Wałek rozrządu
- Luu
- Zaawansowany użytkownik
- Miejscowość: białystok
- Auto: Uno 1.4T
Wałek rozrządu
Czy dobrym pomyslem jest zmiana wałka rozrządu z obecnie przytartego na ten z uno 1.4 n/a. Tzn. czy wzniosy krzywek są podobne?
Uno Turbo 1.4 mk2
Re: Wałek rozrządu
Z 1,4 NA ma 8,8/8,8 1,4 turbo ma 9,5/9,25 (w PGT) a poza tym zupełnie inne czasy otwarcia, działać będzie ale jaka róznica to tylko hamownia powie.Luu pisze:Czy dobrym pomyslem jest zmiana wałka rozrządu z obecnie przytartego na ten z uno 1.4 n/a. Tzn. czy wzniosy krzywek są podobne?
Fiat Marea Weekend SX 1,6 16V
Myślę że przy dzisiejszych cenach funta nie ma co kombinować i naprawdę warto uciulać ten 1000zł na catcamsa, wałek z prawdziwego zdarzenia i ze 4 wersje do wyboru.Luu pisze:W takim razie jaki wałek zastosowac aby poprawić nieco osiągi ew. nie schrzanić tych co są? Wałek z uno 1.5 ?
Fiat Marea Weekend SX 1,6 16V
- Luu
- Miejscowość: białystok
- Auto: Uno 1.4T
Wiem, orientowałem się w temacie tego wałka dokładnie 999zł + przesyłka.2rotor pisze:Myślę że przy dzisiejszych cenach funta nie ma co kombinować i naprawdę warto uciulać ten 1000zł na catcamsa, wałek z prawdziwego zdarzenia i ze 4 wersje do wyboru.Luu pisze:W takim razie jaki wałek zastosowac aby poprawić nieco osiągi ew. nie schrzanić tych co są? Wałek z uno 1.5 ?
Narazie nie dysponuję taką gotówką stąd szukam jakiegoś taniego rozwiązania.
Ostatecznie myslałem także nad regeneracją mojego przytartego wałka max 2 krzywki do poprawy, tylko kwesta tego ile kosztuje naprawa i komu go wysłać żeby go nie spaprał...
Uno Turbo 1.4 mk2
-
- Aktywny użytkownik
- Miejscowość: Białystok
- Auto: Inne
Zależy jaki masz silnik. Bo z tego co wiem do do silników FIRE montowanych do Uno (1,0 i 1,1) podejdzie wałek od zwykłego Punto 1,2 (też silnik FIRE) - najlepiej brać te o największej mocy (ten z wersji 8V 75 KM na pewno będzie dobry, natomiast 16V 85 KM to nie pamiętam). Prawdopodobnie sama zmiana wałka w tych silnikach daje już jakieś zauważalne efekty... 

- BARTEKcoupe
- Spamer :P
- Miejscowość: Skarżysko Kamienna
Czy wałek z 1,4 n/a będzie dużo gorszy od seryjnego w punto czy może coś polepszyć minimalnie?? mam takowy teraz w punto z silnikiem 1,4n/a. Jednostka niedługo zostanie odbudowana bo mam wszystkie graty, tylko co z tym wałkiem??
Punto GT >1.4 >> 1.4 k14 >>> 1.4 GT20s >>>> 2.0 16vt >>>>> 1.6 GT20s>>>>>>Coupe 20vt
.....psss......pssss.....pssssss
.....psss......pssss.....pssssss

- ZibiUT
- "FireStarter"
- Miejscowość: Kampinos
- Auto: Uno 1.3T
- Kontakt:
W Punto GT wałek jest lepszy niż w 1,4 NA. Walek w 1,4NA ma wzniosy 8,8 ssący i wydechowy a w punto seryjnie jest 9,5/8,8 ssący/wydechowy.
Do 1,3T wałek z 1,4A bedzie dobry bo 1,3 ma 8 mm wnios. Wiadomo równiez, ze nie tylko wznios jest wazny.
Do 1,3T wałek z 1,4A bedzie dobry bo 1,3 ma 8 mm wnios. Wiadomo równiez, ze nie tylko wznios jest wazny.
http://www.zibisoft.pl - Hamownia podwoziowa - Ożarów Mazowiecki
- BARTEKcoupe
- Miejscowość: Skarżysko Kamienna
- szymons1990
- Miejscowość: Myslowice
- Auto: Punto GT
-
- Auto: Uno 1.3T
- Kontakt:
Ja założyłem chyba najsłabszy bo z 1.3 T i w porównaniu do tego wytartego z 1.4T i tak jest o niebo lepiej. Będzie kaska to się pomyśli nad czymś mocniejszym. Jak masz za grosze to zakładaj cokolwiek byle równe krzywki były.
Fiat Grande Uno
www.uno-racing.prv.pl
www.uno-racing.prv.pl