hamulce tyl w gt
-
- Użytkownik
- Miejscowość: Sochaczew
- Auto: Punto GT
hamulce tyl w gt
Witam
Chcialem dzis wymienic klocki na tylnych heblach w gt a za nic nie moge wcisnac tłoczka, aby powstal luz na wlozenie nowych klockow. Jaki jest na to sposob ??
Chcialem dzis wymienic klocki na tylnych heblach w gt a za nic nie moge wcisnac tłoczka, aby powstal luz na wlozenie nowych klockow. Jaki jest na to sposob ??
- DJ
- Użytkownik
- Auto: Uno 1.3T
- Kontakt:
nie wiem ja jest w punto ale z tyłu tłoczki się wkręca zgodnie ze wskazówkami zegara (czy tłoczek ma nacięcie, rowek przez środek), może niech dopowie coś jeszcze ktoś mądrzejszy w temacie Punto.
i jeżeli tak będzie pamietaj że ten rowek ma po wkręceniu pozostać w pozycji poziomej. ____
i jeżeli tak będzie pamietaj że ten rowek ma po wkręceniu pozostać w pozycji poziomej. ____
UT 1,3 MK II 88` Czy to możliwe
Mobilny ponad przeciętną
http://www.ruffdrivers.pl/forum/viewtopic.php?t=3637
http://www.RuffDrivers.pl

Mobilny ponad przeciętną
http://www.ruffdrivers.pl/forum/viewtopic.php?t=3637
http://www.RuffDrivers.pl
-
- Użytkownik
- Miejscowość: Sochaczew
- Auto: Punto GT
szkoda ze nie zrobilem fotki ale ma naciecia w ksztalcie 4 trojkatow ktore zbiegaja sie w jedno miejsce nigdy nie bylem dobry w rysowaniu ale to moze cos pomoze
zastaniawia mnie jedno jak to mam wkrecic tzn jakim kluczem bo tu zaden nie pasuje; te biale trójkaty wystaja na jakies 3 mm

- Załączniki
-
- tloczek.jpg (8.73 KiB) Przejrzano 8663 razy
- JARO_Cz-wa
- Zaawansowany użytkownik
Dokładnie trzeba to wkrecic zgodnie z ruchem wskazówek zegara. Jakby niechciało się schować to odłącz przewód hamulcowy i wtedy próbuj, ewentualnie wykręć całkiem i wtedy wkręcaj. Co do klucza to cos w stylu klucza do odkręcania tarczy w "boschce" tylko troche mniejszy rozstaw. Jak niemasz mozna z kawałka blachy dorobić wyginając odpowednio i wycinając takie 2 pazurymr2j pisze:szkoda ze nie zrobilem fotki ale ma naciecia w ksztalcie 4 trojkatow ktore zbiegaja sie w jedno miejsce nigdy nie bylem dobry w rysowaniu ale to moze cos pomozezastaniawia mnie jedno jak to mam wkrecic tzn jakim kluczem bo tu zaden nie pasuje; te biale trójkaty wystaja na jakies 3 mm

- MARCIN
hamulce tyl w gt
witam,wymienialem klocki z tylu W PGT,ale ja prubowalem wkrecic go kluczem tzw. żabą albo morsem,mozesz zrobic tak jak pisali ci wczesniej odlaczyc przewod chamulcowy,ale lepiej juz odkrecic odpowietrznik niz przewod,bo czy przewod czy odpowietrznik to i tak bedziesz musial odkrecic odpowietrznik zeby pozbyc sie powietrza z ukladu. Powodzenia
PUNTO GT 1995r.
AUDI 80 B4 1.9 TDI-90KM-było(miło wspominam)
PASSAT B5 FL 1.9TDI-130KM (angol)
Silnik jest bogiem,prędkośc nałogiem,turbo podstawa,reszta to zabawa!
AUDI 80 B4 1.9 TDI-90KM-było(miło wspominam)
PASSAT B5 FL 1.9TDI-130KM (angol)
Silnik jest bogiem,prędkośc nałogiem,turbo podstawa,reszta to zabawa!
-
A u mnie natomiast tylnie klocki nie biorą całej tarczy
i nie mam ręcznego mimo że linki nowe kupiłem(był, linka strzeliła i jak nową założyłem to juz nie działa
) aha i zaglądałem wczoraj to nie mam też spręzyn do regulatora ogranicznika hamowania
pewno przerdzewiały
biore się za te hample i jakieś podpowiedzi może 

