no właśnie że nie juz mi ręce opadają eehhh.. juz nie wiem gdzie szukac. Dostałem info od Jaro CZ-WA żę w czewie jest jakis serwis ze sprawdzająwszystkie czujniki. pojade tam i sprawdze wszytko: czujniki temperatur, sonde, przepływke, czujniki położenia wału, moze jak bedzie taka opcja to jeszcze pompe paliwa pzrez manometr, itp.
problem nie rozwiązany... nie moge sie podłączyć z zadnym komputerem zeby odczytać błędy z komputera. dzisiaj przegrzebałem całą elektronike i zauważyłem ze nie mam centralki od immobilisera. i tu mam kilka pytan:
- czy auto bez immobilisera moze normalnie palić i jeździc?
- czy potrzebna jest centralka immobilisera zeby odczytać błędy z komputera ?? (nie chodzi mi tu o autodiagnoze)
- co mi radzicie ??
Kolego Mateu$h, napisz jaki masz nr. komputera. Jeśli nikt w najbliższej okolicy Ci nie pomoże, to przyjedź do mnie i znajdę powód problemów z samochodem.
Centralka immobilizera nie jest potrzebna w ecu 099 i w tych, gdzie definitywnie wyłączono tą funkcję.
L'ultima berlinetta Turbo ! - Punto GT Stage IV
ETS Performance - Elektronika Technika Samochody
Przebudowy, chiptuning, strojenie, diagnostyka, autoryzowany montaz DET, EMU Kanal YT
edit:
sprawdziłem numer kompa -> Bosch 0261 203 841
auto chodziło na 3 gary, było bardzo mulaste i nie było mocy. dzisiaj jechałem sobie i przejechałem ok 20 km od momentu kiedy mi auto zaczeło dziwnie palic, i nagle sie samo naprawiło podczas jazdy juz jest ok i nie pali na 3 cylindry
aha i jeszcze jedno, jakby ktoś miał głowicę do punto gt dobrą, nie popękaną, zdrową to się chętnie dogadam, bo przeważnie przez wydmychaną uszczelką pod głowicą rośnie temp egt i jest uboga mieszanka a wynikiem tego jest pękająca głowica.
Kolego we wszystkich sohcach 1.4 siedzi taka sama głowica, weź sobie z palio, siena, uno. Dorób tylko trójnik do wody, zrób porting, wymień zawory i będziesz miał porządną głowicę zrobioną już na przyszłość.
Punto 1.4 GT
Warszawa (Bemowo) 21.04.2013 sss 1/4 mili Czas 14.162 ET
Ełk 11.08.2013 sss 1/4 mili Czas 13.809 ET
Biała Podlaska 31.05.2014 VII Zlot CKPL 1/4 mili Czas 13.577 ET
Punto GT 1.8 Turbo
02.10.2016 King Of Poland 1/4 mili Czas 12.600 ET