Wałki w silnikach SOHC

turbo, głowica, dolot, układ paliwowy, itp.

Moderatorzy: KYS, ZibiUT

Awatar użytkownika
gajos3
Aktywny użytkownik
Miejscowość: Bielsk Podlaski
Auto: Inne
Kontakt:

Wałki w silnikach SOHC

Post autor: gajos3 »

Witam
Tak sobie analizuję fragment książki z czasami wałków w silnikach SOHC z Uno i się zastanawiam, który z jakiego innego silnika włożyć wałek żeby uzyskać jeszcze parę kucyków. :)
czasy walkow.JPG
Silnik jaki posiadam to 1.5 SPi (149 C1.000) i "ostrzejszy" wałek posiada tylko 1.5 MPi (138 C2.048) jednak różnica jest nieduża (chyba :? ) mój ma 232* a tamten 244*.
Czy np. silniki 1.6 z rodziny SOHC z Tipo/Tempra mają "dłuższe" wałki? Od jakiego silnika wałek najlepiej zastosować? Może od jakiegoś gaźnikowego 1116cm3 z Fiata 128? Co radzicie?
:cool: Uno 75 1.5 S.i.e. + LPG
:) Punto mkII FL 1.2 8V Active + LPG
:D MZ ETZ 250
simon1989
Spamer :P
Auto: Uno 1.3T

Re: Wałki w silnikach SOHC

Post autor: simon1989 »

o właśnie.. takiej tabelki długo szukałem. Może szanowni forumowicze moga wrzucic podobne skany z innymi walkami pasujacymi do naszych glowiczek?
Awatar użytkownika
gajos3
Aktywny użytkownik
Miejscowość: Bielsk Podlaski
Auto: Inne
Kontakt:

Re: Wałki w silnikach SOHC

Post autor: gajos3 »

Ja szukam po różnych "sam naprawiam" czasów wałków innych SOHC'ów, ale ciężko cokolwiek znaleźć.
Wg mnie dość ostry wałek, być może można zaadoptować z Fiata Ritmo Super 85. To Ripo miało silnik 1.5 identyczny jak Uno z tym że na gaźniku i osiągało moc 85KM, gdzie Uno z 1.5 ma 75KM. Pytanie tylko czy moja teoria jest słuszna?
No i znalezienie takiego wałka, to może być mały problem, bo niestety tych autek już mało jest.
:cool: Uno 75 1.5 S.i.e. + LPG
:) Punto mkII FL 1.2 8V Active + LPG
:D MZ ETZ 250
ODPOWIEDZ