fiat uno 1.5.i.e czyli jak zapewne wiesz 1498ccm ze jednopunktem i moca 75km przy 5600rpm i momentem 113Nm przy 3000rpm.
mialem nadzieje, ze o ile uda mi sie ten caly dolot jakos zrobic to silnik bedzie lepiej ciagnal powyzej 3000rpm i tak az do konca
chcialem uzyc rur aluminiowych (sa lekkie) obolozonych pianka termoizolacyjna i kuchenna folia aluminiowa aby odbijalo to jak najwiecej ciepla. nie wiem tylko czy rury powinny byc karbowane czy gladkie.?
jesli chodzi o dlugosc to mniej wiecej pomierzylem fabryczny dolot i myslalem o monotowaniu ukladu z podobna dlugoscia. pytanie: przedluzac czy skracac czy zostawic to samo? obecnie dlugosc ukladu od wlotu do srodka przepustnicy okolo 80cm.
jesli chodzi o srednice to zalozenie bylo jak wyzej. i znow pytanie jak wyzej. obecna srednica przewodu dolotowego dla powietrza to 68mm (mierzona wewnatrz, rura w calosci karbowana).
co do umiejscownienia stozka to wedlug ogolnego planu mial on sie znalesc poza komora silnika w zderzaku na wprost otworu tak aby w czasie jazdy powietrze bylo do niego "wciskane". miala byc to nieudolna imitacja dynamicznego doladowania podobnego jak w motocyklach. nie wiem tylko czy w czasie deszczu itp nie bedzie on troszke za bardzo odkryty.
kolejne pytanie to. jakie wymiary stozka? stozek czy walec czy ogormny walec?
od razu mowie, ze w fabryczynm ukladzie dolotowym nie mam zadnej elektroniki itp badziewia. problem odmy juz rozwiazalem wiec tez nie musze sie nim martwic .
pozdrawiam