wymiana sprzęgła

skrzynia, sprzęgło, itp.

Moderatorzy: KYS, ZibiUT

Awatar użytkownika
pietro
Użytkownik
Miejscowość: Zimna Woda
Auto: Punto GT

wymiana sprzęgła

Post autor: pietro »

no właśnie może ktoś zmieniał i może mi napisać jak to zrobić żeby jak najmniej zdemontować czy trzeba skrzynie całą wyciągać? czy jak?

pozdro
Awatar użytkownika
ZibiUT
"FireStarter"
Miejscowość: Kampinos
Auto: Uno 1.3T
Kontakt:

Post autor: ZibiUT »

Trzeba skrzynię czesciowo odsunąc tak aby mozn a było odkrecić docisk i wyjac wszystko. Ja zawsze wyjmowałem całość. Odkrecić i wyjąc musisz półoś od strony kierowcy, wodziki do skrzyni, mase i linkę sprzegła. Był okres ze robiłem to w 2 godz ale teraz to juz nie dał bym rady.
http://www.zibisoft.pl - Hamownia podwoziowa - Ożarów Mazowiecki
Awatar użytkownika
pietro
Użytkownik

no ale łapy też demontowałeś tą środkowa i ta od skrzyni czyli praktycznie trzeba wszystko zdemontować i wyjąć skrzynie? czy tylko wystarczy odsunąć?
Awatar użytkownika
ZibiUT
"FireStarter"
Miejscowość: Kampinos
Kontakt:

Post autor: ZibiUT »

Trzeba zdemontować znaczy odkrecić na poduszkach. Podeprzeć czyms silnik albo jakoś podwiesić od góry
http://www.zibisoft.pl - Hamownia podwoziowa - Ożarów Mazowiecki
ziuzio
Spamer :P
Miejscowość: krakooff
Auto: Uno 1.4T

Post autor: ziuzio »

Warto także przynajmniej zabezpieczyć IC jakimś kartonem(jeśli masz seryjny w seryjnym miejscu:)), bo nawet przy odsunięciu skrzyni łątwo go uszkodzić.
Awatar użytkownika
pietro
Użytkownik

ziuzio pisze:Warto także przynajmniej zabezpieczyć IC jakimś kartonem(jeśli masz seryjny w seryjnym miejscu:)), bo nawet przy odsunięciu skrzyni łątwo go uszkodzić.
Tak tez uczyniłem bo inaczej faktycznie mozna uszkodzić ... i co najgorsze tarcza wygląda całkiem dobrze tylko strasznie się błyszczy ii jest czarna nie wiem czy tak wygląda spalone sprzęgło?
ziuzio

Powinna być matowa raczej, ważne aby docisk i koło zamachowe nie były przegrzane(niebieskawy kolor lub gorzej jak popękane).
Awatar użytkownika
pietro
Użytkownik

ziuzio pisze:Powinna być matowa raczej, ważne aby docisk i koło zamachowe nie były przegrzane(niebieskawy kolor lub gorzej jak popękane).
A jeżeli koło zamachowe jest przegrzane to można jeszcze cos z nim zrobic czy tylko nadaje się do wymiany?
ziuzio

Najpierw możesz spróbować usunąć przebarwienia papierem ściernym, jeśli nie ma pęknieć to wystarczy:).
Jeśli jednak powierzchnia jest popękana to możesz oddać koło tokarzowi, aby zebrał powierzchnię pod tarczę i pod docisk o tyle samo lub założyć nowy zamach:).
Awatar użytkownika
pietro
Użytkownik

ziuzio pisze:Najpierw możesz spróbować usunąć przebarwienia papierem ściernym, jeśli nie ma pęknieć to wystarczy:).
Jeśli jednak powierzchnia jest popękana to możesz oddać koło tokarzowi, aby zebrał powierzchnię pod tarczę i pod docisk o tyle samo lub założyć nowy zamach:).
koło zamachowe mam przebarwione i docisk na niebiesko jakim to papierem usuwać jak najdrobniejszym? ale za to łożysko jest w stanie opłakanym czy takie to jest to:?

VALEO
279612
Łożysko oporowe sprzęgła
Informacje Inter Cars o towarze
indeks: VAL279612
Cena brutto: 91,79 zł
nazwa: Łożysko wyciskowe sprzęgła
opis : VALEO łożysko oporowe sprzęgła FIAT TIPO/TEMPRA
1.8/2.0/1.9TD/ PUNTO II 1,8 16V 99-
producent: VALEO
W MAGAZYNIE: 9
Ograniczenia
od roku prod.: 1989.10
Kod silnika: 146A8.046
typ skrzyni biegów: C510
Numery zwyczajowe
hz10

Post autor: hz10 »

po co usuwać przebarwienia????? same sie usuną po pierwszym ruszeniu z miejsca :wink:
ziuzio

Często przebarwienia ukrywają popękaną powierzchnię, warto obadać sprawę:).
Przebarwienia możesz ścierać papierem mniej wiecej >240, grubszym też można, ale tak żeby nie porobić za dużych rys:).
Awatar użytkownika
pietro
Użytkownik

ziuzio pisze:Często przebarwienia ukrywają popękaną powierzchnię, warto obadać sprawę:).
Przebarwienia możesz ścierać papierem mniej wiecej >240, grubszym też można, ale tak żeby nie porobić za dużych rys:).
a to łożysko jest dobre co napisałem wyzej?
hz10

Post autor: hz10 »

ziuzio pisze:Często przebarwienia ukrywają popękaną powierzchnię, warto obadać sprawę:).
nawet jak są to sa mikropęknięcia wiec i tak nie robi różnicy :wink: co do łożyska to nie wiem lepiej idź do sklepu ze starym
ziuzio

Łożysko takie, jeśli masz górne wybieranie i duży wieloklin(20 zębów) w tarczy sprzęgłowej:).
Mikropęknięcia są nieszkodliwe, ale czasem powstają spore i widoczne gołym okiem pękniecia powierzchni, które mogą owocować nawet rozerwaniem zamachu/docisku(w kolekcji mam już jeden rozerwany docisk po przebiegu 15kkm, więc nie napisałem tego w ramach teoretyzowania o fachowym podejściu do sprawy;)).
ODPOWIEDZ