Linka sprzęgła

skrzynia, sprzęgło, itp.

Moderatorzy: KYS, ZibiUT

lukasz1t
Aktywny użytkownik
Miejscowość: Białystok
Auto: Inne

Linka sprzęgła

Post autor: lukasz1t »

Czy są jakieś objawy, że linka sprzęgła powoli kończy już swój żywot? 8)
tusiu1988
Zaawansowany użytkownik
Auto: Uno 1.3T

Post autor: tusiu1988 »

Mi się wydłóżyła i trzeba boło podciągnąć aż w końcu pękła :lol:
lukasz1t
Aktywny użytkownik

U mnie linka już zaczęła skrzypieć, a poza tym, gdy puszczam sprzęgło to chodzi ono tak skokowo, brak mu płynności (jakby właśnie linka się blokowała). Dosyć to uciążliwe, szczególnie przy ruszaniu, bo często tak po prostu szarpie. Zauważyłem jedynie, że gdy postoi dłużej to na początku nie ma takiego efektu, ale wystarczy kilkanaście razy użyć sprzęgła (czyli kilka skrzyżowań) i znów jest ten problem. Może przesmarować czymś całą linkę albo wymienić? Czy może problem jest z czymś innym?
tusiu1988
Zaawansowany użytkownik

Szarpanie przy ruszaniu to bedzię przypalone sprzegło, a co do cciężko dzialającego przęgła to ja obstawiam-linka, a może zauważyłes jakieś szumienie np. łożysko wyciskowe kończy żywot :?:
lukasz1t
Aktywny użytkownik

Sęk w tym, że sprzęgło działa normalnie (jeśli chodzi o siłę naciskania), tylko przy puszczaniu takie rzeczy się dzieją. Bo po prostu jak lekko je puszczam to ono nie idzie płynnie tylko w taki skokowy sposób. I właśnie przez to jest szarpanie, bo nie da się dokładnie trafić w moment gdy sprzęgło "chwyci".
tusiu1988
Zaawansowany użytkownik

oki :) rozumiem jak miałem malucha to padły mi spręzynki na tarczy i działo sie tak jak mowisz ale mi to wygląda na linke! a z resztą linka to najtańszy sposób i najszybszy by to sprawdzić
ODPOWIEDZ