Punto GT zalewa, dławi, dymi na niebiesko
-
- Obserwator
- Miejscowość: Silesia
- Auto: Punto GT
Punto GT zalewa, dławi, dymi na niebiesko
Witam,
mam ciężki przypadek z Punto GT.
Samochód postawiłem na parę dni. Wymiana tarcz, klocków, linki z ręcznego itp. Przy okazji przeczyściłem przepustnicę.
Niestety po skończonej robocie chciałem wyjechac na próbe i problem.
Samochód odpalił, ale nierówno pracował. Dławił sie, strzelał, dymi na niebiesko-czarno, śmierdzi niespaloną benzyna.
Świece zalane.
Chodził jakby na 3 gary.
Po odpięciu przepływomierza zaświecił się błąd wtrysku (marchewa) ale samochód zaczął lepiej pracować (równiej) i mniej dymić i chodzi na 4 gary.
Stwierdziłem więc, że wina przepływki...niestety wszelkie hurtownie nie posiadają przepływki...a ostatnie ceny z kosmosu.
Zamówiłem więc na allegro POLCARowskiego NONAME
Zamontowałem nową przeływke i....samochód odpala normalnie, trzyma obroty (bez dodawania gazu) ale niestety nadal zalewa świece i "kuleje"
CO zrobiłem dotychczas:
-nowe świece
-nowy moduł zapłonu (wzmacniacz zapłonu)
na tym etapie sprawe zapłonu wyelyminowałem ponieważ po odpięciu przepływomierza pali na 4 gary także cewki i zaworku ciśnienioweog na listwie paliwowej nie ruszałem
-nowe czujniki temperatury w głowicy i w termostacie
-doprowadzenie masy z akumulatora do sterownika
-sonde oglądałem, wypinałem itp bez rekacji
-każdy kabelek i kostke oglądałem i czyściłem
Czytałem, że takie przypadki Wam przytrafiały się, ale niestety nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi.
Odpinałem także akumulator na pół godziny po czym zostawiałem samochód na wolnych obrotach na kilka minut...(w celu być może adaptacji) i to również bez efektu.
Spędziłem nad tym już kilka dni i zero efektu.
Moje pytanie czy ktoś miał taki przypadek z NONAME przepływką? Skąd wziąć jakąś sensowną?
Z góry dzięki za wszelkie sugestie.
Pozdrawiam
mam ciężki przypadek z Punto GT.
Samochód postawiłem na parę dni. Wymiana tarcz, klocków, linki z ręcznego itp. Przy okazji przeczyściłem przepustnicę.
Niestety po skończonej robocie chciałem wyjechac na próbe i problem.
Samochód odpalił, ale nierówno pracował. Dławił sie, strzelał, dymi na niebiesko-czarno, śmierdzi niespaloną benzyna.
Świece zalane.
Chodził jakby na 3 gary.
Po odpięciu przepływomierza zaświecił się błąd wtrysku (marchewa) ale samochód zaczął lepiej pracować (równiej) i mniej dymić i chodzi na 4 gary.
Stwierdziłem więc, że wina przepływki...niestety wszelkie hurtownie nie posiadają przepływki...a ostatnie ceny z kosmosu.
Zamówiłem więc na allegro POLCARowskiego NONAME
Zamontowałem nową przeływke i....samochód odpala normalnie, trzyma obroty (bez dodawania gazu) ale niestety nadal zalewa świece i "kuleje"
CO zrobiłem dotychczas:
-nowe świece
-nowy moduł zapłonu (wzmacniacz zapłonu)
na tym etapie sprawe zapłonu wyelyminowałem ponieważ po odpięciu przepływomierza pali na 4 gary także cewki i zaworku ciśnienioweog na listwie paliwowej nie ruszałem
-nowe czujniki temperatury w głowicy i w termostacie
-doprowadzenie masy z akumulatora do sterownika
-sonde oglądałem, wypinałem itp bez rekacji
-każdy kabelek i kostke oglądałem i czyściłem
Czytałem, że takie przypadki Wam przytrafiały się, ale niestety nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi.
Odpinałem także akumulator na pół godziny po czym zostawiałem samochód na wolnych obrotach na kilka minut...(w celu być może adaptacji) i to również bez efektu.
Spędziłem nad tym już kilka dni i zero efektu.
Moje pytanie czy ktoś miał taki przypadek z NONAME przepływką? Skąd wziąć jakąś sensowną?
Z góry dzięki za wszelkie sugestie.
Pozdrawiam
-
- Spamer :P
- Auto: Uno 1.3T
Re: Punto GT zalewa, dławi, dymi na niebiesko
nieszczelność w dolocie.
-
- Obserwator
gdyby była nieszczelność to znowu by nie było doładowania, a turbo dmucha dobrze
stawiam na to, że ta noname przepływka jest winna (lepiej chodzi niż na padniętej, ale jednak nie chodzi prawidłowo) chyba, że coś z instalacja, ale też już przeglądnięta i wygląda ok...
stawiam na to, że ta noname przepływka jest winna (lepiej chodzi niż na padniętej, ale jednak nie chodzi prawidłowo) chyba, że coś z instalacja, ale też już przeglądnięta i wygląda ok...
- goofer007
- Spamer :P
- Miejscowość: SZA
Niekoniecznie,paolo pisze:gdyby była nieszczelność to znowu by nie było doładowania, a turbo dmucha dobrze
Może trochę OT, ale masz jakaś fotkę swojego GTka ?
176B6.000 1372 GT
146A2.246 1301 TIE
146A2.246 1301 TIE
-
- Obserwator
układ jeszcze szczelny...
wiązka do przepływki pociągnięta nowa..
bez efektu
zastanawia mnie jedynie to, że jak odepnę wtyczkę z przepływomierza to silnik pracuje równo i nie dymi. Obroty około 1000. Dopiero po dodaniu gazu gaśnie (dusi)
jak wsadzę starą przepływke to bez dodania gazu gaśnie - można powiedzieć wcale nie chodzi.
nowa przepływka - silnik odpala odrazu, chodzi bez dodania gazu jednak strzela, dymi, rzuca silnikiem.
wiązka do przepływki pociągnięta nowa..
bez efektu
zastanawia mnie jedynie to, że jak odepnę wtyczkę z przepływomierza to silnik pracuje równo i nie dymi. Obroty około 1000. Dopiero po dodaniu gazu gaśnie (dusi)
jak wsadzę starą przepływke to bez dodania gazu gaśnie - można powiedzieć wcale nie chodzi.
nowa przepływka - silnik odpala odrazu, chodzi bez dodania gazu jednak strzela, dymi, rzuca silnikiem.
- punto 1.6
- Zaawansowany użytkownik
- Miejscowość: Przemyśl
- Auto: Inne
Sprawdź dokładnie rurę gumową od przeplywki do turbo (najlepiej wyjąc i sprawdzić ), jak będzie tam łapać lewe powietrze to silnik będzie nie równo pracował / szarpał 

