Czy we wszystkich Punto I klima jest taka sama?

pozostałe tematy nie związane z istniejącymi działami.

Moderatorzy: KYS, ZibiUT

misiaczek88on
Użytkownik
Miejscowość: Poznan

Czy we wszystkich Punto I klima jest taka sama?

Post autor: misiaczek88on »

Witam mam zamiar założyć klimatyzację do Punto I w którym jej nigdy nie było powodem tego jest to że samochód jest koloru czarnego a na dodatek mieszkam w Poznaniu i często zdarza mi się stać w korkach. Klimatyzacja bardzo ułatwiła by mi życie.

Moje pytanie brzmi czy we wszystkich Punto I nie zależnie od pojemności silnika klima jest taka sama?
Mam na myśli sprężarkę klimatyzacji, alternator pod klimę, chłodnica klimatyzacji, nagrzewnica, puszka bezpieczników pod klimę, panel włączania klimy, szersze koło na korbowody, instalacja tj kable od wnętrza do komory silnika
Mój silnik to 1,6 MPI
Awatar użytkownika
BARTEKcoupe
Spamer :P
Miejscowość: Skarżysko Kamienna
Auto: Inne

Re: Czy we wszystkich Punto I klima jest taka sama?

Post autor: BARTEKcoupe »

tu bardziej pomogą http://fiatpunto.com.pl" target="_blank

Chłodnice się różniły(międzi 1.1 a 1.6), ale w 1.6 i gt raczej wszystkie graty te same. Mi by się nie chciało bawić w zakładanie klimy, za dużo roboty. Tam jest masa rzeczy do wymiany- altek, łapa silnika, pewnie plastiki we wnętrzu, dołożyć wszystkie kable, rureczki itp.
Punto GT >1.4 >> 1.4 k14 >>> 1.4 GT20s >>>> 2.0 16vt >>>>> 1.6 GT20s>>>>>>Coupe 20vt
.....psss......pssss.....pssssss :)
misiaczek88on
Użytkownik

Właśnie z tamtego forum tu trafiłem tam było zero odzewu na moje pytanie. Napisałem tutaj bo silnik 1,6 jest bardziej zbliżony konstrukcyjnie do GT wiec myślałem że tu uzyskam odpowiedz. patrzyłem w eperze i fakt faktem że duża części do klimy w 1,6 jest taka sama jak GT ale nie wszystko naturalnie nie mówię o przewodach tylko np filtr odwadniający który jest taki sam jak w 1,2 75 km czy też kondensator klimatyzacji który jest całkiem inny w 1,6.

Wobec tego moje pytanie brzmi teraz czy jak będę kompletował klimę to wystarczy że wszystko będzie od jednego modelu tj np 1,2 16V czy musi być koniecznie od 1,6 MPI?
dzikidaniel
Aktywny użytkownik
Miejscowość: Stara Kiszewa

Post autor: dzikidaniel »

Skoro 1.6 jest pokrewny z 1.4 z GT więc tylko z tego podejdą. 1.2 16V ma inny osprzęt, inne mocowania klimy, inaczej przewody poprowadzone, może wiązki by podeszły ale to chyba tyle. Reszta do zdobycia od SOHC...
misiaczek88on
Użytkownik

Czyli powinienem szukać 1,4 GT z klimą po wypadku i wszystko od Klimy przełożyć?. A jak mam rozumieć Epera że czasem są inne nr np sprężarki w GT i 1,6 czy jak będę miał kompletną klimę od GT to wszystko musi działać prawidłowo?
dzikidaniel
Aktywny użytkownik

Tak od GT wszystko musi działać. Szukaj też klimy od 1.6 bo czasami się trafi coś na allegro.
misiaczek88on
Użytkownik

znalazłem niby całą klimę do 1,6 w częściach ale nie mam tej pewności czy jest cała bo gościu sam rozbierał samochód i wiem że na pewno nie ma już alternatora ani chłodnic niestety nie wiem jak z resztą części bo jak na złość właśnie wczoraj przestał mi działać eper i nie mam jak sprawdzić co wchodzi w skład klimy a na jutro jestem umówiony z gościem na oględziny tych części.
Nawet nie mam jak zrobić wykazu z foto z eper:(. Był bym wdzięczny jak któryś z forumowiczów sprawdził by czy eper działa czy nie a najlepiej skopiował foty i wykaz potrzebnych części wchodzących w skład klimy. Dane do wyszukiwania to Punto I 1,6 MPI 23.11.1994r. wer. ELX Motor 176A9.000 Version 176AL53A

Ile mogę dać za taką klimę? bo ten zestaw co napisałem czyli bez alternatora i chłodnic facet chce 1000 zł co wydaję mi sie drogo.
dzikidaniel
Aktywny użytkownik

1000 zł? :hahaha: kolesia młotkiem lepiej potraktuj :cisza:
misiaczek88on
Użytkownik

Dokładnie może to dla tego że jak pierwszy raz do niego dzwoniłem to był w kościele. Jak będę jutro u niego i nie zejdzie z ceny to zawsze mogę go postraszyć wiecznym potępieniem i piekłem za taką kosmiczną cenę:P. Ogólnie udało mi się wejść za 20 razem na eper:) i skopiowałem wszystkie schematy i opisy części potrzebnych do założenia klimy w 1,6 wiec jak by ktoś chciał to mogę przesłać.
To ile mogę mu max dać za ten zestaw bez chłodnic i alternatora? bo w sumie najdroższego czyli chłodnic i altka nie ma;(
Awatar użytkownika
goofer007
Spamer :P
Miejscowość: SZA
Auto: Punto GT

Post autor: goofer007 »

Zaglądałeś ?
http://www.unoturbo.pl/viewtopic.php?f=6&t=3310" target="_blank
176B6.000 1372 GT
146A2.246 1301 TIE
misiaczek88on
Użytkownik

tak zaglądałem jestem w stałym kontakcie z tym kolegą. Tylko że problem polega na tym że nie mamy pojęcia czego jeszcze brakuje w jego zestawie tz wiemy że nie ma koła na korbowody alternatora a co do reszty to jak sie uda to za tydz będzie coś więcej wiadomo.
ODPOWIEDZ