Problem z nierówną pracą silnika

turbo, głowica, dolot, układ paliwowy, itp.

Moderatorzy: KYS, ZibiUT

Awatar użytkownika
MadMaR
Swistak
Auto: Uno 1.3T

Problem z nierówną pracą silnika

Post autor: MadMaR »

Po uruchomienia silnika rano ssanie trwa ok.1min i później nierówno pracuje silnik, gdy jest rozgrzany też pracuje bardzo nierówno a przy wolnych obrotach na drugim biegu troszeczkę szarpie. Czekam na fachową odp. Pozdrawiam!

--
Darek
Awatar użytkownika
mops
"Cichociemny"
Kontakt:

Post autor: mops »

jakie masz obroty silnika po pelnym rozgrzaniu ?? (dwukrotne wlaczenie dmuchawy od chlodnicy)

Obroty na biegu jalowym powinny wynosic (po rozgrzaniu) 850obr/min z tolerancja +/- 50. Nie przejmuj sie jezeli obroty plywaja w tych granicach - ten typ tak ma.... Jezeli masz za niskie to silnik bedzie mial proawo do nierownomiernej pracy... Jezeli masz obroty ok to musisz sprawdzic kilak rzeczy:
- przewody wysokiego napieca (moze maja przebicie), kopulka, palec rozdzielacza i swiece.
- wykonaj maly test - gdy silnik jest rozgrzany to scisniej czyms (szczypce o plaskich szczekach itp. waz doprowadzajacy powietrze od zaworu dodatkowego powietrza do kolektora dolotowego - jezeli obroty sie zmienia o wiecej niz 50 to bardzo prawdopodobne jest to ze masz uszkodzony zawor dodatkowego powietrza...
- rozumiem ze filtry paliwa i powietrza sa ok
- przyczyna takiego zjawiska moze byc tez nieszczelnosc w ukladzi dolotowym (weze doprowadzajace powietrze do kolektora, obluzowana opaska sciskajaca...)
- mozliwe ze masz uszkodzony regulator cisnienia paliwa ewentualnie pompa paliwowa nie pracuje rownomiernie - musialbys zbadac cisnienie paliwka
- ostatnia przyczyna jaka przychodzi mi do glowy to obluzowane zlacza elektryczne, ewentualnie problem z modulem zaplonowym (ale raczej to nie to)...

mam nadzieje ze choc troszke pomoglem

--
mops
Awatar użytkownika
MadMaR
Swistak

Dziękuję bardzo za wyczerpującą odp. Pozdrawiam!

--
Darek
Awatar użytkownika
murcki
1.4 turbo i.e.
Kontakt:

Post autor: murcki »

Wow!!! Ale fachowiec się zrodził

Po prostu nic dodać nic ująć
Swistak

Miałem podobny problem w swoim petardatorze,do tego dochodziło po rozgrzaniu silnika stałe obroty w granicach 2000.Wykręciłem mu przy przepłymowierzu tę śrubę na imbus prawie do końca (to ta od mieszanki pod tym kapturkiem ochronnym) i potem obniżyłem mu obroty tę grubą śrubą przy przepustnicy na ok 850.Chodzi bez zarzutu i mało pali.Spróbuj może pomoże.

--
Bartaz
ODPOWIEDZ