miganie kontrolki oleju
miganie kontrolki oleju
witam wszystkich mam mały problem z punto gt a wiec chodzi o to ze jak sie rozgrzeje silnik to cisnienie na zegarze ok 2bary ale na wolnych obrotach miga kontrolka oleju raz mignie mocno raz ledwo co wymieniłem juz olej wlalem elfa 10w40 a i na zimnym silniku jest wszystko ok cisnienie pełny zegar kontrolka gasnie problem zaczyna sie po mocnym rozgrzaniu czy to czujnik oleju czy pompa moze juz ktos to przerabiał w postach takiego problemu nie znalazlem prosze o jakies infoemacje
-
- Spamer :P
- Auto: Uno 1.3T
Re: miganie kontrolki oleju
Na poczatek sprawdz cisnienie oleju manometrem zewnetrznym, ewentualnie wymien czujnik cisnienia pod kontrolke
cisnienie sprawde zaraz w poniedziałek a czojnik ktory to ten w glowicy czy jet jakis inny poza tym co podaje wrtoc na zegar
-
Nie w glowicy tylko w bloku silnika z przodu, to jest czujnik do kontrolki, drugi masz w lape silnika wkrecony ktory daje sygnal na wskaznik
cisnienie wpozadku na zegaze zewnetrznym jeszcze wymienie czujnik tylko czekam na nowy ale jak nie pomoze to pompa bo niewiem co by to moglo byc ale to sie okaze jak zmienie czujnik
-
- Aktywny użytkownik
- Miejscowość: Bydgoszcz
- Auto: Inne
kolego jeśli na zegarach w aucie 2 bary i na manometrze do pomiaru 2 bary to masz uwalony czujnik od kontroli albo kabel przegnił
ja po rozgrzaniu mam 1,2 bara po ostrym przepałowaniu po mieście 1 a 0,9 bara
kontrolka mi nie miga bo takie ciśnienie jest w normie
przy 1900 przy mocno ale to mocno rozgrzanym silniku mam już pełną skale 3 bary a przy normalnie rozgrzanym przy 1500 obr są już 3 bary
a i ewidentnie by ci gasła kontrolka po dodaniu gazu a jerzeli miga nawet na zimnym silniku to kabel się przetarł
ja po rozgrzaniu mam 1,2 bara po ostrym przepałowaniu po mieście 1 a 0,9 bara
kontrolka mi nie miga bo takie ciśnienie jest w normie
przy 1900 przy mocno ale to mocno rozgrzanym silniku mam już pełną skale 3 bary a przy normalnie rozgrzanym przy 1500 obr są już 3 bary
a i ewidentnie by ci gasła kontrolka po dodaniu gazu a jerzeli miga nawet na zimnym silniku to kabel się przetarł
czojnik nowy i dalej to samo kontrolka miga tylko na rozgrzanym silniku na zimnym gasnie i wszystko ok zobacze jeszcze kabelki do czojnika a jak to nie ponoze to pompa do wymiany i wtedy sie zobaczy czy pomoglo
-
- Aktywny użytkownik
pociągnij sobie kabelek do kabiny i zapodaj żaróweczkę licznikową
tak będziesz wiedział co jest a smok się nie zapchał , a może filtr oleju kaszana
tak będziesz wiedział co jest a smok się nie zapchał , a może filtr oleju kaszana
kabelki wpozadku wymienie pompe sprawdze smok, filtr oleju nowy ale filtron i mam załozony taki sam w moim puncie gt i jest ok bo prolem jest w puncie od kolegi kupił nie dawno w szwajcari za grosze w całkiem dobrym stanie tylko przepływka była uszkodzona silnik chodzi jak zegarek tylko problem z ta kontrolka sprawdze jeszcze wasze podpowiedzi zobaczymy co pomoze
-
- Aktywny użytkownik
a na jaką wymienił przepływke , na używkę czy zamiennik ???
kolego w podstawce filtra jest termostat oleju , sprawdź czy go szlak nie strzelił i olej się nie przegrzewa i nie rozrzedza przy pałowaniu
kolego w podstawce filtra jest termostat oleju , sprawdź czy go szlak nie strzelił i olej się nie przegrzewa i nie rozrzedza przy pałowaniu
-
admos5 pisze:kabelki wpozadku wymienie pompe sprawdze smok, filtr oleju nowy ale filtron i mam załozony taki sam w moim puncie gt i jest ok bo prolem jest w puncie od kolegi kupił nie dawno w szwajcari za grosze w całkiem dobrym stanie tylko przepływka była uszkodzona silnik chodzi jak zegarek tylko problem z ta kontrolka sprawdze jeszcze wasze podpowiedzi zobaczymy co pomoze
Pijany byles jak to pisales??