http://sklep.tuning.pl/produkt.php?p_id ... d_id=95009 - wersja 1.4T
Filtr w 1.3 i 1.4 jest ten sam, byc moze rury sie nieco roznia.
Mam rozumiec ze std rure przed przeplywka sie demontuje i zastepuje tym kawalkiem z zestawu (ktory oczywiscie jest "optymalnie" dobrany ) ? Jak w takim razie skierowany jest filtr i w ktorym miejscu sie znajduje? Ciekawe czy warto? Nie interesuja mnie wynazazki za 50zl z allegro.
oraz kolanko 90 lub 120 st i dlugości 200 mm od srodka kata nawet nie kwasowke tylko zwykła w hurtowni z tłumikami o średnicy okolo 60 mm za okolo 20 zl. Średnica przepływki taka własnie jest i wykozystać tylko ten kawalek łaczący rurę oryginalną z przeplywką. Rure pomalowac na czarno jaks farba w spreju za 10 zł i po zabawie. Ja tak właśnie mysle że to zrobie. Mysle że różnica bedzie nieodczuwalna a nawet nie widoczna na hamowni. Ewentualnie można dać wiekszą rure ale myśle że nie ma sensu.
Zamowilem Mozna kombinowac, zrobic to samo 2x taniej, ale to jest mocniejsze odemnie - chce sprawdzic co jest warty taki zestaw.W std ta dluga rura nad chlodnica sie dosc znacznie nagrzewa ( w szczegolnosci latem) wiec po jej wywaleniu juz moga byc plusy. Dodatkowo nowy gumowy przewod z zestawu bedzie absorbowal nieco mniej ciepla z otoczenia(niz aluminiowy/stalowy) - co mam nadzieje przeniesie sie na nizsza temp powietrza zasysanego do silnika.
Ostatnio zmieniony pn sty 02, 2006 4:08 pm przez apac, łącznie zmieniany 1 raz.
Zibi122 pisze:OKi twoj wybór. Sprawdz przed zalożeniem moc na hamowni chyba ze masz i potem po montarzu bedziemy wiedzieć co dalo.
Mam wykresy- niestety na zimowkach 145 ale to juz cos. Nie wiem czy uda mi sie zrobic bezposrednie porownanie bo planuje wsadzic pod maske jeszcze inne zabawki i dopiero porownac co sie zmienilo.
apac pisze: ...bo planuje wsadzic pod maske jeszcze inne zabawki....
Kolega szaleje z UTem
Kredyt w banQ i mozna dzialac Mam tylko nadzieje ze po drodze nic nie kleknie... Zastanawiam sie czy nie zmienic (tak na wszelki wypadek) pompy oleju Pewnie wskazania cisnienia i tak nie sa juz zgodne z rzeczywistoscia - po rozgrzaniu na wolnych ~ 1bar, max okolo 3 moze 3,5 bara. Kontroka cisnienia jeszcze nigdy podczas pracy na wolnych sie nie zapalila wiec niby ok. Chce aby silnik i turbina dluzej pozyla (chociaz i tak malego ale jednak baczka puszcza przy odpalaniu - a moze to dosc mocno wzbogacona mieszanka na "ssaniu" daje taki obloczek )
Ja teraz zalałem Selenie Racing 10w60 i mam na rozgrzanym 1 bar i 4 max. Poprzednio mialem na rozgrzenym 0 a na max 3 ale o byla mieszanka olejów
Wczesniej mialem RSa 10w60 i moze bylo ciut lepiej (ale niewiele), w tym momencie na zime zalalem Mobila 10w40 aby silnik mial troche lzejszy zywot przy odpalaniu na mrozie.
apac pisze:Wczesniej mialem RSa 10w60 i moze bylo ciut lepiej (ale niewiele), w tym momencie na zime zalalem Mobila 10w40 aby silnik mial troche lzejszy zywot przy odpalaniu na mrozie.
apac pisze:Wczesniej mialem RSa 10w60 i moze bylo ciut lepiej (ale niewiele), w tym momencie na zime zalalem Mobila 10w40 aby silnik mial troche lzejszy zywot przy odpalaniu na mrozie.
A to jakim sposobem? Oba mają 10W.
auto zaczelo latwiej odpalac, troche glosniej tluka zawory, cisnienie oleju nieco spadlo... moze to subiektywne odczucie
---
Znalazlem cos takiego... http://www.filterpower.co.uk/kn_inducti ... 7-0092.pdf
nie wiem czy odnosi sie to do tej wersji kit`u, ale wyglada na to, ze stozek jest po prostu montowany bezposrednio na przeplywce, natomiast ta rura to nawiew chlodnego powietrza no chyba ze czegos nie rozumiem... (taka mala srednica ) Pocieszam sie, ze sam filtr KD ktory chcialem kupic kosztuje 180zl, wiec moge doplacic do zestawu K&N (o ile maja go w magazynie, bo jak na razie odp brak). Jakos do filtrow za 50zl nie mam przekonania
auto zaczelo latwiej odpalac, troche glosniej tluka zawory, cisnienie oleju nieco spadlo... moze to subiektywne odczucie
Piewszy objaw albo związany z nowym olejem (nie lepszym!), albo efekt placebo, pozostałe dwa objawy świadczą tylko na korzyść RS. Następnym razem spróbuj Castrola TWS'a. Kosmiczny olej.
apac pisze:Znalazlem cos takiego... http://www.filterpower.co.uk/kn_inducti ... 7-0092.pdf
nie wiem czy odnosi sie to do tej wersji kit`u, ale wyglada na to, ze stozek jest po prostu montowany bezposrednio na przeplywce, natomiast ta rura to nawiew chlodnego powietrza no chyba ze czegos nie rozumiem... (taka mala srednica ) Pocieszam sie, ze sam filtr KD ktory chcialem kupic kosztuje 180zl, wiec moge doplacic do zestawu K&N (o ile maja go w magazynie, bo jak na razie odp brak). Jakos do filtrow za 50zl nie mam przekonania
Dobrze rozumiesz. Zdania na temat takiego sposobu montażu filtra są podzielone. Na pewno takie rozwiązanie doprowadzenia zimnego powietrza, to żart. Ale o ile same filtry K&N są doskonałe, o tyle ich kity często są totalną porażką.