PUNTO ELX 1.6 16vT = 320HP & 360NM
-
- Obserwator
dzisiaj założyłem kolejne przepływki 
0280212007 z volvo - chodził inaczej ale nie tak jak powinien
0280212024 czyli oryginal - chodzi jak zegarek
także uważać na zamienniki z POLCAR !! teraz pewnie będe miał spory problem ze zwrotem.
Mam jeszcze problem jeden. Jak się dobrze zagrzał to nie ma wolnych obrotów - schodzi z wyższych i gaśnie.
Myślę, że to kwestia adaptacji? Akumulator był odpinany. Samochód trochę pojeździ to myśle że się uspokoi...a jak nie to będę działać dalej

0280212007 z volvo - chodził inaczej ale nie tak jak powinien
0280212024 czyli oryginal - chodzi jak zegarek

także uważać na zamienniki z POLCAR !! teraz pewnie będe miał spory problem ze zwrotem.
Mam jeszcze problem jeden. Jak się dobrze zagrzał to nie ma wolnych obrotów - schodzi z wyższych i gaśnie.
Myślę, że to kwestia adaptacji? Akumulator był odpinany. Samochód trochę pojeździ to myśle że się uspokoi...a jak nie to będę działać dalej

- DeviL
- Punto2 killer
- Miejscowość: Kraków
- Auto: Inne
Jak miałem złe dawki vel zmienione Ve (wałki,itd.) to takie akcje były , dobre ustawienie w kompie załatwia pewnie sprawę o ile nie masz np. lejących wtrysków , padniętego regulatora ciśnienia itd.
Potrzebujesz części do swojego włocha wal z vin-em na priv-a