Kolor swiec ?

turbo, głowica, dolot, układ paliwowy, itp.

Moderatorzy: KYS, ZibiUT

Awatar użytkownika
punto 1.6
Zaawansowany użytkownik
Miejscowość: Przemyśl
Auto: Inne

Kolor swiec ?

Post autor: punto 1.6 »

Witam , co myślcie o tym kolorze świec :?: ,jest ubogo :?: ? świece mają przejechane od nowości 1500km na LPG,
Obrazek
Obrazek
Powtarzam mój problem po przekroczeniu doładowania 0,7b na 5biegu zaczyna się dusić (tak jak by z cylindrów wylatywało sprężone powietrze ale bez zapłonu) takie fuuf fuuf :roll: .
Dziś podmieniłem czujnik walu / czujnik wtrysku ,dolot do turbo (szczelny-nierdzewka) ,TPS. pompa paliwa , mam przeplywke z volvo końcówka 016 , jakieś sugestie mile widziane :wink:
komputer nie generuje żadnego błędu , nie mam się czego czepić. :?
PUNTO ELX 1.6 16vT = 320HP & 360NM
turbomaniak
Spamer :P
Auto: Uno 1.3T

Re: Kolor swiec ?

Post autor: turbomaniak »

Przy jezdzie na lpg nie ma co patrzec na swiece, zawsze beda takie jakby mieszanka byla uboga. Jak masz lpg to zerknij sobie w programie co pokazuje lambda przy tym 0.75b i bedziesz wiedzial czy masz ubogo
Awatar użytkownika
punto 1.6
Zaawansowany użytkownik

A jak przejadę ze 100km na pb to będzie coś można powiedzieć na podstawie świec ? czy nie.
Tylko ze ja nie posiadam kabla do LPG :( planuje dopiero zakupić), a i tak nie mam podłączonego kabla z sondy do sterownika LPG bo gaziarz mówił ze nie trza :shock: prawda czy raczej ciemniak :?:
turbomaniak

Nie sugeruj sie swiecami nawet przy jezdzie na pb. Aha, gaziarz stierdzil ze nie trzeba :lol: , fakt da sie ale juz widze jak to jest wystrojone :shock: Odlaczales aku zeby skasowac adaptacje? Podejrzewam ze przez wystrojenie gazu ecu porobilo takie korekty ze teraz nie bedzie jezdzic. Napisz jeszcze co tam za gaz siedzi, komp, red, wtryski
Awatar użytkownika
punto 1.6
Zaawansowany użytkownik

właśnie wystrojone to jest tak do bani ze głowa mala , mam podjechać do niego jak sobie kupie lepsze wtryski , wtedy ma to wystroić lub ja sam się będę bawił.
Co do resetowania kompa to robiłem to multum razy i sprawdzam co chwile czy coś wywaliło, ale cisza :?
, w niedziele sprawdzę jeszcze coś, bo wydaje mi się ze jak jest zimny to przez około 2km jest ok i nie szarpie i nie fuka w wydech.
A i może jeszcze spróbuje odłączyć ten gaz może to on robi mamałygę :?

GAZ wtryski REGI fast na dyszach 2mm nie chciał chodzić to kazał wywalić całkiem dysze i teraz jest jakieś 4mm :shock: ,reduktor Zavoli Zeta N , sterownik stag-4 ale ,mniejsza o gaz najpierw chce zrobić żeby na PB śmigał jak na początku na 1.2b zapitalal jak by miał rakiete w bagażniku , teraz na 0,7 tez idzie ale to nie to :mrgreen:
turbomaniak

Gazu nie odlaczaj, odepnij aku i pojezdzij troche na benzynie, nie wlaczajac gazu tak zeby ecu zrobilo sobie poprawna adaptacje na pb. Jesli to nie pomoze to podmien przeplywke
Awatar użytkownika
punto 1.6
Zaawansowany użytkownik

Sprawdzałem bez podłączonego sterownika LPG (wyjęty bezpiecznik), no i dalej się tak dzieje ,film poniżej , widać to na wskazówce doładowania i lekko słychać pod koniec filmu okolice 1:38.
Doładowanie jest w okolicach 0,9 ,jak dziś pokręciłem trochę MBC to teraz zaczął gasnąc po puszczeniu gazu widać na końcu filmu ??.

http://www.youtube.com/watch?v=NnG1Z8NxpjY" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank

Próbowałem zwiększyć doładowanie i nie za bardzo chce rosnąc, na początku jak uturbialem maszynę to MBC nastawiłem za pomocą sprężarki i manometru tak ze przy 0,7b już się otwierał , ALE po montażu i jeździe wskaźnik pokazywał stale 1.2b i wtedy auto zapitalalo aż milo ,
a teraz jak nastawie tak samo MBC na 0,7 (za pomocą sprężarki i manometru) to na wskaźniku podczas jazdy już nie trzyma 1.2 tylko 0,8 :shock: .
I teraz nie wiem czy to nieszczelność w dolocie, a może turbo lub zła mieszanka :?: :!:
dziabi3
Aktywny użytkownik
Miejscowość: Bydgoszcz

