Linka hamulca ręcznego

amortyzatory, sprężyny, koła, hamulce, itp.

Moderatorzy: KYS, ZibiUT

Awatar użytkownika
Luu
Zaawansowany użytkownik
Miejscowość: białystok
Auto: Uno 1.4T

Linka hamulca ręcznego

Post autor: Luu »

słabo hamuje mi ręczny w lewym kole, winą jest prawdopodobnie za krótka likna. Mam pytanko..... obecnie mam tą linke zamocowaną, http://www.allegro.pl/item402926257_lin ... o_89r.html, ma na końcu charakterysyczną kulkę czego nie ma tu: http://www.allegro.pl/item397538025_lin ... o_89r.html
która linka jest dedykowana do ut mk2? bo sie zamotałem, którą powinienem mieć, bo z tego co widze to teraz mam tą z mk1 :?
Uno Turbo 1.4 mk2
tusiu1988
Zaawansowany użytkownik
Auto: Uno 1.3T

Post autor: tusiu1988 »

Rzeczywiście ta pierwsza(z kulką na końcu) jest do mk1 bo taką mam ale czy różnią sie długością to nie wiem
lukasz1t
Aktywny użytkownik
Miejscowość: Białystok
Auto: Inne

Post autor: lukasz1t »

Mi się wydaje, że jakbyś miał za krótką linkę, to raczej by zbyt mocno hamowało. Linki pomiędzy wersjami mk1 i mk2 się faktycznie różnią długością. Poza tym słabe hamowanie jednego koła wynika także z samej konstrukcji hamulca ręcznego (bo prawa linka jest dłuższa i omija bak).
Awatar użytkownika
Luu
Zaawansowany użytkownik

widzisz, u mnie linka pokonuje tylko połowe dystansu, czyli tłoczek nie pracuje w pełni, nie wytwarza sie w środku odpowiednie ciśnienie płynu a co za tym idzie nie hamuje dobrze. Hamulec zasadniczy działa świetnie.
Czy ktoś z mk2 ma to samo (linke z kulką z mk1), czy dokładanie tą linke dedykowaną do mk2?
Uno Turbo 1.4 mk2
tusiu1988
Zaawansowany użytkownik
Auto: Uno 1.3T

Post autor: tusiu1988 »

Faktycznie to jest bez sensu bo na głównej lince na belce jest kółko do którego wpieta jest ta krótsza i cały mechanizm jest ruchomy i powinien wyśrodkować siłe chyba ża któryś zacisk ciężej działa więc silniej chamuje ten co ma lżej
Awatar użytkownika
Luu
Zaawansowany użytkownik

Wymienie linke na tą dłuższą i zobaczymy czy pomoże :wink:

Edit:
Ku potomnym: długość linki również ma znaczenie. Zmieniłem i jest konkretna poprawa w działaniu hamulca ręcznego w lewym kole :)
Uno Turbo 1.4 mk2
ODPOWIEDZ