Geometria zawieszenia

amortyzatory, sprężyny, koła, hamulce, itp.

Moderatorzy: KYS, ZibiUT

wsk
Spamer :P
Miejscowość: Jaworzno
Auto: Uno 1.3T

Geometria zawieszenia

Post autor: wsk »

Witam !!! Wczoraj po południu wjechał we mnie kumpel z klasy. Konkretnie to ja skrecałem w lewo na skrzyzowaniu moim uniakiem, za mna kumpel innym samochodem a za nim jeszcze jeden kumpel innym unem. I tak temu ostatniemu zachciało sie wyprzedzac tego co jachal za mna i efekt taki ze dopirniczyl do mnie zaczynajac z tylu z lewej strony i przcignoł az do przodu lewej strony. Karoseria nawet ok. Drzwi do wymiany(ale i tak miały byc zmieniane bo rdza je zezarla) lewy tylni błotnik(ktory tez miał być zmieniany, a i tak juz go wczesniej kupiłem), felgi mi po obdzieral niezle nadaja sie tylko do malowania, nie popękały. Ale najwiekszy problem to to ze tylne lewe koło lekko jest przestawione tak samo przednie(zreszta u niego w uno tak samo oba sa przestawione). Co i jak dalej z tym robic cza bedzie wszystko po kolei wymieniac???
Fiat Uno Turbo 1301 Turbo@150HP 216Nm - zdedchło
Fiat Uno Turbo 1583 Turbo@???HP ???Nm - w trakcie
Lancia Dedra Integrale 2.0 DOHC 8v 4x4 Turbo - sprzedana
Fiat Uno 1372 narazie bez turbo :D - śmigam
ziuzio
Miejscowość: krakooff
Auto: Uno 1.4T

Post autor: ziuzio »

Najpierw podleć na jakąś geometrię, bo może to tylko wrażenia optyczne przy pogiętych blachach, że koła są krzywo.
Jeśli tył nie będzie trzymał geometrii, to belka do zmiany.
Jeśli przód nie trzyma, to oglądnij wahacz i mcphersona-co krzywe to do wymiany, a resztę trzeba doregulować.
wsk
Miejscowość: Jaworzno
Auto: Uno 1.3T

Post autor: wsk »

OK. tak właśnie myślalem zeby zaczac od geometrii :D:D:D. Pojade, zrobie dam znac.
Fiat Uno Turbo 1301 Turbo@150HP 216Nm - zdedchło
Fiat Uno Turbo 1583 Turbo@???HP ???Nm - w trakcie
Lancia Dedra Integrale 2.0 DOHC 8v 4x4 Turbo - sprzedana
Fiat Uno 1372 narazie bez turbo :D - śmigam
ODPOWIEDZ