Felgi...

amortyzatory, sprężyny, koła, hamulce, itp.

Moderatorzy: KYS, ZibiUT

eka88
Obserwator

Felgi...

Post autor: eka88 »

Witam! Mam pytanie! Czy felgi z Opel Vectra A (1992) rozmiar 14 będą pasować pod Fiat Uno (1993) (tu są felgi 13)
simon1989
Spamer :P
Auto: Uno 1.3T

Re: Felgi...

Post autor: simon1989 »

Sa istotne 3 wartosci: ET(odsadzenie od piasty), 4(ilosc srub)x98(rozstaw srub).
beza
Aktywny użytkownik

Post autor: beza »

rozstaw to nie problem, od tego sa sruby plywajace w ostatecznosci mozna zwyklymi srubami przykrecic, 2mm to nie problem; w tym przypadku wiekszym problemem moze byc otwor centrujacy opel ma 57,1 nie wiem ile jest dokladnie w uno ale chyba wiecej, wiec albo toczenie piast albo felg; musisz przymierzyc wtedy bedziesz wszystko wiedzial :wink:
Awatar użytkownika
ZibiUT
"FireStarter"
Miejscowość: Kampinos
Kontakt:

Post autor: ZibiUT »

Uno ma 59mm a wiec trzeba by roztaczać felgi lub dystanse odpowiednie.
http://www.zibisoft.pl - Hamownia podwoziowa - Ożarów Mazowiecki
Awatar użytkownika
JARO_Cz-wa
Zaawansowany użytkownik

Post autor: JARO_Cz-wa »

Zibi122 pisze:Uno ma 59mm a wiec trzeba by roztaczać felgi lub dystanse odpowiednie.
A nie 58,1mm jak w większości Fiatów ? :wink:
Obrazek
Awatar użytkownika
ZibiUT
"FireStarter"
Miejscowość: Kampinos
Kontakt:

Post autor: ZibiUT »

Sprawdziłem teraz i faktycznie 58mm ma FIAT
http://www.zibisoft.pl - Hamownia podwoziowa - Ożarów Mazowiecki
beza
Aktywny użytkownik

czyli lepiej toczyc piasty niz babrac sie z felgami.
Awatar użytkownika
JARO_Cz-wa
Zaawansowany użytkownik

beza pisze:czyli lepiej toczyc piasty niz babrac sie z felgami.
Ja bym piast nie ruszał, jak juz coś to toczyłbym felgi, zresztą na takich toczonych nawet jakis czas jezdziłem. Pomyśl ewentualnie nad sprzedaniem tych które masz i kupieniem "odpowiednich" :wink:
Obrazek
beza
Aktywny użytkownik

JARO_Cz-wa, ja u siebie w 125p mialem stoczone piasty na 57,1mm pod atsy i nic sie nie dzialo, jest tam sporo miesa zeby ten 1mm zebrac.
Awatar użytkownika
JARO_Cz-wa
Zaawansowany użytkownik

beza pisze:JARO_Cz-wa, ja u siebie w 125p mialem stoczone piasty na 57,1mm pod atsy i nic sie nie dzialo, jest tam sporo miesa zeby ten 1mm zebrac.
Nie chodziło mi tu o to, że zmniejszych wytrzymałość itp. Poprostu ja bym tak nie zrobił z tego względu, że jak za jakiś czas (pół roku, 3 lata...) będe chciał założyć inne felgi, to..... no właśnie jakie wtedy miałbym założyć?
- fiatowskie? - nie, bo nie ta średnica,
- oplowskie? - hmm ,zawsze drażniłoby mnie to, że rostaw śrub nie ten :niewiem:

To moje zdanie, każdy jeździ czym lubi i modzi po swojemu ... może mam zbyt pedantyczne podejście :?
Niema co niepotrzebnie klepać posty :wink:
Obrazek
Pawlak
Aktywny użytkownik
Miejscowość: Tychy
Auto: Inne

Post autor: Pawlak »

Ja również bym nie ruszał piast po co je niszczyć. Jak już bardzo chcesz je zostawić to przetocz piastę w kolach zawsze możesz dokupić plastikowe pierścienie centrujące i felgi znowu będą git dla jakiegoś użytkownika opla
adrian055
Miejscowość: Gorlice
Auto: Punto GT

Post autor: adrian055 »

koledzy mam pytanie chce kupic felgi do Gtka o et 40 a bede mial teraz na dniach zaciski brembo i chce miec et w granicach 35-30 tak zeby koło ładnie było prawie rowno z nadkolem ale nie wychodzilo poza nie , jak obliczyc jaki dystans zastosowac ile mm?? wspomne ze felgi sa tylko z et40i nie ma mozliwosci dostania w innym ... poradzicie cos;>??
Awatar użytkownika
Rafalinek
Użytkownik

Post autor: Rafalinek »

To bardzo proste :D Felgi mają ET40 - jak chcesz żeby ET było 35 dajesz dystans 5mm, natomiast dystans 10mm spowoduje że ET będzie 30. Powiem Ci że do GTka najlepsze jest ET w granicach 35 czyli 5mm dystans w zupełności wystarczy. Ja u siebie mam ET37 z dystansem zdaje się 6mm i jest git. No i większy dystans u mnie by nie podszedł bo już by pod felgę nie pasowało.
Punto GT1
Punto GT2[*]
Kropek na PJ
adrian055
Miejscowość: Gorlice
Auto: Punto GT

Post autor: adrian055 »

aha to dobra dzieki za odp wlasnie o to mi chodzilo a nie wiedzialem jak to et dopasowac czy w mm czy jak:) tez tak mysle ze 30-35 bedzie w sam raz tym bardziej ze felga bedzie miec 7 cali wiec nie az tak szeroka:)
Awatar użytkownika
JARO_Cz-wa
Zaawansowany użytkownik

adrian055 pisze:aha to dobra dzieki za odp wlasnie o to mi chodzilo a nie wiedzialem jak to et dopasowac czy w mm czy jak:) tez tak mysle ze 30-35 bedzie w sam raz tym bardziej ze felga bedzie miec 7 cali wiec nie az tak szeroka:)
Ja mam felgi o szerokości 7" z ET 40 i z oponami o szerokości 195. koło jest prawie równo z nadkolem, tzn przy zagiętych rantach opona ma miejsce żeby się schować, kiedyś miałem felgi z ET 30 też 7" i na takiej samej oponie z tyłu tarło. Więc co byś nie przesadził :jump2:
Obrazek
ODPOWIEDZ