Szukam planu lub samego narzedzia do wymiany plytek zaworowych(do wcisniecia szklanek). Regulujecie plytki, wiec na pewno ktos ma cos co sie do tego nadaje. Jezeli ktos mialby cos takiego to czy poprzez poczte bede mogl porzyczyc? Bylbym serdecznie wdzieczny:)
Na allegro znalazlem cos takiego, ale cena jest kosmiczna:
http://moto.allegro.pl/item724676152_be ... _fiat.html
Pozdrawiam!
Narzędzie do regulacji płytek zaworowych
- Luu
- Zaawansowany użytkownik
- Miejscowość: białystok
- Auto: Uno 1.4T
Re: Narzędzie do regulacji płytek zaworowych
srubokret plaski do zablokowania szklanki, szczypce chirurgiczne do wyciagniecia plytki i klucz nasadowy bodajze 30 do obrotu walem aa i druga osoba do pomocy 

Uno Turbo 1.4 mk2
-
- Spamer :P
- Auto: Uno 1.3T
Dobry pomysl. Nie wpladlem na to, zeby zablokowac szklanke kiedy jest wepchnieta walkiem i potem przekrecic wałek. Dzieki:)
-
zablokować jak jest wepchnięta? powodzenia ale robi sie to tak (przynajmniej ja) krzywka do góry, wciskasz śrubokręt między płytke a wałek a drugi wpasowujesz między wałek a szklanke , wyjmujesz śrubokręt i podważasz płytke, tyle
-
- Kontakt:
Ja robiłem właśnie tak że obracałem wałem, jak krzywka była na dole to blokowałem szkalnkę takim kluczem podobnym jak do zawieszeń gwintowanych tylko mniejszym, obracałem trochę wałem , wymiana płytki przy pomocy pensety, potem znowu obrót wałem do otwarcia, wyciagnięcie blokady i następna. Świece wyciągnięte żeby się lekko wałem kręciło.
Klucz do wału do 36, napewno więcej niż 30
Klucz do wału do 36, napewno więcej niż 30
Fiat Grande Uno
www.uno-racing.prv.pl
www.uno-racing.prv.pl
-
Glowica jest wyjeta wiec, bede mogl sobie obracac tyle razy ile mi sie podoba- nie bedzie zadnej kolizji.
Dam rade. Dzieki za pomoc:)
Myslalem o tym, ale stwierdzilem, ze to bedzie za bardzo niszczycielskie, wiec nie ryzykowalem.hz10 pisze: [...] wciskasz śrubokręt między płytke a wałek a drugi wpasowujesz między wałek a szklanke , wyjmujesz śrubokręt i podważasz płytke, tyle
Dam rade. Dzieki za pomoc:)
-
- Miejscowość: krakooff
- Auto: Uno 1.4T
Tylko przy opcji zblokowania szklanki, gdy jest wciśnięta trzeba, uważać przy późniejszym kręceniu wałem, bo można zahaczyć tłokiem o uchylony zawór:). Dlatego zawsze wykręcone świeczki i silnik musi się lekko kręcić.