Wskaznik home made 8 wejsc (boost egt itp.)

układ elektryczny, układ wtryskowy i zapłonowy, SMT6, ECUMASTER, itp.

Moderatorzy: KYS, ZibiUT

Lui
Spamer :P
Auto: Uno 1.3T
Kontakt:

Re: Wskaznik home made 8 wejsc (boost egt itp.)

Post autor: Lui »

Mam podobne podejście do Quaki, na wskaźniki i tak się nie ma kiedy patrzeć podczas sportowej jazdy tylko droga, shiftlight i kontrolka ciśnienia oleju :) trzeba tak ustawić silnik żeby wytrzymał to do czego został przygotowany, w razie czego pozostaje tylko jakaś lampka alarmowa.

Wczoraj mnie właśnie natchnęło jak zrobić sobie nową deskę:

Obrazek

8 wejść analogowych , narazie mam poziom paliwa, temp. wody , temepratura i ciśienie oleju narazie niepewne bo muszę lepiej wykalibrować czujniki.

Dioda na górze to będzie shiftlight z megasquirta, po lewej czerwona od alarmu , po prawej jeszcze nie wiem :P
Przełącznikami będzie można zmieniać tryb wyświetlania a przyciskami chwilowo tylko pokazać inne wartości .

Muszę teraz przysiąść i zrobić nową płytkę do tego zastosowania. :)
Fiat Grande Uno
www.uno-racing.prv.pl
Quaki
Użytkownik

Post autor: Quaki »

Bardzo fajnie to wyglada :) jak moge ci cos poradzic zeby nie bylo widac plytki wyswietlacza wrzuc tam plekse (na przyklad czerwona ) wycieta tak zeby wchodzila w zegarek i miala w srodku otworek na wyswietlacz bardzo fajnie kamufluje sama plytke :)
i jeszcze pytanie tak z ciekawosci jakiego czujnika uzyles do cisnienia oleju ja sie kiedys zastanawialem nad przetwoenikiem cisnienia 0-5V ale koszta sa straszne
Pozdrawiam
ps. ja do zmiany wartosci chce uzyc podczerwieni i pilota zeby nie bylo zadnych przyciskow na zegarku :)
Lui
Kontakt:

Jakieś maskowanie zrobie jeszcze na ten wskaźnik.

Wszystkich czujników używam seryjnych miałem niestety problem z wykalibrowaniem czujnika ciśnienia oleju także ustawilem sobie to tak na średnio ile ludzie mają na wolnych obrotach na ciepłym i zimnym silnku... Później go wyłączyłem bo nie było sensu na to patrzeć. Czujniki od temperatur podłączone do wyświetlacza na zasilaczu gotowałem w wodzie na kuchence + termometr z multimetra i zapisaywałem wyniki przy grzaniu i chłodzeniu. Charakterystyka wyszła mocno nie liniowa także ustawiłem sobie że pokazuje dopiero od 30stopni, w zasadzie to i tak interesuje mnie przedział 85-130.

Do nowego wskaźnika postaram się powtórzyć wyznaczanie charakterystyk czujników i zrobić jak najbardziej zbliżone równanie. Wyznaczenie równania na podstawie puntktów to przecież żaden problem w matlabie czy nawet w excelu, wcześniej o tym nie pomyślalem :)

Czujnik ciśnienia oleju muszę kupić od poloneza bo mam akurat do tego wskaźnik nowy w domu i na tej podstawie sporządzilbym sobie jakąś konkretną charakterystykę.
Fiat Grande Uno
www.uno-racing.prv.pl
Quaki
Użytkownik

A juz myslem ze znalazles tani przetwornik cisneienia oleju 0-5V tak ja tez tak robie z tym ze jest troche problem bo tzreba to wyznaczyc a i ja mimo wszytsko posluguje sie tabelami nie robie rownan szczegolnie dla nieliniowych czujnikow bo dosc mocno zalezy mi na dokladnosci pomiaru
Pozdrawiam
Lui
Kontakt:

Dla mnie wystarczy przedewszystkim dokładne wskazanie w charakterystycznych punktach, dla temp. wody jest to ~90stopni, dla oleju 130 i 100 co tam się dzieje pozatym to nie ma praktycznego znaczenia . Ciśnienie oleju to mogło by być nawet w jakichś bezwymiarowych jednostkach i poprostu znacząca zmiana od normy świadczy o tym że coś jest nie tak. Imo zadaniem wskaźników w aucie sportowym jest tylko pokazanie czy można cisnąć dalej, czy trzeba ewentualnie zwolnić albo całkiem się zatrzymać, diagnostyka to już osobna sprawa.
Fiat Grande Uno
www.uno-racing.prv.pl
Quaki
Użytkownik

Lui zgadzam sie z tym ze wskaniki maja sluzyc do informacji na temat tego czy jeszcze moeg przycisnac czy juz jest cos nie tak ja chcialem stworzyc cos na ksztalt uniwesralnych wskanikow nie tylko do mojego auta stad wlasnie bierze sie moje podejscie ze chce dokladnosci (nalezy pamietac ze w innych autach wartosc na przyklad cisneinia oleju czy jego temp moga sie roznic od tych specyficznych dla naszego autka :) )

2009-11-06

I znowu lekko do przodu program juz dziala jak na razie zostal zrobiony tak
Obrazek
Od lewej na gorze i na dole dwa razy EGT z termopary (pokazuje oczywiscie temp. w pokoju )
prawa gora to cisnienie powietrza w dolocie (moze pokazywac od -1bara podcsienienia do 1,5 bara nadcsienienia (czyli 1,5 bara boostu) prawy dol to temp oleju (lub czegokolwiek innego gdzie wlozymy czujnik temp (zakres od -55 do 125st C) w teorji pozstaje jeszcze miejsce na 6 pomiarow EGT i praktycznie dowolna liczbe pomiarow temperatury z zakresu -55-125stC
Teraz jeszcze kwestia ustawiania wartosci przy ktorch bedzie sie walczal alarm doszedlem do wniosku ze zmian bedzie sie kokonywalo z pilota (mozna uzyc takiej miniaturki)
Obrazek
Ale bedzie tez mozna uzyc dowolnego pilota uniwersalnego
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