dziwny spadek napiecia punto gt

układ elektryczny, układ wtryskowy i zapłonowy, SMT6, ECUMASTER, itp.

Moderatorzy: KYS, ZibiUT

dziabi3
Aktywny użytkownik
Miejscowość: Bydgoszcz
Auto: Inne

dziwny spadek napiecia punto gt

Post autor: dziabi3 »

witam serdecznie

panowie czy ktoś się spotkał z taką sprawą ze jak się odpala wentylator to spada odczyt ciśnienia oleju na liczniku

podczas pracy silnika na jałowych mam 2 bary a jak się odpali to spada do 1,5 bara dodam że obroty nie spadają

mam tak od 2 dni

a co lepsze przedtem miałem tylko 1,5 bara na wskaźniku <nie zależnie czy wentylator pracował czy nie> i w dodatku auto na wolnych obrotach mi popierdywało i miało drgawki sprawa opisana w tym temacie http://unoturbo.pl/viewtopic.php?f=22&t=4147" target="_blank i w tym http://unoturbo.pl/viewtopic.php?f=22&t=4151" target="_blank

wygląda mi na to że mam gdzieś kłopoty z elektryką która teraz jakby się naprawiła a zarazem mieszała w zasilaniu wskaźnikowa oleju

dodam że auto miało tylko kłopot na wolnych , ciekawa sprawa bo teraz na wolnych auto pracuje jak igiełka
Awatar użytkownika
omagi
Aktywny użytkownik
Miejscowość: Zawiercie
Auto: Punto GT

Re: dziwny spadek napiecia punto gt

Post autor: omagi »

Jak spada ci napięcie to może być wina spadania wskazania. Czujnik jest zasilany, a jak spada napięcie ( wentylator bardzo zżera prąd) to i wskazanie może spadać. Posprawdzaj miernikiem czy nie masz spadku napięcia. Alternator słabo ładuje albo regulator jakiś.
megazord
Aktywny użytkownik
Miejscowość: slask

Post autor: megazord »

Sprawdź sobie wszystkie masy. U mnie też pojawiały się jaja ze wskaźnikami jak miałem słabą masę. Dodatkowo zmierz ładowanie czy jest dobre i nie siada alternator.
dziabi3
Aktywny użytkownik

według instalacji lpg ładowanie wynosi na obrotach średnich 13.8v na jałowych 12.8v

i zdaje mi się ze instalacja lpg robi mi jaja bo nawet odczytuje napięcie z sondy jest zaniżone o 0.4v <widać ze działa ale ucinany jest jej sygnał na oscyloskopie>

i teraz mi do głowy wpadło że jeśli instalacja lpg ma słabą masę to przecier na pb sygnał cały prad leci przez ecu lpg który może mieć słabą masę

bo na samym lpg jest lepiej auto nie popierduje i nie wpada w drgawki od czasu do czasu

lub mam jeszcze żle ustawiony czujnik fazy wtrysku bo czas wtrysku na jałowych wtryskiwaczy lpg jest 4,5 ms a na pb 2,9 a 2.8 i mam taką myśl że wtryski lpg bardziej trafiają na iskrę choć to nie do końca dobra myśl

jutro pod maskę trafiają kable ngk dedykowane tylko do punto gt i świeczki ngk < to sprawdze masy> niestety poszło 300zł ale to radośnie wydane pieniądze :yay:
turbomaniak
Spamer :P
Auto: Uno 1.3T

Post autor: turbomaniak »

Napisz jaki masz osprzet gazowy od A do Z, jak dla mnie to porostu kwestia srtojenia ew. ch...wych wtryskow gazowych
dziabi3
Aktywny użytkownik

mapy mam wystrojone , robię to sam

sterownik to stag 200 - 4
wtryski valteki czerwone
reduktor o ile dobrze pamiętam zawolli trzyma ciśnienie od 1,2 bara do 1 przy ostrym starcie
dysze niestety nie wiem jakie duże

ogólnie na razie tym tematem się za mocno nie interesuje bo mapki dziwnie mi się rozjeżdżają po zmianie mnożnika

