czesc pytanie mam mysle ze takie proste a wlasciwie dwa 1 czy w UT jest bezpieczny silnik tzn w razie zerwania paska rozrzadu tloki spotkaja sie z zaworami i wszystko sie niszczy czy nie jest tak zle 2 co odpowiada za odciecie zaplonu i przy jakich obrotach powinno to nastapic bo u mnie tego nie ma moge zamknac obrotomierz bez problemu a to chyba raczej nie jest zdrowe dla silnika prawda
Silnik UT jest kolizyjny a wiec zerwanie paska = remont
Ad. 2
Za odcinkę odpowiada Mikroplex. Masz wersję która nie ma odcinki czyli jedną z pierwszych. Musisz uważać lub kupić kompa z odcinką lub załozyć samemu odcinką np przy pomocy SMT6 lub innej elekktroniki
czyli pasek trzeba szybko wymienic mam na stanie 3 mikroplexy jeden taki z czerwona naklejka jeden bosha i jeden jakis taki dziwny nie wiem jaki bo nie ma zadnych oznaczen zakladalem wszystkie i zaden nie odcina tzn kiedys na 4 biegu mi przerwal zaplon ale to byl ten jeden jedyny raz kiedy takie cos sie stalo i nie pamietam na jakim komputerze jak wyglada mikroplex ktory odcina zaplon
Ten ktory odcina ma blekitna naklejke i oznaczenie med 610A i jest do weesji z sonda lambda i chyba z czarna naklejka oznaczenie med 604C od wersji bez sondy lambdy i katalizatora.
ja mam z czerwoną naklejką ichyba tez nie mam odcinki.
a terez nasówa sie pytanie czytrzeba się jakos specjalnie pilnowac by nie obrucic na lewo silnika ?? jak nie ma odcinki
ja mam w 1.4 t cat i lambde więc pewnie mam odcinke i sie właśnie zastanawiam czy nie zamienić na kompa bez odcinki a odcinke sobie odpowiednio smt6 wysterować tam gdzie będzie bardziej potrzbna
mozliwość "pływania" zaworów i tym samym kolizja, ale w ucie są chyba podwojne sprężyny więc to nie grozi
urwanie korby
ale UTy z racji swoich wymiarów są silnikami stworzonymi do troche wyższcy obrotów występują dwie wersje 80 x 63,9 i 68,4 x 55,5, obie dość "over-square" (nie wiem jak po polsku sie to nazywa)