ok, poczytałem że mały remont można zrobić
czyli wymiana pierścieni i uszczelniaczy głowicy, docieranie gniazd zaworowych i napewno u mnie wymiana uszczelki głowicy i planowanie głowicy, możecie podać koszt materiałów (uszczelka głowicy 100-150 to wiem), przy okazji można by zrobić turbo (remoncik czyli 6--pln pewnie)
Pierścienie ok. 250zł za komplet, uszczelniacze 8x2zł, planowanie głowicy ok. 30zł, zrobienie przylgni zaworowych(w tym przeszlifowanie zaworów oraz zwężenie przylgni w gnieździe) ok.8x20zł.
Pierścienie kupuj lepiej do UTa, cena 250zł jest za pieścienie Goetz'a(polskie Primy dostaniesz już za 80zł, ale mało prawdopodobne żeby długo wytrwały).
Uszczelniacze zaworowe to 8(czyli na trzonek zaworu 8mm), są w większości silników takie same, np. VW ma dobre uszczelniacze.
DOBRA regeneracja turbiny(czyli z dokładnym przeczyszczeniem kanałów olejowych z osadów oraz wyważeniu dynamicznym po złożeniu wszystkiego do kupy oraz z roczną gwarancją) to koszt 750-800zł, jeżeli Twoje wirniki/łopatki są ok.
A gdzie te pierścionki można dostać? A czy ktoś wymieniał już same pierścienie? Nie ma żadnych zonków, efektów ubocznych, przyśpieszone zurzycie cylindrów??
A turbinke gdzie zregenerować polecalibyście? Pewnie dopiero bede dawał na wiosne, wcześniej siana nie bedze... myślałem o Reampoland, nie słyszałem narzekań.
Lui pisze:A gdzie te pierścionki można dostać? A czy ktoś wymieniał już same pierścienie? Nie ma żadnych zonków, efektów ubocznych, przyśpieszone zurzycie cylindrów??
A turbinke gdzie zregenerować polecalibyście? Pewnie dopiero bede dawał na wiosne, wcześniej siana nie bedze... myślałem o Reampoland, nie słyszałem narzekań.
Pierścienie Goetz'a kupowałem za 200zł na ul. Krakusa 7 w Krakowie w firmie Motortech.
Ja wymieniałem same pierścionki i nie było skutków ubocznych, poza faktem że kompresja przewidywana pojawiła się po jakiś 70km jeżdzenia, wcześniej była jak przed wymianą, ale ważne jest żeby cylindry były okrągłe a nie już owalne, bo wtedy tylko szlif .
Turbiny dobrze regeneruje Motoarena http://www.motoarena.pl/ , nawet wywiązują się z gwarancji w razie czego.
O Reampoland niewiele mogę powiedzieć bo nie korzystałem z ich usług, ale sądząc po ich stronie www może są w porządku