Narzędzie do regulacji płytek zaworowych

pozostałe tematy nie związane z istniejącymi działami.

Moderatorzy: KYS, ZibiUT

simon1989
Spamer :P
Auto: Uno 1.3T

Narzędzie do regulacji płytek zaworowych

Post autor: simon1989 »

Szukam planu lub samego narzedzia do wymiany plytek zaworowych(do wcisniecia szklanek). Regulujecie plytki, wiec na pewno ktos ma cos co sie do tego nadaje. Jezeli ktos mialby cos takiego to czy poprzez poczte bede mogl porzyczyc? Bylbym serdecznie wdzieczny:)
Na allegro znalazlem cos takiego, ale cena jest kosmiczna:
http://moto.allegro.pl/item724676152_be ... _fiat.html
Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Luu
Zaawansowany użytkownik
Miejscowość: białystok
Auto: Uno 1.4T

Re: Narzędzie do regulacji płytek zaworowych

Post autor: Luu »

srubokret plaski do zablokowania szklanki, szczypce chirurgiczne do wyciagniecia plytki i klucz nasadowy bodajze 30 do obrotu walem aa i druga osoba do pomocy :)
Uno Turbo 1.4 mk2
simon1989

Dobry pomysl. Nie wpladlem na to, zeby zablokowac szklanke kiedy jest wepchnieta walkiem i potem przekrecic wałek. Dzieki:)
hz10

Post autor: hz10 »

zablokować jak jest wepchnięta? powodzenia ale robi sie to tak (przynajmniej ja) krzywka do góry, wciskasz śrubokręt między płytke a wałek a drugi wpasowujesz między wałek a szklanke , wyjmujesz śrubokręt i podważasz płytke, tyle
Lui
Kontakt:

Post autor: Lui »

Ja robiłem właśnie tak że obracałem wałem, jak krzywka była na dole to blokowałem szkalnkę takim kluczem podobnym jak do zawieszeń gwintowanych tylko mniejszym, obracałem trochę wałem , wymiana płytki przy pomocy pensety, potem znowu obrót wałem do otwarcia, wyciagnięcie blokady i następna. Świece wyciągnięte żeby się lekko wałem kręciło.

Klucz do wału do 36, napewno więcej niż 30
Fiat Grande Uno
www.uno-racing.prv.pl
simon1989

Glowica jest wyjeta wiec, bede mogl sobie obracac tyle razy ile mi sie podoba- nie bedzie zadnej kolizji.
hz10 pisze: [...] wciskasz śrubokręt między płytke a wałek a drugi wpasowujesz między wałek a szklanke , wyjmujesz śrubokręt i podważasz płytke, tyle
Myslalem o tym, ale stwierdzilem, ze to bedzie za bardzo niszczycielskie, wiec nie ryzykowalem.
Dam rade. Dzieki za pomoc:)
ziuzio
Miejscowość: krakooff
Auto: Uno 1.4T

Post autor: ziuzio »

Tylko przy opcji zblokowania szklanki, gdy jest wciśnięta trzeba, uważać przy późniejszym kręceniu wałem, bo można zahaczyć tłokiem o uchylony zawór:). Dlatego zawsze wykręcone świeczki i silnik musi się lekko kręcić.
ODPOWIEDZ