Oil cooled vs water cooled turbo...

turbo, głowica, dolot, układ paliwowy, itp.

Moderatorzy: KYS, ZibiUT

Awatar użytkownika
dj_o
Aktywny użytkownik
Miejscowość: Opole
Auto: Punto GT

Oil cooled vs water cooled turbo...

Post autor: dj_o »

Czyli dyskusja, której na forum UT jeszcze nie było...
Jak wygląda kwestia żywotności turbo z diesla użytkowanego w benzynie, chłodzonego tylko olejem?
Mam akurat turbo z diesla o dużej wydajności chłodzone tylko olejem i możliwość zamiany na wersję chłodzoną wodą o tej samej wydajności...
Warto się w to ładować?
Czekam na dyskusję i wskazówki...
L'ultima berlinetta Turbo ! - Punto GT Stage IV

ETS Performance - Elektronika Technika Samochody
Przebudowy, chiptuning, strojenie, diagnostyka, autoryzowany montaz DET, EMU
Kanal YT
Awatar użytkownika
BARTEKcoupe
Spamer :P
Miejscowość: Skarżysko Kamienna
Auto: Inne

Re: Oil cooled vs water cooled turbo...

Post autor: BARTEKcoupe »

U mnie turbo chłodzone olejem śmiga już z dwa lata. Ostatnio przy wymianie uszczelki sprawdzałem luzy i są takie same jak wcześniej. W benzyniakach turbiny są chłodzone wodą ze względu na wyższą temperaturę spalin, ale coraz bardziej powszechne jest zakładanie turbosprężarek z diesla
Punto GT >1.4 >> 1.4 k14 >>> 1.4 GT20s >>>> 2.0 16vt >>>>> 1.6 GT20s>>>>>>Coupe 20vt
.....psss......pssss.....pssssss :)
turbomaniak
Spamer :P
Auto: Uno 1.3T

Post autor: turbomaniak »

Tez mam turbo z diesla i nie ma zadnego problemu z zywotnoscia, teraz bede zakladal wieksze ktore tez jest chlodzone tylko oliwa :wink:

Turbo chlodzone woda to takie troche zabezpieczenie przed ludzmi niewiedzacymi ze po palowaniu trzeba chwile przejechac zeby nie smazyc w nim oleju :wink:
Awatar użytkownika
JARO_Cz-wa
Zaawansowany użytkownik
Auto: Uno 1.3T

Post autor: JARO_Cz-wa »

turbomaniak pisze:...Turbo chlodzone woda to takie troche zabezpieczenie przed ludzmi niewiedzacymi ze po palowaniu trzeba chwile przejechac zeby nie smazyc w nim oleju :wink:
Dokładnie to chciałem napisać, bo to też ktoś kiedyś na innym forum przy podobnym temacie napisał :D
Osobiście też jeździłem kiedyś z turbinką bez chłodzenia wodnego i nic się w środku nie po zapiekało. Trzeba mieć na uwadze fakt, że turbo z dodatkowym chłodzeniem wodnym jest sprawniej schładzane i w trakcie jazdy i na postoju, ponieważ raz, że ma większą ilość chłodziwa w swojej konstrukcji, a dwa, że część tego chłodziwa (płyn chłodzący) ma zazwyczaj trochę niższą temperaturę :D
Obrazek
ODPOWIEDZ