Problem ze sterowanie turbiny.

turbo, głowica, dolot, układ paliwowy, itp.

Moderatorzy: KYS, ZibiUT

wieslawdriver
Użytkownik
Miejscowość: warszawa
Auto: Punto GT

Problem ze sterowanie turbiny.

Post autor: wieslawdriver »

Witam Kolegów! Zauważyłem w moim pgt problem ze sterowaniem turbiny. Jak mam podpięte przewody od podciśnienia tak jak
na zdjęciu to turbina ładuje tylko 0,3 do 0,4 bara. Wskaznik ciśnienia w tym przypadku podpięty przewodem do kolektora ssącego.
Natomiast jeśli wskażnik ciśnienia podepnę pod króciec przy turbo a przewód na zdj.nr 2 Pierburga pod kolektor ssący to pokazuje ciśnienie doładowania 0,7 do 0,8 bara. Co myślicie o tym , jak powinno byc prawidłowo a może mam uszkodzony ten elektrozawór od turbiny lub sterownik ?
Załączniki
tn_układ sterowania podcisnieniem pgt.jpg
Ostatnio zmieniony pt kwie 20, 2012 9:07 pm przez wieslawdriver, łącznie zmieniany 2 razy.
Szefo444
Aktywny użytkownik

Re: Problem ze sterowanie turbiny.

Post autor: Szefo444 »

Prawdopodobnie masz uszkodzony zawór pierburg.
Punto 1.4 GT
Warszawa (Bemowo) 21.04.2013 sss 1/4 mili Czas 14.162 ET
Ełk 11.08.2013 sss 1/4 mili Czas 13.809 ET
Biała Podlaska 31.05.2014 VII Zlot CKPL 1/4 mili Czas 13.577 ET
Punto GT 1.8 Turbo
02.10.2016 King Of Poland 1/4 mili Czas 12.600 ET
wieslawdriver
Użytkownik

Czy na pewno obraz przedstawia prawidłowe podłączenie Pierburga ? A pod co podłączony jest wskażnik doładowania ? Pod kolektor ssący czy też do krócca przy turbinie ?
Szefo444
Aktywny użytkownik

Post autor: Szefo444 »

Wskaźnik jest podłączony pod króciec przy kolektorze ssącym. ;)
Punto 1.4 GT
Warszawa (Bemowo) 21.04.2013 sss 1/4 mili Czas 14.162 ET
Ełk 11.08.2013 sss 1/4 mili Czas 13.809 ET
Biała Podlaska 31.05.2014 VII Zlot CKPL 1/4 mili Czas 13.577 ET
Punto GT 1.8 Turbo
02.10.2016 King Of Poland 1/4 mili Czas 12.600 ET
wieslawdriver
Użytkownik

No to ładnie miałem podłączone ,na zegarze piękne ciśnienie doładowania,a w rzeczywistości to lipa. Ciśnienie za turbiną znacznie się różni od ciśnienia w kolektorze ze względu na dekompresję powietrza po przejściu przez intercooler. Pomiar ciśnienia z kolektora to rzeczywiste wartości a ja miałem na zegarze wartości przy turbo.
dziabi3
Aktywny użytkownik
Miejscowość: Bydgoszcz
Auto: Inne

Post autor: dziabi3 »

szkic przedstawia dobre podłączenie

zegary doładowania jest na jednym przewodzi z zaworem upustowym dv

pierburga można sprawdzić podpinając pod 12 v i dmuchając na przemian w otwory i sprawdzając szczelność
wieslawdriver
Użytkownik

Dzięki za podpowiedz. Teraz też mam zegar cisnienia podłączony na jednym przewodzie przez trójnik z zaworem DV i podpięte pod kolektor ssący. Tylko podczas jazdy ładuje do 0,3 bara góra. Będę musiał sprawdzic tego Pierburga. Ten dolny kruciec Pirburga to pracuje na ssaniu.
dziabi3
Aktywny użytkownik

kolego jeśli chcesz sprawdzić turbinę odepnij od pierburga wężyk co leci do turbiny do gruszki

