Oto wykonane przezmnie MBC typu pressure do fiata uno turbo (zasada dzialnia jest taka sama dla wszytkich autek z turbina) calosc wczoraj zmontowalismy i dziala bardzo fajnie autko szybiej uzyskuje doladowanie
Zasada dzialania jest chyba znana wszytskim jesli nie to po krotce
W srodku obudowy znjaduje sie kulka i sprezynka srubką regulujemy napiecie sprezyny ktora dociska kulke blokujaca przeplym powietrza do westgatea ktory w normalnych warunkach otwiera sie gdy tylko w kolektorze powstanie nadcisnienie w przypadku zastoswania mbc otwiera sie on dopiero gdy cisnienie bedzie wieksze niz naswiona sila napiecia sprezyny
Cena jaka nam wyszla za MBC to 32zl wiec nie drogo sadze ze system z dwoma polozeniami (soft czyli fabryka i hard czyli na MBC )i zmiana z kabiny za pomoca przelacznika elektrycznego mozna by zrobic w granicach 90-100zl (dokladnie nie wiem jak dokonczymy to sie okaze jakie sa dokladne koszta ale sadze ze w tym mozna by sie spokojnie zamknac)
a oto zdjecia ustrojstwa
Zamontowany jest ten z pierwszego zdjecia ten z 2 i 3 jest bardziej estetyczny ale ma wade jest 20zl drozszy
Pozdrawiam
Oto nastepny z wynalazkow
czyli MBC-Elektric (czyli mamy normalne MBC z tym ze mamy dwa polozenia ) albo seria (tak jak normalnie autko smiga) albo z udzialem MBC a wyglada to tak
Albo dualny czyli dwa MBC jeden i drugi mozna ustawic przy czym jeden jest ustawiany na mniejsze wartosci pwoiedzmy na wartosc taka zeby kola nie zrywaly przyczepnosci na dwojce a drugi ustawiony jest na MAX co da turbina
i wyglada tak
Oba sa ustwaine z kabiny za pomoca przycisku (przelacznika)
Pozdrawiam
Rozumiem ze chodzi ci o ten dwu ustawieniowy zreszta to nie wazne powiem
MBC-32zl (w tym drugim sa dwa)
zaworek z allegro 50zl
zlaczki 4zl
Razem to jest 86zl jesli sobie zrobisz sam elektryke jesli nie to musisz doliczyc 25zl (przekaznik + kable + wlacznik +konektory to tak na oko bo nie wiem jakie sa teraz ceny elektryki musialbym sprawdzic)
Pozdrawiam
szociu pisze:czy mój schemacik ideowy jest ok? tak to ma byc wszystko spięte?
Jesli przy wlaczonym zasilaniu zaworek sie otwiera a przy wylaczonym zamyka to wszystko jest ok. Ja mam dwie mapy na smt i chce zrobic cos takiego, ale z dwoma mbc-ustawione na 2 rozne wartosci cisnien. Bez mbc nie ma jazdy jednym slowem (chocby mial byc ustawiony nawet na seryjne 0,5b) PS: (nie)stety mam 5ty wiec odpada mozliwosc sterowania doladowaniem przez smt
szociu pisze:jesli użyty jest zawór do benzyny to powinień wytrzymac do 4 bar
Dokladnie tak to wyglada dla 1MBC dla dwoch wyglada to tak:
Co do zaworka to tak wlozylem benzynowy bo najtanszy i znalalzem do niego przejsciwoki na 1/8 cala mozna by to zrobic i na wezykach ale tak chyba lepiej i pewniej ale jakby ktos chcial to mozna i na wezykach
Co do tego co dzieje sie z zaworkiem to tak przy walczonym sie otwiera a przy braku napiecia zamyka czyli zworek jest noramlnei zamkniety dlatego ten z wyzszym doladowaniem jest przed zaworkiem
Pozdrawiam
Mnie brakuje mocy cały czas nawt jak wskazówka opiera sie o zero ale z drugiej strony
Mam MBC z NOVITECA i jest ono bardzo duże a jednak non stop rozkrecone na max
Mnie brakuje mocy cały czas nawt jak wskazówka opiera sie o zero ale z drugiej strony
Mam MBC z NOVITECA i jest ono bardzo duże a jednak non stop rozkrecone na max
podlej pan paliwo to zobaczysz
mnie sie dzisiaj odkrecil mbc bo nie dokrecilem sruby kontrujacej - nic auto nie jechalo