Czyli dyskusja, której na forum UT jeszcze nie było...
Jak wygląda kwestia żywotności turbo z diesla użytkowanego w benzynie, chłodzonego tylko olejem?
Mam akurat turbo z diesla o dużej wydajności chłodzone tylko olejem i możliwość zamiany na wersję chłodzoną wodą o tej samej wydajności...
Warto się w to ładować?
Czekam na dyskusję i wskazówki...
Oil cooled vs water cooled turbo...
- dj_o
- Aktywny użytkownik
- Miejscowość: Opole
- Auto: Punto GT
Oil cooled vs water cooled turbo...
L'ultima berlinetta Turbo ! - Punto GT Stage IV
ETS Performance - Elektronika Technika Samochody
Przebudowy, chiptuning, strojenie, diagnostyka, autoryzowany montaz DET, EMU
Kanal YT
ETS Performance - Elektronika Technika Samochody
Przebudowy, chiptuning, strojenie, diagnostyka, autoryzowany montaz DET, EMU
Kanal YT
- BARTEKcoupe
- Spamer :P
- Miejscowość: Skarżysko Kamienna
- Auto: Inne
Re: Oil cooled vs water cooled turbo...
U mnie turbo chłodzone olejem śmiga już z dwa lata. Ostatnio przy wymianie uszczelki sprawdzałem luzy i są takie same jak wcześniej. W benzyniakach turbiny są chłodzone wodą ze względu na wyższą temperaturę spalin, ale coraz bardziej powszechne jest zakładanie turbosprężarek z diesla
Punto GT >1.4 >> 1.4 k14 >>> 1.4 GT20s >>>> 2.0 16vt >>>>> 1.6 GT20s>>>>>>Coupe 20vt
.....psss......pssss.....pssssss
.....psss......pssss.....pssssss

-
- Spamer :P
- Auto: Uno 1.3T
Tez mam turbo z diesla i nie ma zadnego problemu z zywotnoscia, teraz bede zakladal wieksze ktore tez jest chlodzone tylko oliwa 
Turbo chlodzone woda to takie troche zabezpieczenie przed ludzmi niewiedzacymi ze po palowaniu trzeba chwile przejechac zeby nie smazyc w nim oleju

Turbo chlodzone woda to takie troche zabezpieczenie przed ludzmi niewiedzacymi ze po palowaniu trzeba chwile przejechac zeby nie smazyc w nim oleju

- JARO_Cz-wa
- Zaawansowany użytkownik
- Auto: Uno 1.3T
Dokładnie to chciałem napisać, bo to też ktoś kiedyś na innym forum przy podobnym temacie napisałturbomaniak pisze:...Turbo chlodzone woda to takie troche zabezpieczenie przed ludzmi niewiedzacymi ze po palowaniu trzeba chwile przejechac zeby nie smazyc w nim oleju

Osobiście też jeździłem kiedyś z turbinką bez chłodzenia wodnego i nic się w środku nie po zapiekało. Trzeba mieć na uwadze fakt, że turbo z dodatkowym chłodzeniem wodnym jest sprawniej schładzane i w trakcie jazdy i na postoju, ponieważ raz, że ma większą ilość chłodziwa w swojej konstrukcji, a dwa, że część tego chłodziwa (płyn chłodzący) ma zazwyczaj trochę niższą temperaturę