wtedy będziesz miał max doładowanie

pierburg mógł się zaciąć , ja swojego podpoiłem do wężyka wrzuciłem do ropy i na przemian podpinałem zasilanie i ssałem dmuchałem aby ropa wypłukała syf , potem węzyk podpinałem do innego wejścia i dalej

podpinając zasilanie musisz czuć i słyszeć jak pierburg zamyka się i otwiera

ogólnie pierburg niema się jak zepsuć chyba że odklei się od tłoczka 1 z 2 gumek , bo tłoczek jest 2 strony raz zamyka srodkową rurke od strony wtyczki a raz zamyka rurką od strony przeciwnej niż wtyczka

zamyka się tak mocno że nawet z 2 bary nie otworzą tłoczka , sprawdza ustami to bo u mnie się właśnie gumka odlepiła wypadła z zagłębienia tłoczka i zatykała wszystko w środku

po samym odpięciu wtyczki od pierburga turbo napompuje jakieś 0.7 bara na tyle ile jest ustawiona sztanga , czyli ciśnienie turbbina samo otwiera zawór upustowy wg

a bierburg ma za zadanie odciąć to ciśnienie jesli jest potrzebny większy bost i upuszczenie powietrza z gruszki do dolotu za przepławkę , tego powietrza jest niewiele

odcięcie ciśnienia od gruszki i jego upuszczenie powoduje zamknięcie się zaworu wg i turbina wkręca się mocniej i pompuje więcej

proponuje ci także do wężyka co leci do gruszki turbiny podpiąć np jakąś pompkę od roweru i delikatnie naciskać ją i obserwować czy sztanga się rusza a potem położyć na niej rękę i starać się wyczuć czy nie przycina się nie pracuje skokowo i nasłuchiwać czy nie syczy czy nie jest dziurawa ale w takiej sytuacji miałbyś przeładowanie a nie brak doładowania

skupiaj się na zaciętym pierburgu w taki sposób że obie rurki od strony wtyczki ciągle są połączone i jest ciągły przepływ nie zależnie od zasilania go

ale 0.3 bara to i tak za mało jak na zacięty bierburg w pozycji aby ograniczył bosta

szukaj dziur w dolocie , może ic jest dziurawy , a wydech drożny , może wałek wytarty i słabo pompuje miałem tak

i ja jak kupiłem to też miałem 0,4 bara

i u mnie tak :

- usunięcie nieszczelności dało 0.6bara
- ustawienie rozrządu dało 0.8 bara
- odwrócenie zaworu dv dało doładowanie do końca czerwonego pola aż wskazówka nie opada podczas overbostu z 1 sekundę na każdym biegu

a wymontuj zawór upustowy dv i sprawdza czy dobrze jest zamontowany , tak samo podepnie pompkę i lekko naciśnij ją i słuchaj czy tłoczek nie jest dziurawy potem najlepiej podłącz go podciśnieniem samym do auta i zaślep duże otwory w dolocie odpal silnik i patrz czy podciśnienie otworzy swobodnie tłoczek

a najlepiej wymontuj go po zaślepiaj otwory i w drogę jak pojawi się duży bost to powoli odpuść gaz i wiesz na pewno wtedy ze bov jest dziurawy
wieslawdriver
Użytkownik

Dzięki Kolego za wyczerpujący opis gdzie szukac,postaram się iśc tym tropem. Wałek rozrządu ma dopiero 2000 km przebiegu od wymiany. Postaram się więc szukac w zaworze i w szczelności dolotu. DV mam Properfekta i to też rok temu założonego. Tak ogólnie to czuję że to auto się zbiera i dobrze idzie ale brak mu tylko tego cisnienia doładowania. Gdy osiąga 0,3 bara to odcina na WG przy turbo.
dziabi3
Aktywny użytkownik

dokładnie to przy 0,4 bara mierzone map sensorem pierburg dostaje pwm aby się powoli otwierać

jeśli u ciebie wg zaczyna się właśnie otwierać przy tym 0,4 bara to po prostu pierburg jest zacięty i w pierwszej kolejności odepnij od pierburga wężyk od gruchą

i się przejedz powinien być max bost

a wałek nowy kupiłeś czy regenerowałeś , bo ja u swiątak robiłem i już blisko 17 tysi ma się super , myślę że 2 tyle wytrzyma
wieslawdriver
Użytkownik

