PGT - gaśnie na wolnych kiedy rozgrzany.
PGT - gaśnie na wolnych kiedy rozgrzany.
Panowie poproszę o sugestie co może być problemem przy następujących objawach:
- auto zimne - wszystko chodzi baja, nie gaśnie, jedzie normalnie, silnik pracuje wzorowo itd.
- auto nagrzane - najpierw chodzi na wolnych, przy lekkim dodaniu gazu i puszczeniu wolne obroty falują tak między 900-1200rpm po czym się stabilizują na 850 i chodzi. Po mocniejszym dodaniu gazu na luzie albo przy normalnej jeździe auto gaśnie na wolnych, ponownie odpalone chodzi bez problemu i tak w kółko. Na wyższych obrotach, różnych obciążeniach itd auto pracuje idealnie.
Dodam że przepływka jest odłączona, auto chodzi na mapsensorze i ecumasterze. Podstawiałem już krokowca, kompa, czujnik temp powietrza w dolocie, kable WN nowe NGK, auto wystrojone, afr wzorowy sprawdzany LM2. Chodzi mi po głowie jeszcze sonda lambda ale nie wiem czy to dobry trop.
Pomysły mi się kończą więc proszę o pomoc.
- auto zimne - wszystko chodzi baja, nie gaśnie, jedzie normalnie, silnik pracuje wzorowo itd.
- auto nagrzane - najpierw chodzi na wolnych, przy lekkim dodaniu gazu i puszczeniu wolne obroty falują tak między 900-1200rpm po czym się stabilizują na 850 i chodzi. Po mocniejszym dodaniu gazu na luzie albo przy normalnej jeździe auto gaśnie na wolnych, ponownie odpalone chodzi bez problemu i tak w kółko. Na wyższych obrotach, różnych obciążeniach itd auto pracuje idealnie.
Dodam że przepływka jest odłączona, auto chodzi na mapsensorze i ecumasterze. Podstawiałem już krokowca, kompa, czujnik temp powietrza w dolocie, kable WN nowe NGK, auto wystrojone, afr wzorowy sprawdzany LM2. Chodzi mi po głowie jeszcze sonda lambda ale nie wiem czy to dobry trop.
Pomysły mi się kończą więc proszę o pomoc.
Fiat Marea Weekend SX 1,6 16V
-
- Zaawansowany użytkownik
- Auto: Uno 1.3T
Moze tym tropem
http://www.unoturbo.pl/viewtopic.php?t= ... &start=165
Auto zachowywało się identycznie nawet wtedy kiedy ecumastera jeszcze nie było na pokładzie.skadubek pisze:Moze tym tropem
- DeviL
- Punto2 killer
- Miejscowość: Kraków
- Auto: Inne
Tez tak kiedys mialem , ale za duzo modow zrobilem by powiedziec po czym sie poprawilo , moze masz jakas nieszczelnosc gdzies , temperatura wplywa na wzbogacenie mieszanki w ori mapie itd , moze krokowiec sie zapchal , moze zaplon nie bangla albo przepustnica sie zasyfila
Potrzebujesz części do swojego włocha wal z vin-em na priv-a 

Jedno co jest pewne to to że objaw nasila się wraz ze wzrostem temperatury ponieważ na zimno wolne są stabilne i nic się nie dzieje. Przepustnica była rozmontowywana, wymieniane zimery itd, wszystko czyszczone na glanc przy okazji modów. Najdziwniejsze jest to ze jak zgaśnie to potem odpala na dotyk i wolne sąDeviL pisze:Tez tak kiedys mialem , ale za duzo modow zrobilem by powiedziec po czym sie poprawilo , moze masz jakas nieszczelnosc gdzies , temperatura wplywa na wzbogacenie mieszanki w ori mapie itd , moze krokowiec sie zapchal , moze zaplon nie bangla albo przepustnica sie zasyfila

- JARO_Cz-wa
- Zaawansowany użytkownik
Miałem dokładnie identycznie niedługi czas po zakupie auta, na zagrzanym jak schodził z obrotów to zaczynał falować i gasł, później palił na dotyk. U mnie winna była upalona elektroda środkowa na jednej ze świec zapłonowych2rotor pisze:Jedno co jest pewne to to że objaw nasila się wraz ze wzrostem temperatury ponieważ na zimno wolne są stabilne i nic się nie dzieje. Przepustnica była rozmontowywana, wymieniane zimery itd, wszystko czyszczone na glanc przy okazji modów. Najdziwniejsze jest to ze jak zgaśnie to potem odpala na dotyk i wolne sąDeviL pisze:Tez tak kiedys mialem , ale za duzo modow zrobilem by powiedziec po czym sie poprawilo , moze masz jakas nieszczelnosc gdzies , temperatura wplywa na wzbogacenie mieszanki w ori mapie itd , moze krokowiec sie zapchal , moze zaplon nie bangla albo przepustnica sie zasyfila

Wieć może coś ze świecami, może przebicie jakieś, a może przewody zapłonowe

- ZibiUT
- "FireStarter"
- Miejscowość: Kampinos
- Kontakt:
Stroiłem we wtorek samochd w którym było bardzo podobnie. Ustaw w ecumasterze w zakładce setum AnalogOut Min na 0,5 V i apply jak się poprawi to schodz z napieciem aż bedzie znowu źle i potem podnieś o troszke i dobrze potestuj czy nie bedzie gasł.
A fuck nie przeczytałem ze tak było juz wcześniej.
Sprawdz blow offa moze nie domyka sie na wolnych dobrze i głupieje.
A fuck nie przeczytałem ze tak było juz wcześniej.
Sprawdz blow offa moze nie domyka sie na wolnych dobrze i głupieje.
http://www.zibisoft.pl - Hamownia podwoziowa - Ożarów Mazowiecki
Świece mogę sprawdzić aczkolwiek są to NGK z przebiegiem ze 2000km od złożenia motoru. BOVa też już podstawiałem innego i bez zmian. Przepływka nie ma nic do rzeczy bo sygnał z przepływki jest już dla kompa niewidoczny. Jeszcze spróbuję podmienić lambdę bo przy odkręcaniu trochę sie styrała aczkolwiek euroscan pokazywał ze działa. Krokowca dzisiaj też założyłem innego, sprawdzaliśmy masę itd i wciąż bez zmian.
-
- Spamer :P
Re: PGT - gaśnie na wolnych kiedy rozgrzany.
Problem rozwiązany dzięki Zibiemu. Patent z dodatkowym kanałem podającym równolegle powietrze z krokowcem działa wyśmienicie. Jeszcze raz dzięki 

- Ósmy
- Użytkownik
- Miejscowość: BIELSKO-BIAŁA
- Auto: Punto GT
Może podzielicie się tą wiedzą, pomagając innym użytkownikom PGT
Masz krokowca tego dużego na pokrywie tak?

PUNTO GT 1,4 TURBO
Nie sztuką jest zwrócić na siebie uwagę tonami spojlerów... sztuką jest zrobić to bez nich...
Nie sztuką jest zwrócić na siebie uwagę tonami spojlerów... sztuką jest zrobić to bez nich...
-
- Spamer :P
czyli problem nie usunięty a przesunięty, lux