tak więc po mało zachęcających cenach nowych ori (tylko te dają prawidłowe odczyty. o sprawnych używkach zapomnij) 270pln postanowiłem zgłębić temat. wyszło na to że te same parametry czyli 0-3 bar i odwrotną charakterystykę mają ... czujniki z mercedesa typu w 124 diesel wszystkie modele . cena nowego mahle 55pln... ja nie chciałem czekać i pojechałem do znajomego rozbieracza i z pośród 4 wybrałem jeden sprawny(z tego powodu używek nie polecam co ciakawe to ten sprawny miał logo mercedesa, pozostałe vdo pokazywały pogode ) jedyny mankament to inny rodzaj gwintu ori m14x1.5 merc m12x1.5.tokarz tulejka i po problemie. pisze to bo może ktoś zaoszczędzi pare złotych a dzialanie czujnika jest takie jak powinno czyli prawidłowe wskazania i absolutna płynność pracy.olałbym szukanie gdyby nie zmiana silnika który podobno jest wyczulony na braki ciśnienia ale to czas pokaże...
pozdro
hz10 pisze:odwrotną charakterystyke w porównaniu do wszystkiego innego , polonez, żuk uno , star, jelcz tzn wraz z ciśnieniem opór maleje w pgt jest odwrotnie
Da sie wykorzystac zaproponowany czujnik z fabrycznymi zegarami?
EDIT. przepraszam, juz nie moja godzina. Zamotalem sie w odrotnej charakterystyce i zapomnialem o pierwszym poscie.
Ostatnio zmieniony sob mar 26, 2011 12:37 am przez simon1989, łącznie zmieniany 1 raz.
DeviL pisze:Tylko jesli dla faktycznego 3bar pokaze Ci 0 bar wg tego co piszesz i na odwrot , wiec jak zrobiles ze 3 bar = 3 bar
simon1989 pisze:
hz10 pisze:odwrotną charakterystyke w porównaniu do wszystkiego innego , polonez, żuk uno , star, jelcz tzn wraz z ciśnieniem opór maleje w pgt jest odwrotnie
Da sie wykorzystac zaproponowany czujnik z fabrycznymi zegarami?
EDIT. przepraszam, juz nie moja godzina. Zamotalem sie w odrotnej charakterystyce i zapomnialem o pierwszym poscie.
Jeszcze raz. Ja i Devil zwrocilismy uwage na to samo. Jezeli czujnik ma odwrotna charakterystyke, to nie powien dzialac p&p na seryjnym wskazniku. Czy moze jednak działa p&p???
turbomaniak pisze:W tym przypadku lepiej kupic cos zeby mialo warning-a, bo moze byc tak ze nie zwrocisz uwagi na wskaznik i panew pojdzie w las
mnie bardziej chodzi o zakres niskich obrotów bo jakie ciśnienie na wolnych to odpowiednio większe będzie na wysokich (sprawdzone manometrem przy 4 tyś jest 6 bar przy 120stopniach oleju) na wolnych przy 120 stopniach nigdy nie zeszło poniżej 1 bara i jest tak jak zaraz po złożeniu(800 km temu) więc teoretycznie nie ma sie czym martwić
A juz myslalem ,ze odkryles tajemny sposob bym se odpalil wskaznik greddy na czujniku z depo bo maja 0-10 bar zakres ,ale wlasnie odwrotnie chyba ehh 0 pomocnys hz10
Potrzebujesz części do swojego włocha wal z vin-em na priv-a