Szum i skrobanie w skrzyni PGT...

skrzynia, sprzęgło, itp.

Moderatorzy: KYS, ZibiUT

Awatar użytkownika
majster1988
Użytkownik
Auto: Uno 1.3T

Szum i skrobanie w skrzyni PGT...

Post autor: majster1988 »

Jak w temacie problem taki ze podczas delikatnego przyspieszania, lub utrzymywania stalej predkosci w okolicy 2-2,5tys obr, na kazdym biegu slychac dzwiek podobny do tego jaki wydaje lozysko kola w stanie agonalnym. Tyle ze po ujeciu nogi z gazu lub po wcisnieciu go bardziej czy po nacisnieciu sprzegla dzwiek ustaje. Wszystkie biegi wchodza bez broblemow, krotko mowiac nie ma innych objawow. Dlugo sie nie zastanawiajac oddalem skrzynie do remontu. CO sie okazuje, ze w skrzyni tylko zuzyty jeden wodzik, a reszta w jak najlepszym porzadku. Wszystkie lozyska ok, zadnych ubytkow w kolach zebatych. Patrzylo na to juz trzech specow od skrzyn(CI sprawdzeni) i rozkladaja rece. Na podnosniku owe zgrzyty dochodza z okolicy mech. roznicowego. Mechanik mowil mi ze maja druga skrzynie z PI z diesla i ma ten sam problem, a sladow zuzycia nie widac. Jutro ma na to popatrzec jakis inz z Fiata :evil: moze cos doradzi. Pisze tutaj bo moze mial juz ktos taki problem. Olej w skrzyni naturalnie w dobrej kondycji :cisza:
Awatar użytkownika
BARTEKcoupe
Spamer :P
Miejscowość: Skarżysko Kamienna
Auto: Inne

Re: Szum i skrobanie w skrzyni PGT...

Post autor: BARTEKcoupe »

Mam podobny odgłos i w takich samych okolicznościach. Rafalinkowi mechanizm różnicowy chyba się posypał kiedyś. Sprawdzali go? Ja jeszcze obstawiałem przegub zewnętrzny u siebie, ale teraz to czekam na info od ciebie :wpysk:
Punto GT >1.4 >> 1.4 k14 >>> 1.4 GT20s >>>> 2.0 16vt >>>>> 1.6 GT20s>>>>>>Coupe 20vt
.....psss......pssss.....pssssss :)
Awatar użytkownika
Rafalinek
Użytkownik

Post autor: Rafalinek »

Tak, u mnie wtedy się posypał mechanizm różnicowy. A też myślałem że to któryś z przegubów, bo dźwięk był identyczny... Jak nic nie znajdziecie, to ja bym jeździł aż się nie rozpadnie :D Najwyżej będziecie zębatki zbierać z asfaltu :D
Punto GT1
Punto GT2[*]
Kropek na PJ
Awatar użytkownika
majster1988
Użytkownik

To wlasnie na mechanizmie roznicowym sie skupiaja. Przegub zewn. wymienilem,i czesc dzwiekow ustalpila. Jezeli bede cos wiedzial wiecej dam odrazu znac 8) Zobaczymy co ta madra glowa z Fiata powie :lol:
Awatar użytkownika
Rafalinek
Użytkownik

Post autor: Rafalinek »

majster1988 pisze:Zobaczymy co ta madra glowa z Fiata powie :lol:
Pewnie nic mądrego :D Obym się mylił...
Punto GT1
Punto GT2[*]
Kropek na PJ
Awatar użytkownika
majster1988
Użytkownik

Madra glowa powiedziala ze sie musi zastanowic :lol: , obadac problem i lepiej zorientowac(czyli mi sie wydaje ze tez rozklada nad tym rece, ale poczekajmy). Powiedzial zeby mikrometrem sprawdzic czesci obrotowe skrzyni by wykluczyc skrzywienie ktorejs znich. Na moj rozum to po tak dlugim czasie tego skrobania(bartekgt jak sprzedawal kropka pisal ze cos pukalo w prawym przednim kole, a widocznie to byla skrzynia)przy krzywym np. ktoryms walku, lozyska dawno by sie juz wyrobily a one sa w bardzo dobrym stanie. :shock: . Ten "moj" spec od skrzyni ma jeszcze posprawdzac jakies inne ewentualnosci. W sumie az tak mi sie nie pali zeby to zrobic na juz, wiec jeszcze troche poczekam, bo wydaje mi sie ze to nie sztuka wymienic np. wszystkie lozyska w skrzyni co pewno z robota bedzie kolo 1tys. i za pare tys kilosow miec to samo. Jak nic nie znajda to chyba bede jezdzil az sie to sypnie i bedzie wiadomo co bylo przyczyna :twisted: Swoja droga szkoda ze nikt nie podjal sie swapu 6speed`a do GTka, przynajmniej z tego co wiem 8)
hz10
Spamer :P

Post autor: hz10 »

jak to czytam to jedyne co mi sie nasuwa na myśl to ... zmień mechaników :arrow:
Awatar użytkownika
majster1988
Użytkownik

Dam im jeszcze czas do swiat, jezeli nic nie zrobia to napewno zmienie mechanikow. Zapowiedzialem im juz ze jesli nie znajda przyczyny to za wymontowanie i montaz nie zamierzam im placic. Moge jedynie zaplacic za olej i wymiane go w skrzyni. :twisted:
ODPOWIEDZ