Zimne powietrze do filtra ?

turbo, głowica, dolot, układ paliwowy, itp.

Moderatorzy: KYS, ZibiUT

Awatar użytkownika
Bad_Soldier
Użytkownik
Auto: Uno 1.3T

Zimne powietrze do filtra ?

Post autor: Bad_Soldier »

Mam taki dylemat założyłem filtr stożkowy na przepływke i podczas długiej zabawy (30 min ) czuje osłabienie auta jak temperatura w komorze silnika rośnie .Zastanawiam sie gdzie wsadzić filtr by mu było zimno i
- żeby nie nasiąkał wodą ( chciałem go spuścić tam gdzie był seryjny icek ale znów niema jak tej róry przymocować by sie nie ruszała)
- rurę mam w kolanie zgiętą i górą nie przejdę do aku a dołem róra od wody przeszkadza
więc zacząłem myśleć o takich osłonach termicznych na filtr co o tym myślicie może macie inne pomysły ?
Awatar użytkownika
DeviL
Punto2 killer
Miejscowość: Kraków
Auto: Inne

Re: Zimne powietrze do filtra ?

Post autor: DeviL »

Trzebaby wywalic akumulator i tam zrobic dolot-rure , grodzio-grodz i mozna sobie tam dzialac , wg mnie nie ma sensu kombinowac , w takie upaly i tak jest srednio lipnie za dnia :D lepiej juz natrysk na IC-ka
Potrzebujesz części do swojego włocha wal z vin-em na priv-a ;)
simon1989
Spamer :P

Post autor: simon1989 »

Nie trzeba wiele kombinowac. Snorkel i wszystko jasne:D Oddziel go warstwa blachy, to raz, a dwa wywal ten akumulator na tyl. Ja tak zrobie w swoim jak znajde dobra karoserie.
hz10

Post autor: hz10 »

czujnik temp do korekcji dawki jest w przepływce i takie podłączenie jak u ciebie zabuża mocno prace silnika. pamiętam że u mnie mimo zestrojenia w danej temperaturze np jak sie ochłodziło to samochód był przelewany do tego stopnia że mieszanka sie nie zapalała dopiero jak sie wszystko rozgrzało to jeździł dobrze. jest z tego wyjście wyrwij termistor z przepływki i wstaw do kolektora ssącego
Awatar użytkownika
Bad_Soldier
Użytkownik

jak mam to wyrwać :) narazie jest spoko czasem mi zalewa to fakt więc kombinuje gdzie ten filtr wstawić jak mam go do środka budy wstawić to jakiś pojemnik musze mu wymodzić wspawać a o kablach elektrycznych już nie móie z kąd takiego długiego plusa wziąć :)
skadubek
Zaawansowany użytkownik

Post autor: skadubek »

Kable do car-audio i po klopocie :wink:
simon1989

skadubek pisze:Kable do car-audio i po klopocie :wink:
Z tego nie wiele wywnioskujesz. Kup przewody z jednostki sterujacej do dodatkowego wzmacniacza, byle byly grobe. Cos ala ten czerwony w linku:
http://allegro.pl/item686898271_okablow ... 20mm2.html
Na pewno Ci nie przegrzeje przy takiej srenicy.
Awatar użytkownika
kania_
Zaawansowany użytkownik

Post autor: kania_ »

to nie kabel z jednostki sterujacej tylko zasilajacy, a przekrój za maly jesli chodzi o link
hz10

Post autor: hz10 »

jedz na szrot i kup od malucha
simon1989

kania_ pisze:to nie kabel z jednostki sterujacej tylko zasilajacy, a przekrój za maly jesli chodzi o link
Tak, zasilajacy do kondensatora. Moj blad. Spokojnie wystarczy taki przekroj, bo tu nie ma pradow po 1kA zeby sie taki groby przewod przepalil.
lukasz1t
Aktywny użytkownik
Miejscowość: Białystok
Auto: Inne

Post autor: lukasz1t »

Bad_Soldier pisze:jak mam to wyrwać :) narazie jest spoko czasem mi zalewa to fakt więc kombinuje gdzie ten filtr wstawić jak mam go do środka budy wstawić to jakiś pojemnik musze mu wymodzić wspawać a o kablach elektrycznych już nie móie z kąd takiego długiego plusa wziąć :)
A nie prościej byłoby założyć oryginalną rurę mocowaną na pasie przednim i stożek założyć w miejscu oryginalnej puszki na filtr koło lewego reflektora (patrząd od przodu auta)? Coś ci dało w ogóle skrócenie dolotu przed przepływką? :hmm:
Awatar użytkownika
Bad_Soldier
Użytkownik

tak dało chwilową oszczędność kasy bo kolana gumowe z dolotu powietrza posżły do montaż ICKA :)i potem z braku laku stożek założyłem na przepływke :)
rożek
Aktywny użytkownik

Post autor: rożek »

Bad_Soldier pisze:tak dało chwilową oszczędność kasy bo kolana gumowe z dolotu powietrza posżły do montaż ICKA :)i potem z braku laku stożek założyłem na przepływke :)
w Norauto są po 16zł takie kolanka, łączniki itp
ODPOWIEDZ