Uszczelki, ciśnienie oleju i inne

turbo, głowica, dolot, układ paliwowy, itp.

Moderatorzy: KYS, ZibiUT

maciek
Użytkownik
Auto: Uno 1.3T

Uszczelki, ciśnienie oleju i inne

Post autor: maciek »

Witam
i w końcu stało się...
Wczoraj udało mi się (po czterotygodniowych bojach i roku przemyśleń) przyciągnąć 1.4 t
Auto przejechało 550 km po 1,5 roku przostoju :)
Pierwsze 100 km nieopacznie jechałem na 3 cylindrach ( tak mi się wydaje) - wg właściciela miało to być sprzęgło i faktycznie takie były objawy. W pewnym momencie chyba przepalił -i sprzęgło wróciło do zdrowia :) - zaczęła się zabawa hehe
Sprzęgło które dostałem w prezencie poczeka...
Jak już wspomniałem postój był dość długi - po 200 km jazdy puściły uszczelki pokrywy zaworów i bloku - i silnik zaczął systematycznie pokrywać się olejem.
I tutaj mam pytanko:
Czy nieszczelność może mieć wpływ na ciśnienie oleju?
Jutro jadę po komplet uszczelek i będe je wymieniał więc wyjmę pare elementów.
Teraz mam około 2 Bar - tak powinno być ?- dodam że nic nie dymi i silniczek pracuje równo ale wydaje mi się że jak oglądałem go miesiąc temu po raz pierwszy to wskazówka sięgała 3 Bar'ów.
Co jeszcze posprawdzać i powymieniać przy silniku (oprucz elementów eksploatacyjnych) aby zapewnić max bezpieczeństwa i bezawaryjności ?
Dodam że pytam o to bo ostatni ut1.3 przetrwał w moich rękach 1,5 dnia po czym mi spłonął..
Chciałbym tego uniknąć bo obezny egzemplarz jest wg wart nakładów na remont.
Pozdrawiam
Yannick
Aktywny użytkownik
Kontakt:

Post autor: Yannick »

Tak na logikę, to jeśli dziura spowodowana starą uszczelką nie jest duża i olej się nie leje tylko tak przecieka troszkę to ciśnienie nie powinno znacząco spaść w takiej sytuacji. Z tym, że nie na pewno ;)
UT 1.3 T 88'
Awatar użytkownika
jugo500
Zaawansowany użytkownik

Post autor: jugo500 »

maciek to ty kupiłeś to czarne uno z pod Berlina ?? pochwal sie ile dałeś , jeżeli zgadłem to ten kolo dwa razy odwoływał aukcje i już mnie krew zalewała więc sobie odpuściłem :roll:
maciek
Użytkownik

Post autor: maciek »

Gentlemen'ni o pieniądzach nie rozmawiają ale ze dwie rejestracje w kraju trzeba będzie łącznie liczyć :)
Uno jest właśnie to :)
ODPOWIEDZ