Post autor: dziabi3 »

kolego minimalnie uboga mieszanka nie powinna mieć wpływu na doładowanie nawet na ebc lecz całkowicie uboga mogła by doprowadzić do wejścia w tryb awaryjny (razem z zapaleniem się marchewki) i wtedy właśnie ebc wo gule się nie otwiera i turbo wstaje tyle ile na samej gruszce poleci i to jest własnie jakieś 0.6 bara ale ty masz mbc więc ty sterujesz ciśnieniem

obstawiam nieszczelność w dolocie bo jakbyś miał tak skopaną dawkę paliwa że spaliny by nie dawały rozkręcić turbo wyżej to byś wo gule nie ujechał

sprawdź tylko czy gazownik nie wpoił ci się z podciśnieniem w przewód od bofika :evil:

nie słuchaj baranów o złych wtryskach , bo ja śmigam na czerwonych valtekach zavolli zeta s i miedzi 6mm i najsłabszym punktem tej instalacji jest reduktor i miedz 6mm wtryski sobie spokojnie radzą z tym że z tydzień dobierałem ich skok i dyszki i skończyło się na skoku 0.6mm i dyszkach 2.4mm

napisz jakie komponenty tej instalacji
Awatar użytkownika
punto 1.6
Zaawansowany użytkownik

No właśnie dziś zauważyłem ze nie mogę za bardzo ustawić większego doładowania , a co z sadzą na świecach i w wydechu? jak bym po niej miał stwierdzać to wychodzi ze za bogato ?.

a dziś palowałem chyba z 10razy do 180/200 km/h i marchew ani razu się nie zaświeciła

Gaz po uturbieniu poskładam sam do kupy, podciśnienie podłączyłem pod przewód do regulatora ciśnienia paliwa (listwa)

LPG zlozone z
wtryski REGI fast na dyszach 2mm nie chciał chodzić to kazał wywalić całkiem dysze i teraz jest jakieś 4mm :shock: ,reduktor Zavoli Zeta N , sterownik stag-4 ale ,mniejsza o gaz najpierw chce zrobić żeby na PB śmigał jak na początku na 1.2b zapitalal jak by miał rakiete w bagażniku , teraz na 0,7 tez idzie ale to nie
Obrazek
turbomaniak

W takim wypadku szukaj nieszczelnosci, przede wszystkim na wezach
sprawdź tylko czy gazownik nie wpoił ci się z podciśnieniem w przewód od bofika
- bzdura
Awatar użytkownika
punto 1.6
Zaawansowany użytkownik

Przed chwilą zdemontowałem zderzak i wyjąłem icka (FMIC) ,i w nim było trochę krople wody po stornie zimnej :shock: , okazało się ze na spawie (rura od icka do przepustnicy ) miała dziurkę około 0,5,/1mm, (zalałem rurę woda i kapało dość obficie ) ,ale czy taka dziurka mogla by aż tyle powietrza wypuszczać ?,
jutro pospawam i sprawdzę czy coś się poprawiło
dziabi3
Aktywny użytkownik
Miejscowość: Bydgoszcz

Post autor: dziabi3 »

tak

u mnie nie dociągnięta opaska na gumie co leci do kolektora zbierała ponad 0,3 bara

wiec jak u ciebie jest taka szczelina to ho ho

reg fasty mogą być
reduktor też ale trzeba wywalić sprężynki z niego a ciśnienie będzie stabilne
sterownik ok > lecz pewnie ustawiony przy dużych spadkach ciśnienia na pb i nawet nie wiesz o tym

zestaw ekonomiczny ale przy dobrej regulacji i dopieszczeniu będzie oblatywał spokojnie 140 kucy w turbo a nawet 170 bez turbo na miedzi 6mm <chodzi o chwilowe zapotrzebowanie na lpg>
Awatar użytkownika
punto 1.6
Zaawansowany użytkownik

sterownik ok > lecz pewnie ustawiony przy dużych spadkach ciśnienia na pb i nawet nie wiesz o tym
czemu na BP spadki :?: nie łapie tego :? .

O widzisz nie myślałem ze taka dziureczka jest w stanie stracić tyle ciśnienia :shock: , może znajdę jeszcze gdzieś :). dzieki za info dam znac wieczorem czy cos sie zmienilo ,
a co do gazu to był to zestaw do 1.6 N/A 88KM ,z myślą swapowania na 1.6 16v N/A, a wpadło turbo i moc około 130/140km :mrgreen:
turbomaniak

, w sensie takim ze gaz masz ustawiony tak ze podczas spadku cisnienia automatycznie przelacza na pb nie sygnalizujac tego, tzw. funkcja "turbo" :mrgreen: http://lpg-forum.pl/hit-funkcja-turbo-w ... 16746.html" target="_blank

Watpie zeby 1mm dziura robila takie cuda, szukaj gdzies wiekszej nieszczelnosci
Awatar użytkownika
punto 1.6
Zaawansowany użytkownik

hehe nie tak nie mam :lol:, fakt jest taki iż powyżej 6tys/obr, się przerzuca na BP :wink:.

Wracając do mojego mula :? , to znalazłem jeszcze jedną ale to mikro dziurkę :? i po zreperowaniu całości , oczywiście próba ale dalej to samo :( , nie wiem czy coś z tym MBC ProPerfekt 1 się nie dzieje bo jak deczko wykręciłem gwint , to ciśnienie zamiast spaść to się lekko podniosło :? .

A jeszcze doszło to gaśniecie przy puszczeniu gazu oczywiście na BP :? :wink:

Jednak muszę poszukać przeplywki ori z GT .
ODPOWIEDZ