PGT Świece zapłonowe

turbo, głowica, dolot, układ paliwowy, itp.

Moderatorzy: KYS, ZibiUT

Lui
Spamer :P
Auto: Uno 1.3T
Kontakt:

Post autor: Lui »

Zibi122 pisze:Pogadamy jak zrobisz 200 KM i albo strzelisz z nitro i coś połynie. To nie dokoca tak jak się wydaje. Przy serii to seria ale przy podniesionej mocy czy ciśnieniu daje się świece zimniejsze np. Świece irydowe to poprostu inna metoda wykonania która zapewnia dobrą iskre przy trudniejszych warunkach pracy.

Słyszałeś o czymś takim jak zdmuchiwanie iskry?? Nie? To poszukaj w google.
Jeśli problemy nie występują, brak właśnie zdmuchiwania iskry czy zamozapłonów, kolorek świecy prawidłowy nie widać przegrzania to po co przepłacać....
Fiat Grande Uno
www.uno-racing.prv.pl
turbomaniak

Post autor: turbomaniak »

Zibi ja nie mowie o mocach silnika w granicach twoich, tylko o normalnym silniku, a co do zdmuchiwania iskry to chyba robisz sobie zarty. Nie wciskaj mi kitu ze iskra nie przeskoczy na swiecy zwyklej a na nie zwyklej przeskoczy, jezeli tak myslisz to proponuje zasiegnac ksiazki o prawach fizyki. Pozdro
80quattro
Użytkownik
Miejscowość: Ustroń
Auto: Punto GT

Post autor: 80quattro »

Oczywiście , że zjawisko zdmuchiwania iskry istnieje . Dzieje się tak przy dużych ciśnieniach doładowania . Zapobiec można temu stosując lepsze świece albo różne wzmacniacze iskry . Wymienia się też cewki na mocniejsze .
Punto GT
Grande Punto Sport 1.4T
Punto II 1.2
Audi A4 Quattro 1.8T
turbomaniak

Ja nie mowie ze takie zjawisko nie istnieje, tylko tak jak napisales- mocniejsza cewka lub modul wzmocnienia rozwiazuje sprawe ale swieca nie ma wiekszego znaczenia jezeli mowimy o zdmuchiwaniu iskry
Awatar użytkownika
ZibiUT
"FireStarter"
Miejscowość: Kampinos
Kontakt:

Post autor: ZibiUT »

80quattro pisze:Oczywiście , że zjawisko zdmuchiwania iskry istnieje . Dzieje się tak przy dużych ciśnieniach doładowania . Zapobiec można temu stosując lepsze świece albo różne wzmacniacze iskry . Wymienia się też cewki na mocniejsze .
http://www.zibisoft.pl - Hamownia podwoziowa - Ożarów Mazowiecki
Awatar użytkownika
DeviL
Punto2 killer
Miejscowość: Kraków
Auto: Inne

Post autor: DeviL »

Chyba jedynie wzmacniacz iskry pomaga , chociaz jesli sie laduje juz te 2.5 bara or more to i tak malo seryjnego osprzetu w aucie posiadamy :twisted:
Potrzebujesz części do swojego włocha wal z vin-em na priv-a ;)
hz10

Post autor: hz10 »

mam urządzenie do sprawdzania cewek zapłonowych i moge tylko powiedzieć że ta z uno jest bardzo mocna i żadne wzmacniacze raczej nie są potrzebne :wink:
turbomaniak

Nie chce sie juz klocic o te swieczki ale nie tylko ja mam takie zdanie. Nie chodzilo mi nigdy o wytrzymalosc ani o cieplote tylko o to ze jesli iskra bedzie miala przeskoczyc to i tak przeskoczy, nie wazne jaka to bedzie swieca. Skonczmy ten temat bo temu nigdy nie bedzie konca
Lui
Kontakt:

Post autor: Lui »

ja załatwilem dwie to mam teraz aktualnie 3 różne na szybko włożone, dwie od turbo jedna od 1.0, jedna od favoritki hehe

na zawodach nawet byłem bo nie zdążyłem nowych kupić i jest ok :wink:
Fiat Grande Uno
www.uno-racing.prv.pl
ODPOWIEDZ