Brak "ssania"

turbo, głowica, dolot, układ paliwowy, itp.

Moderatorzy: KYS, ZibiUT

maciek
Użytkownik
Auto: Uno 1.3T

Brak "ssania"

Post autor: maciek »

Witam, po remoncie silnika mam problem z odpalaniem auta. Jak jest rozgrzany nie ma problemu, naromiast po zimnej nocy ma problem z rozruchem i nie utrzymuje obrotów na biegu jałowym. Dopiero po kilku próbach rozruchu i przetrzymaniem silnika na wysokich obrotach auto działa porawnie. Możliwe, że przyczyną jest tylko awaria czujnika wolnych obrotów lub jego zła regulacja? Gdzie i jak szukać przyczyny i usuwać usterkę? Pozdrawiam Maciek
skadubek
Zaawansowany użytkownik

Post autor: skadubek »

Czujnik temp. w termostacie on daje cynk kiedy ssanie :wink: jakieś 30 zł kosztuje...to jest mój typ :lol:
tusiu1988
Zaawansowany użytkownik

dziwne

Post autor: tusiu1988 »

witam,u mnie tez wystepuje ten problem tylko ze jak silnik jest zimny pali dobrze a gdy jest choć troche cieply kolo 50stopni pali cieżko trzeba chwilke pokrecic lub dodac gazu
maciek
Użytkownik

Wymieniłem i po problemie. Dzięki za trafną diagnozę :D
Awatar użytkownika
DeviL
Punto2 killer
Miejscowość: Kraków
Auto: Inne

Post autor: DeviL »

Hmm mam ten sam problem , jak odpale zimny to popracuje z 5sek i gasnie , a poki sie nie zagrzeje to tak faluja obroty , trza bedzie obadac ten czujnik
Potrzebujesz części do swojego włocha wal z vin-em na priv-a ;)
maciek
Użytkownik

Dziwna sprawa ale wg programu fiata po n-rze nadwozia (auto pokazało się jako 1,4 i jest to 1.4 - nie było swapa) ten czujnik powinien być niby jednopinowy - u mnie w jest dwupinowy. Dobrałem sobie coś od alfy i jest w porządku. "Oryginalny" był niebieski więc też wziąłem sobie niebieski, są jeszcze czarne - różnią się podobno parametrami odczytu temperatury. Jakbyś potrzebował nr-y to mogę zerknąć bo mam jeszcze gdzieś opakowanie :D
ODPOWIEDZ