Zawieszenie UT MK1 - reinkarnacja

amortyzatory, sprężyny, koła, hamulce, itp.

Moderatorzy: KYS, ZibiUT

mArcin0001
Obserwator

Zawieszenie UT MK1 - reinkarnacja

Post autor: mArcin0001 »

Witajcie

Kuipiłem kropka i widze ze trzeba wszystko od zera robi po koleji bo stan jest katastrofalny luzy takie ze auto samo jezdzi. wszystko stuka wali a do dobitke wszystko lozyska tak szumia ze szkoda gadac, ale do rzeczy:

powiedziec jako specjaliscie bo ja to właścicielem jest raptem od 2 tyg, co warto kupic jakie firmy jacy sprzedawcy aby zrobi dobrze i w miare przyzwoitych pieniadzach. Chodzmi głównie o:
- wahacze przód
- amorki przód tył
- końcówki drązków kierowniczych
- łożyska
- gumy McPerosnów
- łąpy silnika i skrzyni
- gumy stabilizatora
- co i jak sie regeneruje w tylnej belce?? ( nie wiem czy jest OK bo nie byłem jeszcze na stacji diagnostycznej)

Jak skoncze z zawiasem to pozniej sie zabiore za hamulce i wydech ale najpierw trzeba sie z tym uporac, jaki jeszcze inne elementy zawieszenia wymagaja wymiany lub regeneracji z oprucz tych któe wymieniłem? Moze macie jakiegos sprawdzonego sprzedawce lub jakies linki co warto kupic? Widze ze czeka mnie sporo zabawy z tym autem...
Awatar użytkownika
ZibiUT
"FireStarter"
Miejscowość: Kampinos
Auto: Uno 1.3T
Kontakt:

Re: Zawieszenie UT MK1 - reinkarnacja

Post autor: ZibiUT »

Nie kupuj najtańszych. dobre firmy wg mnie to OCAP, TRW, MOOG. Co do amorków to zalezy czy zawias seria czy nie. Bierz dobrej firmy jak Sachs, MM, Bilstain itd.
http://www.zibisoft.pl - Hamownia podwoziowa - Ożarów Mazowiecki
wern
Obserwator

Post autor: wern »

zależy ile masz kasy (jak zawsze)

jak zabierasz się do zrobienia porządnie to:

tarcze - zimmermann
klocki - ferodo
zawias - Bilstein B6
elementy gumowe - wrzuć poliuretan
belke wypiaskuj, daj do obspawania newralgicznych punktów oraz wahaczy tył, później pomaluj proszkowo - koszt ok 200 PLN
poduszki do silnika i skrzyni - daj do regeneracji (koszt ok 100-150 PLN szt) zaleją dobrą mieszanką gumową;
łożyska SKF
wahacze i końcówki - (ważne aby były nowe - dłużej posłużą)
turbomaniak
Spamer :P

Post autor: turbomaniak »

Co do lozysk to juz nigdy nikomu nie polecilbym SKF-a, to kiedys bylo dobre, nie teraz. Pozostaje tylko chyba FAG
mArcin0001
Obserwator

Post autor: mArcin0001 »

Dzieki za podpowiedzi, ja od weekendu zabieram sie za robote wiec wrzce kilka fotek co bardziej zobrazuje stan faktyczny auta. Dosyc sporo jest dostepnych czesci firmy FAST ?? co to takiego i czy ktos na tym jezdzi??
Awatar użytkownika
Tschoob
Zaawansowany użytkownik
Miejscowość: Warszawa

Post autor: Tschoob »

mArcin0001 pisze:Dzieki za podpowiedzi, ja od weekendu zabieram sie za robote wiec wrzce kilka fotek co bardziej zobrazuje stan faktyczny auta. Dosyc sporo jest dostepnych czesci firmy FAST ?? co to takiego i czy ktos na tym jezdzi??
fast to chinszczyzna ;/
Uno 1.3 Turbo seria na miasto :)
Uno 1.4 16V - rally car :)
ODPOWIEDZ