Problem ze skrzynią biegów UNO TURBO 1.4 i.e. P.O.M.O.C.Y.

skrzynia, sprzęgło, itp.

Moderatorzy: KYS, ZibiUT

Awatar użytkownika
Rogii
Użytkownik
Miejscowość: Tychy

Problem ze skrzynią biegów UNO TURBO 1.4 i.e. P.O.M.O.C.Y.

Post autor: Rogii »

Wtajcie jestem nowym użytkownikiem tego Forum a więc kupiłem UNO TURBO 1.4 i.e. rocznik 92 i mam problem ze skrzynią mianowicie coś strzeliło i wyciekł olej , ogólnie skrzynia teraz nie przenosi mi napędu nie chce jechac na żadnym z biegów być moze półoś strzeliła i rozwaliła gume i olej wyciekł dzisiaj bede rozbierał skrzynie i zobacze co jest nie tak... ale ogólnie mam pytanie czy skrzynia z UNO TURBO 1.3 jest taka sama? lub czy jest taka sama z UNO 1.4 lecz samego bez TURBO? chyba że ktoś ma na sprzedaż skrzynie do TURBO 1.4...?
David_KRK
Użytkownik
Auto: Uno 1.3T

Post autor: David_KRK »

K L I K
Pytałem niedawno o podobne rzeczy ;) Wygląda że da się założyć z 1.3T, chociaż trzeba pokombinować...
Bini0
Aktywny użytkownik
Kontakt:

Post autor: Bini0 »

David_KRK pisze:K L I K
Pytałem niedawno o podobne rzeczy ;) Wygląda że da się założyć z 1.3T, chociaż trzeba pokombinować...
Z 1.4 N/A moze spacowac dzwonem, ale tam jest zupelnie inny system przeniesienia napędu (inne półosie).
Z 1.3 T (IMHO) pasuje, ale ważna jest wersja, bo były z dolnym wybierakiem
Pozdrawiam - Binio
Obrazek
Awatar użytkownika
Rogii
Użytkownik

Bini0
czyli mówisz ze 1.3 nie pasuje kutasówa bo musze skrzynie wymienic nie ma szans pękniecie od góry zmieliło troche w środku jai kupa , ale ogólnie czy z 1.4 zwykłego to nie ta sama? nie znam siedlatego pisze na forum
ziuzio
Spamer :P
Miejscowość: krakooff
Auto: Uno 1.4T

Post autor: ziuzio »

W 1.4T półosie są dzielone i skręcane, zaś 1.4n/a ma półosie jednoczęściowe. W związku z innymi systemami uszczelnień takich półosi skrzynie różnią się obudowami, a wewnątrz różnią się mechanizmem różnicowym(inaczej łączy się półośka dzielona, a inaczej jednoczęściowa).
Najlepiej wrzuć skrzynie z 1.3T z górnym wybierakiem:).
Awatar użytkownika
Rogii
Użytkownik

ziuzio
tylko skąd wziąśćtaką 1.3 żeby spasiła?
Awatar użytkownika
Rogii
Użytkownik

czyli skrzynia z górnym wybierakiem 1.3Turbo pasuje? a z dolnym wybierakiem nie pasuje? czy jest jeszcze różnica między UNO TURB MK1 czy MK2?
ziuzio

Z dolnym wybierakiem też pasuje, tylko do tego trzeba zmienić jeszcze tarczę sprzęgła i system wybierania biegów w samochodzie:).
Wszystkie mkII miały już górny wybierak(choć od reguły zawsze znajdzie się jakiś wyjątek):).
Awatar użytkownika
Rogii
Użytkownik

ogólnie będe szukał z górnym wybierakiem ale reguły nie ma czy mk1 czy mk2? jesli chodzi o samą skrzynie z górnym wybierakiem bedzie pasowała i sprzęgło ma takie same? dzięki ogólnie w kato ma gość skrzynie jade ją obejrzeć! moze juz za niedługo Turbok znów będzie łamał beemy na skrzyżowaniu hehe pozdrawiam
ziuzio

Reguła jest taka, że mkII mają skrzynie z górnym wybierakiem; ale jak napisałem w 89r. były różne ciekawe przejściówki i mkI może mieć już skrzynie z górnym wybierakiem:).
Przy górnym wybieraku sprzęgło jest już takie samo(dokładnie to ten wielowypust na wałku, bo same tarcze mają różne średnice, ale to Cię nie interesuje, bo skrzynia będzie współgrać z dowolną średnicą tarczy, jeśli tylko będzie pasować wielowypust).
Awatar użytkownika
Rogii
Użytkownik

no widzisz znalazłem kilka skrzyń jdna dokładnie taką samą do 1.4 turbo ale gość chce 1000zł, a druga to właśnie z MK1 1.3 Turbo z górnym wybierakiem i taniej lecz nie wiem czy bedzie pasowała, i czy półosie mi spasują , a czy np tarcze można przełożyć?ze sprzęgła? :?
Awatar użytkownika
Rogii
Użytkownik

powiedzcie mi jeszcze czy pólośki z 1.4 turbo są takie same jak z 1.3 Turbo? bo jdna sie ukręciłą
Awatar użytkownika
ZibiUT
"FireStarter"
Miejscowość: Kampinos
Kontakt:

Post autor: ZibiUT »

Tak, półosie w 1,3T i 1,4T są takie same. Jedynie przy systemie ANTYSKID ( ABS fiata ) sa inne
http://www.zibisoft.pl - Hamownia podwoziowa - Ożarów Mazowiecki
Awatar użytkownika
Rogii
Użytkownik

kupiłem skrzynie biegów z fiata uno 1.3 turbo z górnymi wybierakami, ale mam pytanie czy tarcza sprzęgła chodzi mi o wieloklin jest taka sama? jutro zabieram sieza ściąganie starej i będe próbował cośpodziałać!
Awatar użytkownika
Rogii
Użytkownik

pytanie dokładnie odnosi siędo tego czy ogólnie stare sprzegło tarcza itd będą mi pasowały i grało w tej nowej (używanej) skrzyni? czy jednak będzie trzeba wymieniać sprzęgło tarcze itd?
ODPOWIEDZ