Ciśnienie oleju PGT, zawory .
-
- Użytkownik
- Miejscowość: Ustroń
- Auto: Punto GT
Ciśnienie oleju PGT, zawory .
Jakie powinno być ciśnienie oleju w PGT na zimnym a jakie na ciepłym silniku ?
I drugie pytanie :
Czy to normalne , że w PGT słychać wyraźnie pracę zaworów ( w niektórych autach wcale) ?
Pozdrawiam .
I drugie pytanie :
Czy to normalne , że w PGT słychać wyraźnie pracę zaworów ( w niektórych autach wcale) ?
Pozdrawiam .
- ZibiUT
- "FireStarter"
- Miejscowość: Kampinos
- Auto: Uno 1.3T
- Kontakt:
Ciśnienie wg wkaźnika to na zimnym na max a na ciepłym około 2 barów.
Co do zaworów to jak beda dobrze wyregulowane to nie bedzie słychac. Moze mylisz prace wtryskiwaczy z klepaniem zaworów
Co do zaworów to jak beda dobrze wyregulowane to nie bedzie słychac. Moze mylisz prace wtryskiwaczy z klepaniem zaworów
http://www.zibisoft.pl - Hamownia podwoziowa - Ożarów Mazowiecki
-
- Użytkownik
Ja mam na zimnym max a na ciepłym około 1.5 bara na oleju Valvoline DuraBlend 10W-40 (taką lepkość zaleca producent) . Czy takie ciśnienie oznacza poważne zużycie silnika ? Mam przejechane 128 tys.
Właśnie mam wrażenie , że odgłos dochodzi z okolic wtrysków . Ale czy one mogą aż tak głośno pracować ?
Właśnie mam wrażenie , że odgłos dochodzi z okolic wtrysków . Ale czy one mogą aż tak głośno pracować ?
-
- Aktywny użytkownik
- Miejscowość: Białystok
- Auto: Inne
Jak może brakować skali, jak nawet w liczniku digital masz wyskalowane od zera... 
U mnie jest minimum ok. 3 bary, maksimum jakieś 4,5.

U mnie jest minimum ok. 3 bary, maksimum jakieś 4,5.
A jaki planujesz zalać? I jaki powinien być wg instrukcji dla PGT?2rotor pisze:Mam podłączony dodatkowy wskaźnik ciśnienia i przy 3000rpm mam już 3,5 bara. Olej 10W40 tymczasowo.
- ZibiUT
- "FireStarter"
- Miejscowość: Kampinos
- Auto: Uno 1.3T
- Kontakt:
i w punto i w uno ciśnienie powinno na rozgrzanym wynosić 2 bary
Wskaźnik w uno jest do 8 barów a w punto do 3
Wskaźnik w uno jest do 8 barów a w punto do 3
http://www.zibisoft.pl - Hamownia podwoziowa - Ożarów Mazowiecki
-
- Użytkownik
Nie wiem czy się rozumiemy . Ja pytam o wartości ciśnienia na wolnych obrotach .
Mam olej zgodny z zaleceniami producenta czyli 10W-40 . Jeśli ktoś ma na przykład 0W-60 to na ciepłym będzie miał więcej .
Więc zapytam tak:
Ile powinno wynosić ciśnienie oleju w PGT na gorącym silniku zalanym olejem 10W-40 ?
Mam olej zgodny z zaleceniami producenta czyli 10W-40 . Jeśli ktoś ma na przykład 0W-60 to na ciepłym będzie miał więcej .
Więc zapytam tak:
Ile powinno wynosić ciśnienie oleju w PGT na gorącym silniku zalanym olejem 10W-40 ?
- BARTEKcoupe
- Spamer :P
- Miejscowość: Skarżysko Kamienna
- Auto: Inne
według książkowych danych w PGT: ,,W normalnych warunkach jazdy wskazówka powinna wskazywać wartość maksymalną.
W silniku na biegu jałowym, gdy gorący jest olej lekki spadek ciśnienia jest zjawiskiem normalny" Jednym słowem fiat podaje super dane
Co do oleju to fiat zaleca 10W40
W silniku na biegu jałowym, gdy gorący jest olej lekki spadek ciśnienia jest zjawiskiem normalny" Jednym słowem fiat podaje super dane

Punto GT >1.4 >> 1.4 k14 >>> 1.4 GT20s >>>> 2.0 16vt >>>>> 1.6 GT20s>>>>>>Coupe 20vt
.....psss......pssss.....pssssss
.....psss......pssss.....pssssss