Witam !!! Zakupiłem jakis czas temu do mojego fiacika felgi aluminiowe. Z tego co wyczytalem na internecie to jest maksymalny rozmiar jaki sie miesci do fiata uno bez poszerzania nadkoli. Felgi o rozmiarze 15 cali, ET35, 4x98, Szerokosc felgi 7 cali. Opony 195/50/15. I jest problem bo jednak obcieraja. Przod jak full skrece w prawo to cos tam czasami przytrze o skrznie, czasami o plastikowe nadkole, ale to jest do przezycia bo jak sie pamieta o tym by nie skrcac do fula to jest ok:). Ale tyl juz nie jest tak fajnie bo jak w samochodzie znajda sie 3 lub wiecej osob to na jakiej kolwiek nierownosci to opona od strony zewnetrznej obciera o blotnik. Plastikowych nadkoli nie mam wogule narazie z tylu bo wtedy to juz sie nie da jechac wogule. Kola najpierw zalozylem na dystansach grubosci 5mm z duzego fiata, ale wtedy wlasnie tarlo o blotnik no to wywalilem dystanse ale problem nie zniknol dalej obciera o blotnik i teraz jeszcze na dziruach zaczyna obcierac o wlew paliwa z prawej strony. Co z tym mozna zrobic??? Nie za bardzo chce poszerzac auto bo to juz bedzie co nieco go zdradzac . Chce zeby zostal taki nie pozorny. Ale w ostatecznosci jak sie nic nie da zrobic to cza bedzie poszerzyc (ale jak to zrobic). No i przydalo by sie te nadkola plastikowe zalożyc w jakis sposob. Narazie sie wstrzymalem z kupnem zawieszenia bo chciałem te jamexy -60mm ale nie wiem co w tedy bedzie .
Fiat Uno Turbo 1301 Turbo@150HP 216Nm - zdedchło
Fiat Uno Turbo 1583 Turbo@???HP ???Nm - w trakcie
Lancia Dedra Integrale 2.0 DOHC 8v 4x4 Turbo - sprzedana
Fiat Uno 1372 narazie bez turbo - śmigam
hmmmm.... szkoda opony to dopiero na przyszly rok chce kupic bo te co mam to chce dokonczyc przez lato ale i tak sie zastanawiam na goodyear F1:D. A jak bym juz mial poszerzac to jak to stworzyc??? A naciganie blotnikow(cos takiego tez slyszałem)???
Ale jak bedzie wieksze et to one sie minimalnie schowaja do srodka a ja mam 35 i juz czasem przytra w srodku nadkola.
Mam felgi 15' i opony 195/45/15 et35 i ociera mi tylko z tyłu i to jak usiądzie więcej jak jedna osoba na tylną kanapę. Auto jest obniżone jakieś -40.
Pronowałbym ci wymienić oponki na 195/45/15 - z przednimi kołami będziesz miał problem z głowy a z tyłu fajnie by było dać pod sprężynami na belce jakieś stalowe krążki, które w momencie jazdy z obciązeniem po wybojach udeżałyby o odboje i przez to zmniejszyłby sie skok sprężyny i prawdopodobieństwo otarcia opony o błotnik. Nie wiem czy jest sens rozklepywać nadkoli na jeden rok, póki sezon sie zaczyna sprzedaj opony i kup jakieś sensowne. Pozdro
Tutaj narazie na drodze stoi przeszkoda finansowa . Cza troszke pozbierac na nowe oponki . Narazie bede musiał cos z tym myslec kupie te gumy co sie wsadza w sprezyny z giełdy ogranicza skok troche .
??? jak połamiesz sprezyny??? czyli nie robic tak . Bo ja mam po jednej gumie wsadzonej w sprezyny z tylu tak juz bylo jak kupiłem.
Zastanów sie, jak wsadzisz więcej gum w zwoje sprężyny i załadujesz auto ludźmi to na wertepach zwój który nie ma gumy będzie przejmował obciążenia zmienne reszty zwoi, które będą uszywnione gumą, a co za tym idzie jeden zwój pracuje jako cała spreżyna i jest dużo bardziej podatny na zmęcznie czyli pęknięcia. Osobiście bym tego nie zakładał.
I tak tez zrobie. Po prostu jak narazie zostaje mi jezdzic we dwie osoby maks . Dzieki za pomoc .