Kupiłem używany silnik w dobrym stanie i tam był oryginalny wałek ale po 10 tyś dwie krzywki poszły,mech.polecił zrobienie trzech, więc zregenerowałem trzy, przejechałem na nim 4 tyś. i okazało się że są w nim dobre tylko 3 krzywki a reszta to złom,teraz mam inny oryginalny i jeszcze nie regenerowany. Chyba najlepszy z tych co miałem, po wymianie to normalnie ogień.
Tylko pytanie ile na nim przejadę ? A jak ten przewód od podciśnienia odepnę od gruchy przy turbo to go zaślepic do tej próby?
dziabi3
Aktywny użytkownik

zaślepić tylko przy pierburgu rurkę

ja ci polecam świątka w bydgoszczy , ja miałem 2 krzywki zżarte i zawiozłem do nich i chciałem tylko te 2 to powiedział w żadnym razie wszystkie

i fakt żadna krzywka nie jest ruszona , płytki całe , jestem zadowolony a dałem 230zł

teraz mają nawet szlifierkę cnc do wałków
wieslawdriver
Użytkownik

Ja mam wrażenie że po tej regeneracji po 4 tys.km zostały całe tylko te nowe bo się zahartowały przy procesie napawania,natomiast te pięc krzywek które pozostawili uległy odpuszczeniu,zmieniła się ich twardośc i dlatego tak szybko się zużyły. Z mojego doświadczenia wiem że na proces zużycia wałka ma wpływ (oczywiście poza wadliwą regulacją zaworów,lub zbyt długą eksploatacją oleju silnikowego)- szczelnośc pomiędzy szklankami zaworów a głowiczką ,czy po prostu olej trzyma w głowiczce przy wałku czy szybko ścieka i w jakich odstępach czasowych jest odpalane auto. Pare rozruchów silnika przy suchym wałku i po nim. W udanym aucie problem wałka nie istnieje. Jak będę miał trochę wolnego czasu to przetestuję oczywiście turbinę na odpiętym przewodzie od WG.
dziabi3
Aktywny użytkownik

kolego u mnie wałek nawet po 2 dni stoi w oleju i nie ścieka olej

musiałbyś mieć tak wyrobie gniazda na szklanki że byś miał dźwięk sieczkarni , a po za tym tam musi być luz rzędu kilku setek bo by się zatarły szklanki

a co do tych krzywek co nie były na spawane to się one nie odpuściły , niema takiej możliwości , napawanie jest tak skromne że temperatura tam nie dotrze na tyle duża aby odpuścić materiał

temperatura potrzebna do odpuszczenia wałka to z 400 stopni a nawet więcej

po prostu ori wałki to szmelc i na spawuje się wszystkie krzywki

jak będziesz miał problem z wałkiem to wyślij go do światka albo mi a ja go zaniosę o odeśle ci potem , dają on 6 miesięcy gwarancji na wałek

mój wałek trzyma się super a luzy jakie mam na zaworach to na ssących nie więcej niż 0.4mm i nie mniej niż 0.35 a na wydechach nie mniej niż 0,4 i nie więcej niż 0.45

część płytek chyba 6 nóweczki a 2 używane gładziutkie

i jedna rada luzy zaworowe ustawia się zgrubnie a po 1 miesiącu i tak musisz sprawdzi bo uszczelka lekko siądzie jakieś 0,06 mm a jak powleczesz uszczelkę minimalną ilością sylikonu do uszczelek taki specjalny to nawet 0.1mm
wieslawdriver
Użytkownik

Się okazuje że chyba wszystko mam w okey, albo po prostu ten zawór się przyciął. Wróciłem z trasy,przejechałem ok. 800 km.i wszystko jest w porządku turbina pięknie ładuje od 0,7 do 0,8 bara tylko o to chodzi że to się dzieje przy pewnych obrotach silnika, około 4 tyś. i przy odpowiednim obciążeniu silnika czyli przyśpieszaniu. A już się martwiłem że pójdzie kasa na nowego pierburga.
Ostatnio zmieniony ndz maja 27, 2012 11:17 pm przez wieslawdriver, łącznie zmieniany 4 razy.
ODPOWIEDZ