Dymi na czarno

turbo, głowica, dolot, układ paliwowy, itp.

Moderatorzy: KYS, ZibiUT

MikeHofi
Obserwator
Auto: Uno 1.3T
Kontakt:

Dymi na czarno

Post autor: MikeHofi »

Witam
Mam problem jak w temacie, jak sie gniecie to dymi na czarno...przy spokojnej jezdzie jest ok co to moze byc ?? sklad mieszanki ???
ziuzio
Spamer :P
Miejscowość: krakooff
Auto: Uno 1.4T

Post autor: ziuzio »

Jeżeli dymi przede wszystkim zaraz po dodaniu gazu to pierścienie, jeżeli zaraz po odjęciu uszczelniacze zaworowe.
Dym ze zbyt bogatej mieszanki jest uzyskiwany przy AFR rzędu 10:1, więc raczej niemożliwe(chociaż kto wie :roll: ), jeżeli nie jest bardzo nagrzebane w ECU albo ciagle lejące wtryskiwacze.
Może masz już padniętą turbinę i pluje olejem w wydech, względnie wersja bardziej optymistyczna, masz przytkaną/załamaną odmę-wtedy też dymi przy kręceniu silnika :wink:
fazzy
Użytkownik

Post autor: fazzy »

Czarny dym sugeruje przelewanie.
Powodów może być kilka, począwszy od brudnego filtra powietrza poprzez niesprawną sondę, uszkodzony przepływomierz, niesprawne wtryskiwacze...

Problem masz z paliwem... szukaj pokoleji.
Awatar użytkownika
mops
"Cichociemny"
Kontakt:

Post autor: mops »

ziuzio pisze:Jeżeli dymi przede wszystkim zaraz po dodaniu gazu to pierścienie, jeżeli zaraz po odjęciu uszczelniacze zaworowe.
Dym ze zbyt bogatej mieszanki jest uzyskiwany przy AFR rzędu 10:1, więc raczej niemożliwe(chociaż kto wie :roll: ), jeżeli nie jest bardzo nagrzebane w ECU albo ciagle lejące wtryskiwacze.
Może masz już padniętą turbinę i pluje olejem w wydech, względnie wersja bardziej optymistyczna, masz przytkaną/załamaną odmę-wtedy też dymi przy kręceniu silnika :wink:

jakby dymila na bialo to spoko (pali olej) ale na czarno to chyba cos nie teges z mieszanka nie ?? (ja tez mam problem czarnego/brunatnego dymu) ;-(
Niemiecki temperament - hiszpańska precyzja ;-)
ziuzio

mops pisze: jakby dymila na bialo to spoko (pali olej) ale na czarno to chyba cos nie teges z mieszanka nie ?? (ja tez mam problem czarnego/brunatnego dymu) ;-(
Różnie ludzie interpretują kolory :wink: więc wymieniłem rzeczy, które przyczyniają się do ciemnych dymów.
Ale do dymu ze zbyt bogatej mieszanki to musi być naprawdę bogato aby był z tego dym :wink: .
MikeHofi
Obserwator
Kontakt:

Post autor: MikeHofi »

ziuzio pisze:
mops pisze: jakby dymila na bialo to spoko (pali olej) ale na czarno to chyba cos nie teges z mieszanka nie ?? (ja tez mam problem czarnego/brunatnego dymu) ;-(
Różnie ludzie interpretują kolory :wink: więc wymieniłem rzeczy, które przyczyniają się do ciemnych dymów.
Ale do dymu ze zbyt bogatej mieszanki to musi być naprawdę bogato aby był z tego dym :wink: .
z tylu samochodu wacha pachnie az milo wachac :D
ziuzio

A ile Ci średnio spala UT?? Jak za dużo odkąd zaczął dymić to rób jak napisał Fazzy :P
Awatar użytkownika
mops
"Cichociemny"
Kontakt:

Post autor: mops »

ziuzio pisze: Różnie ludzie interpretują kolory :wink: więc wymieniłem rzeczy, które przyczyniają się do ciemnych dymów.
heh no niby tak. Przypadek u mnie - jak daje na maxa po gazie w czasie jazdy to z tylu wali ciemny(czarno-brunatny) dymek z wydechu.. Podobnie jak stoi na jalowym i dasz gazu prawie na maksa to po chwili tez zaczyna dymyc. Odpuszczenie gazu i zmniejszenie obrotow/obciazenia niweluje dymek do zera...
Niemiecki temperament - hiszpańska precyzja ;-)
ziuzio

mops pisze: heh no niby tak. Przypadek u mnie - jak daje na maxa po gazie w czasie jazdy to z tylu wali ciemny(czarno-brunatny) dymek z wydechu.. Podobnie jak stoi na jalowym i dasz gazu prawie na maksa to po chwili tez zaczyna dymyc. Odpuszczenie gazu i zmniejszenie obrotow/obciazenia niweluje dymek do zera...
Jeżeli jest to za bogata mieszanka to tylko sie cieszyc że pod obciążeniem jest na tyle bogato :D i silnik raczej nie wybuchnie, ani nic nie spłynie do miski olejowej.
Ale objawy, że przy dodawaniu przydymia wygląda na puszczające pierścienie-wystarczy dwa razy zmierzyć kompresję: raz normalnie, a drugi raz wlać do każdego garka jakąś 50 oleju, przekręcić dwa razy i mierzyć komprechę- jeżeli wyniki różnią się od siebie znacznie to na pewno pierścienie :| .
ODPOWIEDZ