Hej.
Mam wytarty walek w silniku z Uno. Dowiedzialem sie (dzieki Lui! ), ze walek z X1/9 to jedna z lepszych opcji w przyupadku Uno 1.3 T i tak sie sklada, ze mam taki walek. Tyle, ze nei wiem, czy taka kombinacje wytrzymaja zawory - walek z X1/9 ma wieksze kąty, ale i wyzsze krzywki - nie dobija przez to zawory do tloka? Nie zrobi mi kaszany staropolskiej w silniku po wsadzeniu walka z X1/9? Robiliscie taka kombinacje??
Musze silnik miec zlozony na wczoraj, takze bede wdzieczny za szybkie porady
FIAT - Fabrica Italiana Automobili Turbocompressi
Fiat 124 Spider
Fiat X1/9 Turbo
Wznios w tym wałku masz zapewne 8.8mm, więc spokojnie możesz go pakować biorąc pod uwagę wznios i ewentualne dobicie spreżyny.
Musiałbyś znać jeszce wartość wzniosu w GMP tego wałka, 2.5mm na pewno w seryjnej głowicy może być, dla większego wzniosu w GMP może być już ryzyko że zawór nie zdąży się zamknąć zanim dotrze tłok:).
10mm skoku zaworu będzie ok-między talerzykiem a uszczelniaczem seryjnie jest 13~14mm luzu.
Trzeba byłoby sprawdzić jaki wznios ma jeszcze ten wałek w GMP:).
Podepnę się do tematu. MIanowicie mam wałek od UNO 1.5 NA. Na zachodnich forach pisali ze to daje radę w silniku PGT. Wzniosy ssących i wydechowych ma ok 9,2 a PGT seryjnie 9,5 i 8,8. Zgłębiał może ktoś temat i wie czy jest sens go wkładać?