Miałem to samo, Klocek od strony wewnętrznej nie brał na całej tarczy i ręczny był cieniutki. Okazało się że klocki Mintexa miały takie wystające "cypki" które opierały się o tłoczek ze względu na to ze ma on taki krzyżowaty kształt. Po zeszlifowaniu tego cypka wszystko mineło jak ręką odjał. Sprawdź u siebie.skadubek pisze:A u mnie natomiast tylnie klocki nie biorą całej tarczyi nie mam ręcznego mimo że linki nowe kupiłem(był, linka strzeliła i jak nową założyłem to juz nie działa
) aha i zaglądałem wczoraj to nie mam też spręzyn do regulatora ogranicznika hamowania
pewno przerdzewiały
biore się za te hample i jakieś podpowiedzi może
Fiat Marea Weekend SX 1,6 16V
- JARO_Cz-wa
U mnie na jedny kole było identycznie gdy kupiłem auto, niestety ktoś składając to niewiadomo o czym myślał2rotor pisze:...Klocek od strony wewnętrznej nie brał na całej tarczy i ręczny był cieniutki. Okazało się że klocki Mintexa miały takie wystające "cypki" które opierały się o tłoczek ze względu na to ze ma on taki krzyżowaty kształt. Po zeszlifowaniu tego cypka wszystko mineło jak ręką odjał. Sprawdź u siebie.

Z drugiej strony dla odmiany mam inny tłoczek w który spokojnie ten kołeczek ustalający wchodzi

-
- Aktywny użytkownik
- Miejscowość: Białystok
- Auto: Inne
Ja mam identyczny problem, że brakuje mi ręcznego. Teraz mam nową linkę, ale jak się okazało to nie przyniosło praktycznie żadnej poprawy. Tam przy zaciskach, jak się czymś posmaruje te obracające się dźwignie (one mają na jednej stronie zaczepione końcówki od linek, a po drugiej są zaczepione takie sprężynki) to jest jakby trochę lepiej, ale to na krótko pomaga (ja to co jakiś czas tam smaruję), bo się dalej zapiekają (nie wspominając, że jeśli już ręczny w ogóle działa, to praktycznie tylko na lewe koło). Ja myślę, że trzeba będzie rozebrać całe te zaciski i zobaczyć co tam się dzieje, bo o ile u mnie to trochę działa, to na dłuższą metę to nie jest zbyt dobry sposób 

- ZibiUT
- "FireStarter"
- Miejscowość: Kampinos
- Kontakt:
Musicie rozebrac zaciski i wyjac i wyszyścić i nasmarować dzwogienkę. Tam się robi błoto najcześciej i staje wszystko. Zestawy naprawcze można dostać w InterCars.
http://www.zibisoft.pl - Hamownia podwoziowa - Ożarów Mazowiecki
-
Ja wczaraj wyciągłem zacisk od kirowcy i jak sie okazało za ten uchwyt gdzie linke sie montuje kombinerkami rusze całkiem do przodu i całkiem do tyłu i tłoczek ciutke drgnie i coś szczeli jakby przeskoczyło i nic tłoczek wogóle sie nie wysuwa, do ty6łu jak cofne jest to samo!!! warto jest sie z tym bawić czy lepiej od razu poszukać zacisk?
-
- Spamer :P
ja od razu wymieniłem bo za tyle co są używane to szkoda sie bawi w naprawetusiu1988 pisze:Ja wczaraj wyciągłem zacisk od kirowcy i jak sie okazało za ten uchwyt gdzie linke sie montuje kombinerkami rusze całkiem do przodu i całkiem do tyłu i tłoczek ciutke drgnie i coś szczeli jakby przeskoczyło i nic tłoczek wogóle sie nie wysuwa, do ty6łu jak cofne jest to samo!!! warto jest sie z tym bawić czy lepiej od razu poszukać zacisk?
- ZibiUT
- "FireStarter"
- Miejscowość: Kampinos
- Kontakt:
Tylko trzeba znaleść w dobrym stanie
http://www.zibisoft.pl - Hamownia podwoziowa - Ożarów Mazowiecki