Witajcie
Kuipiłem kropka i widze ze trzeba wszystko od zera robi po koleji bo stan jest katastrofalny luzy takie ze auto samo jezdzi. wszystko stuka wali a do dobitke wszystko lozyska tak szumia ze szkoda gadac, ale do rzeczy:
powiedziec jako specjaliscie bo ja to właścicielem jest raptem od 2 tyg, co warto kupic jakie firmy jacy sprzedawcy aby zrobi dobrze i w miare przyzwoitych pieniadzach. Chodzmi głównie o:
- wahacze przód
- amorki przód tył
- końcówki drązków kierowniczych
- łożyska
- gumy McPerosnów
- łąpy silnika i skrzyni
- gumy stabilizatora
- co i jak sie regeneruje w tylnej belce?? ( nie wiem czy jest OK bo nie byłem jeszcze na stacji diagnostycznej)
Jak skoncze z zawiasem to pozniej sie zabiore za hamulce i wydech ale najpierw trzeba sie z tym uporac, jaki jeszcze inne elementy zawieszenia wymagaja wymiany lub regeneracji z oprucz tych któe wymieniłem? Moze macie jakiegos sprawdzonego sprzedawce lub jakies linki co warto kupic? Widze ze czeka mnie sporo zabawy z tym autem...
Zawieszenie UT MK1 - reinkarnacja
-
- Obserwator
- ZibiUT
- "FireStarter"
- Miejscowość: Kampinos
- Auto: Uno 1.3T
- Kontakt:
Re: Zawieszenie UT MK1 - reinkarnacja
Nie kupuj najtańszych. dobre firmy wg mnie to OCAP, TRW, MOOG. Co do amorków to zalezy czy zawias seria czy nie. Bierz dobrej firmy jak Sachs, MM, Bilstain itd.
http://www.zibisoft.pl - Hamownia podwoziowa - Ożarów Mazowiecki
zależy ile masz kasy (jak zawsze)
jak zabierasz się do zrobienia porządnie to:
tarcze - zimmermann
klocki - ferodo
zawias - Bilstein B6
elementy gumowe - wrzuć poliuretan
belke wypiaskuj, daj do obspawania newralgicznych punktów oraz wahaczy tył, później pomaluj proszkowo - koszt ok 200 PLN
poduszki do silnika i skrzyni - daj do regeneracji (koszt ok 100-150 PLN szt) zaleją dobrą mieszanką gumową;
łożyska SKF
wahacze i końcówki - (ważne aby były nowe - dłużej posłużą)
jak zabierasz się do zrobienia porządnie to:
tarcze - zimmermann
klocki - ferodo
zawias - Bilstein B6
elementy gumowe - wrzuć poliuretan
belke wypiaskuj, daj do obspawania newralgicznych punktów oraz wahaczy tył, później pomaluj proszkowo - koszt ok 200 PLN
poduszki do silnika i skrzyni - daj do regeneracji (koszt ok 100-150 PLN szt) zaleją dobrą mieszanką gumową;
łożyska SKF
wahacze i końcówki - (ważne aby były nowe - dłużej posłużą)
-
- Spamer :P
Co do lozysk to juz nigdy nikomu nie polecilbym SKF-a, to kiedys bylo dobre, nie teraz. Pozostaje tylko chyba FAG
-
- Obserwator
Dzieki za podpowiedzi, ja od weekendu zabieram sie za robote wiec wrzce kilka fotek co bardziej zobrazuje stan faktyczny auta. Dosyc sporo jest dostepnych czesci firmy FAST ?? co to takiego i czy ktos na tym jezdzi??
- Tschoob
- Zaawansowany użytkownik
- Miejscowość: Warszawa
fast to chinszczyzna ;/mArcin0001 pisze:Dzieki za podpowiedzi, ja od weekendu zabieram sie za robote wiec wrzce kilka fotek co bardziej zobrazuje stan faktyczny auta. Dosyc sporo jest dostepnych czesci firmy FAST ?? co to takiego i czy ktos na tym jezdzi??
Uno 1.3 Turbo seria na miasto 
Uno 1.4 16V - rally car

Uno 1.4 16V - rally car