Heh kolejny problem jest taki że jak powłanczam mu im więcej odbiorników: światła awaryjne dmuchawe tym bardziej go przymula przy dodawaniu gazu czy mocniejszym hamowaniem potrafi go zamulić że zaświeci się nachwile kontrolka ładowania lub auto całkiem zgaśnie
pasek też potrafi zapiszczeć
ładowanie raz 14.1v a później mierzyłem to 13.4V...Aku nowe dzisiaj kupione
Co byście obstawiali pasek czy coś z alternatorem ? lub coś innego
Ostatnio zmieniony ndz mar 28, 2010 10:44 am przez wachus, łącznie zmieniany 1 raz.
Tak, ale tu jest napewno cos do dupy z masa albo jakims innym polaczeniem. Wydaje mi sie, ze na wszelki wypadek wszystkie masy odlacz, wyczysc i podlacz spowrotem.
co jeszcze mi się w oczy rzuciło to na odwrót podłączenie podświetlenie licznika mam digital i na światła pozycyjnych jest podświetlony a jak włącze mija to podświetlenie gaśnie Hmm ale to raczej nie będzie tego wina...choć...
Zależy co masz na myśli pisząc podświetlenie... W digitalach jest tak, że cyferki i wykresy świecą się jaśniej na wyłączonych światłach, a jak je włączysz to przygasają (żeby w nocy po gałach nie dawało ) i włącza się zielone podświetlenie
Chodzi o to że na wyłączonych światłach skala obrotomierza i cyfra "0" są podświetlenie a wraz z włączeniem świateł mijania podświetlenie znika
Masę silnika wyczyściłem ale nic to nie dało...jeszcze pozostaje mi wymienić pasek klinowy...Chodź wogóle nie mogę naciągnąć nowego ilość zębów na pasku się zgadza jak ze starym
Jeśli to nie pomoże to macie jeszcze jakieś pomysły ?
Jeszcze jedną taką rzecz zauważyłem że neiraz przy odpalaniu auto po chwili wkręca się na ok 1700 obrotów po chwili je zgaszę i już trzyma normalnie 1000 czemu tak się dzieje i powinno tak być ?
Po wgłebieniu się jeszcze w sprawe i podpieciu miernika by stale śledzić co się dzieje na bieżąco to okazuje się że takie jaja zaczynają się dziać gdy silnik się rozgrzeje osiągnie 70-90C
Na zimnym pod obciążeniem 14v a po rozgrzaniu silnika na samych światłach mijania napiecie spada do 13.3v i
Silnik ostygnie i znów ok ale na chwile
W alternatorze wymieniłem szczotkotrzymacz ale jak widać jeszcze to nie do końca...
sprawdz regulator napiecia i kable mogl peknac zasniedziec polaczenie linka koncowka
kiedys mialem podobne problemy polozylem nowe kable i spokoj do tej pory
regulator nowy, połączenia kabli nie widać by były pęknietewszystko czyste nie zasniedziałe hmm;)
Dzisiaj będę próbował zaodoptować alternator od CC 700 i zobaczyć czy dalej będzie to występować czy nie
Inni mówią że to może być wina cewki Rzeczywiście tak może być ?
I ponoć czujnik położenia wału...Hm ale to raczej by się srał niezależnie czy zimny czy ciepły i niezależnie od obrotów niskie czy wysokie nie ?
Przy hamowaniu i spadku z obrotów do ok 1000 napiecie spada do 12.5V i nieraz potrafi zamrygać kontrolka ładowania a po wrzuceniu luzu podcza jazdy słychać jak łapie przymułe...Hmm jakby alternator nie ładował w tych momentach....