tzn po auto kalibracji auto najlepiej chodzi mapki się różnią niecałe 5 % więc ok a każde dopracowanie map i pokrycie ich kończyło się szarpaniem auta ale przyczyna tego chyba leży w wytartym wałku który niedługo idzie do regeneracji

poza tym ma błąd max otwarcia wtryskiwaczy , czeka mnie albo podniesienie ciśnienia albo rozwiert dysz

jak załatwię sprawę wałka to na pokład zagoszczą porządne wtryskiwacze i prawdopodobnie lepszy komp
z moich oględzin wynika to że komp lpg jest nie podpięty prosto na aku tylko wpięto go gdzieś w instalacje i tu może być problem

wo gule to auto i tak pracuje o niebo lepiej jak go kupiłem ładowało tylko 0.4 bara < nieszczelności> , szarpało <nieszczelności za przepławką>, falowało na obrotach<przestawiony czujnik fazy wtrysku>

teraz tylko popierduje i traci jakby zapłon na garku ale diagnoza postawiona po oględzinach wałka <wytarty wydech na 4 garku i ssak delikatnie na 2>

będę miał za 3 tygodnie urlop to przekopie cały osprzet silnika i instalke lpg
turbomaniak

Krotko mowiac, wtryski do wywalenia i bedzie git pod warunkiem ze ze spadkami cisnienia jest tak jak piszesz :wink:
dziabi3
Aktywny użytkownik

a jakie wtryski byście polecili takie do 1 tyś zł

z racji tego że w punto gt jest mało miejsca a chciałbym założyć krótkie wężyki do dysz czy można kupić 2 listwy po 2 wtryski? i założyć rozdzielacz na przewód z gazem?

lub nawet 4 pojedyncze?

napiszcie jak to wygląda w rzeczywistości
megazord
Aktywny użytkownik
Miejscowość: slask

Post autor: megazord »

Tu chyba nikt nie jeździ na gazie więc ciężko będzie z odpowiedzią. Zapytaj na http://lpg-forum.pl/" target="_blank
turbomaniak

megazord pisze:Tu chyba nikt nie jeździ na gazie więc ciężko będzie z odpowiedzią. Zapytaj na http://lpg-forum.pl/" target="_blank" target="_blank
Tu sie troche mylisz bo ja np. zasuwam na podtlenku :mrgreen:

Zalezy jaka moc ma byc w tym bolidzie, najbardziej "sprytne" i szybkie to matrix hd 344 lub hd 544 to jest jedna listwa wymiarow ok. 8x8cm , pojedyncze hana 2000 jest jeszcze duzo innych ale jak dla mnie to te sa najbardziej sensowne
dziabi3
Aktywny użytkownik

tylko seria

autem chcę się cieszyć na co dzień a przy takim użytkowaniu na pewno będzie mnie kosztował dużo wiec pozostaje w serii i ją chcę utrzymać w nienagannym stanie

aut po jakimś czasie za rok a dwa chcę sprzedać jako seryjne więc odpuszczam sobie mody
turbomaniak

hd 344 w zupelnosci wystarcza
hz10

Post autor: hz10 »

dokładnie jak turbomaniak napisał . ja w 2.0 śmigam na magic jetach na doładowaniu 1.5 bara, zaleta to cena 50pln za sztuke
adrian055
Miejscowość: Gorlice
Auto: Punto GT

Post autor: adrian055 »

koledzy mam problem z ladowaniem... po odpaleniu na zimnym mam 13.98-14.00 jest ok ale zaraz mi spada do 13.68- czasami mniej... szczotki ok kable od alternatora do rozrusznika i dalej ok co jeszcze sprawdzic.... alternator ma wymienione lozyska stojan z innego nowe szczotki.... w czym tkwi przyczyna??
Szefo444
Aktywny użytkownik

Post autor: Szefo444 »

A nie masz problemu z rozładowującym się akumulatorem??
Punto 1.4 GT
Warszawa (Bemowo) 21.04.2013 sss 1/4 mili Czas 14.162 ET
Ełk 11.08.2013 sss 1/4 mili Czas 13.809 ET
Biała Podlaska 31.05.2014 VII Zlot CKPL 1/4 mili Czas 13.577 ET
Punto GT 1.8 Turbo
02.10.2016 King Of Poland 1/4 mili Czas 12.600 ET
ODPOWIEDZ