uszczelki pod kolektor wydechowy

turbo, głowica, dolot, układ paliwowy, itp.

Moderatorzy: KYS, ZibiUT

turbomaniak
Spamer :P
Auto: Uno 1.3T

Re: uszczelki pod kolektor wydechowy

Post autor: turbomaniak »

Co do tego ze zawrtosc spalin niszczy miedz to jak najbardziej sie zgadzam, ale to ze miedz sie kurczy, rozszerza i dlatego takie kuku to nie bardzo chce mi sie w to wierzyc.
skadubek
Zaawansowany użytkownik

Post autor: skadubek »

turbomaniak pisze:Co do tego ze zawrtosc spalin niszczy miedz to jak najbardziej sie zgadzam, ale to ze miedz sie kurczy, rozszerza i dlatego takie kuku to nie bardzo chce mi sie w to wierzyc.
To wez sobie miedziana podkladke i podzialaj na nia ogniem i bedziesz widzial jak zmienia sie jej stan skupienia...
turbomaniak

Wodzu ja nie o tym:P
adrian055
Miejscowość: Gorlice
Auto: Punto GT

Post autor: adrian055 »

koledzy jak to jest z tymi uszczelkami pod kolektor gosc w sklepie mi pokazuje i zakute tylko na ssacych a na wydechach nie.... nigdzie nie moge dostac odwrotnie
Awatar użytkownika
JARO_Cz-wa
Zaawansowany użytkownik

Post autor: JARO_Cz-wa »

adrian055 pisze:koledzy jak to jest z tymi uszczelkami pod kolektor gosc w sklepie mi pokazuje i zakute tylko na ssacych a na wydechach nie.... nigdzie nie moge dostac odwrotnie
Po przemyśleniu tematu - nie szukałbym zakutych na wydechu uszczelek przy turbo... :idea:
Obrazek
Awatar użytkownika
McBanan
Aktywny użytkownik
Miejscowość: CK Kielce
Auto: Uno 1.4T
Kontakt:

Post autor: McBanan »

Ja wszystkie uszczelki pod kolektory i nie tylko dorabiam na zamówienie u:
http://www.uszczelki.pna.pl/" target="_blank
Maja dobre terminy, za uszczelki pod kolektory, pod turbine i dp oraz za dp z przesylka wychodzi kolo 100pln. Zakute sa na dolocie i na wydechu w odpowiednie strony. Niestety musze dorabiac ze wzgledu na mocno powiekszone kanaly ;/
UT 1,4 Racing
dziabi3
Aktywny użytkownik
Miejscowość: Bydgoszcz
Auto: Inne

Post autor: dziabi3 »

panowie podpinam się pod temat

prawdopodobnie poszła mi uszczelka kolektora wydechowego i po rozmowie z poprzednim właścicielem dostałem od niego zapasowe uszczelki kolektora ssąco wydechowego

i szperając po necie i forum zauważyłem że chyba z tych uszczelek będzie kupa bo ssące są jajowate , później zrobię fotki.

Może ktoś podać gdzie kupić bankowo dobre uszczelki , czy tylko pozostaje serwis fiata

a jeszcze jedno pytanie , pomijając że otwory ssaków są jajowate to czemu i czy to normalne że dobrej uszczelce pgt wydechy nie są zakute ?????
turbomaniak

Uszczelki do ut 1.3 maja wszystkie otwory zakute i ssace sa jajowate, do 1,4 nie wiem jakie sa(chyba zakute tylko ssace), do pgt nie sa zakute zadne tylko na ssacych sa gumowe uszczelki zakladaj od 1,3t i nie bedziesz mial zadnych problemow z tym ze sa jajowate. Druga sprawa, choc kolektor bedzie prosty, ale sruby beda za slabo dociagniete to nawet okuwana uszczelke wypali :!:
dziabi3
Aktywny użytkownik
Miejscowość: Bydgoszcz
Auto: Inne

Post autor: dziabi3 »

no wiec ja chyba mam uszczelkę od 1.4 uno bo mam ssące zakute i jajowate

a jak wygląda zgranie kanałów na uszczelce 1,3 uno turbo , będzie coś przesłaniała

a i jak mocno dokręcacie te szpilki bo instrukcja podaje ale tylko dla 1,1 i 1,2 punta ssący 27 Nm a wydech 24Nm

oto fotka uszczelek i teraz pytanie montować to czy kupić or z fiata

Obrazek
Awatar użytkownika
ZibiUT
"FireStarter"
Miejscowość: Kampinos
Kontakt:

Post autor: ZibiUT »

To są od 1,3T ale spokojnie podejdą i nic nie zasłonią. Momenty 25-27 Nm są oki choć ja dokręcam zawsze troszkę mocniej ale z wyczuciem.
http://www.zibisoft.pl - Hamownia podwoziowa - Ożarów Mazowiecki
ODPOWIEDZ