catcams-a wlasnie z pytaniem co wybrac, w sumie na tych samych kryteriach(miasto,poza miastem) i doradzili mi walek 1900220.
Fiat Uno Turbo 1301 Turbo@150HP 216Nm - zdedchło
Fiat Uno Turbo 1583 Turbo@???HP ???Nm - w trakcie
Lancia Dedra Integrale 2.0 DOHC 8v 4x4 Turbo - sprzedana
Fiat Uno 1372 narazie bez turbo
- śmigam
Fiat Uno Turbo 1583 Turbo@???HP ???Nm - w trakcie
Lancia Dedra Integrale 2.0 DOHC 8v 4x4 Turbo - sprzedana
Fiat Uno 1372 narazie bez turbo
- BARTEKcoupe
- Miejscowość: Skarżysko Kamienna
- Auto: Inne
Jaki koszt wykonania tego wałka?? pipera można kupić za 1200, a catcamsa chyba za jeszcze mniej.
Punto GT >1.4 >> 1.4 k14 >>> 1.4 GT20s >>>> 2.0 16vt >>>>> 1.6 GT20s>>>>>>Coupe 20vt
.....psss......pssss.....pssssss
.....psss......pssss.....pssssss
-
simon1989
Jak chcesz kupic napawany walek, to musisz sie dowiedziec kto robi to najlepiej, pewna osoba na tym forum napisala, ze np. wałki z firmy Świątek nie mają dobrej trwałości. Odnosnie tematu, to czy walki catcamsa sa napawane i czy walki pipercamsa w wersji "blank" sa napawane czy wytoczone tak jak fabryczne?
- goofer007
- Miejscowość: SZA
- Auto: Punto GT
Jakaś rodzima produkcja typu rewar, heinrich czy światek ?JARO_Cz-wa pisze:Panowie mam zamiar zamówić wałek rozrządu w którym napawane będe wszystkie krzywki od nowa
176B6.000 1372 GT
146A2.246 1301 TIE
146A2.246 1301 TIE
- JARO_Cz-wa
- Zaawansowany użytkownik
Heinrich powiedział mi 450zł za takie przerobienie wałka.
No wałku który wyspawał też on; jeździ z tego co mi wiadomo mrowczan i niby póki co krzywki całe.
Priorytetem w tym wszystkim jest dla mnie to żeby wkońcu to zrobić i więcej do tematu nie wracać, tzn żeby znów za jakies 3tys km nie okazało się, że ubywa mi krzywek
a kiedyś trzeba wkońcu ograniczyć inwestowanie w to auto, bo zliczając całą kase utopioną w to auto, to miałbym już inną fajną furke, tak więc niebardzo uśmiecha mi się wyłożyć kolejny przeszło tysiąć (wałek, płytki, uszczelki, pasek) 
No wałku który wyspawał też on; jeździ z tego co mi wiadomo mrowczan i niby póki co krzywki całe.
Priorytetem w tym wszystkim jest dla mnie to żeby wkońcu to zrobić i więcej do tematu nie wracać, tzn żeby znów za jakies 3tys km nie okazało się, że ubywa mi krzywek
- goofer007
- Miejscowość: SZA
- Auto: Punto GT
A jest w stanie wykonać wałek o danych parametrach, czy to tylko takie ogólnikowa poprawa charakterystyki ?
Bo jakby nie patrzeć 450 zł to trochę jest szczególnie, że można za 760 mieć świątka.
Bo jakby nie patrzeć 450 zł to trochę jest szczególnie, że można za 760 mieć świątka.
176B6.000 1372 GT
146A2.246 1301 TIE
146A2.246 1301 TIE