UT 1.3 cos nie rowno chodzi

turbo, głowica, dolot, układ paliwowy, itp.

Moderatorzy: KYS, ZibiUT

wsk
Spamer :P
Miejscowość: Jaworzno
Auto: Uno 1.3T

UT 1.3 cos nie rowno chodzi

Post autor: wsk »

Witam !!! Jest jakis problem z silnikiem bo dzis rano ide mowie odpale go bo dwa dni nie byl palony i tu pojawil sie problem. Otóż odpalił od szczała bez problemu pochodzil z 7 - 10 minut na wolnych ruszam a tu zaczyna cos nie rowno chodzic no to zatrzymałem sie a ten jak by nie palił na jeden gar. Jak dam gazu tak do 2 tys/obr to zaczyna normalnie chodzic pusze to samo. A jak chce przygazowac tak do 4 - 5 tys/obr to dochodzi do 2 tys zaczyna normalnie chodzic i chodzi tak do ponad 3 tys a jak dochodzi do 4 tys to zas zaczyna nierowno chodzic. Co o tym sadzicie ??? Kable lub swiece do wymiany??? czy cos powazniejszego moze swinka zwariowała??? A jak bym odpioł swinke od instalacji to cały config swinki sie chyba nie kasuje??? tak samo jak wypne akumulator to tez sie chyba nie kasuje???

Byłem teraz jeszcze raz sprawdzic i jest tak chodzi nierowno jak cholera w całym zakresie obrotów. I jak odpinam kabel z cylindra pierwszego od lewej strony jak sie patrzy pod maske to zaczyna rowniej chodzic. Czy mógł przeskoczyc pasek rozrzadu???? Auto nie było palone na pych itd.
Fiat Uno Turbo 1301 Turbo@150HP 216Nm - zdedchło
Fiat Uno Turbo 1583 Turbo@???HP ???Nm - w trakcie
Lancia Dedra Integrale 2.0 DOHC 8v 4x4 Turbo - sprzedana
Fiat Uno 1372 narazie bez turbo :D - śmigam
Awatar użytkownika
ZibiUT
"FireStarter"
Miejscowość: Kampinos
Kontakt:

Post autor: ZibiUT »

Jest kilka mozliwości.
1. Sprawdz wieczorem czy iskra nie skacze miedzy przewodami
2. Moze kopułka dosłatała przebicia i tak sie dzieje
3. padł czujnik temeratury w termostacie i chodzi na ssaniu i go zalewa, sprawdz czy nie kopci na czarno.
http://www.zibisoft.pl - Hamownia podwoziowa - Ożarów Mazowiecki
wsk

To tak iskry nigdzie nie skacza. Na czarno nie kopci. Kopułka ma przbicie bo mnie kopło :). Troche dziwnie AFR sie zachowoje bo tak wczesniej jak odpalalem na zimnym to bylo tak okolo 11 i obrotomierz pokazywal okolo 1600 do 1800 obr/min i wmiare wzrostu temperatury silnka obroty malały tak do 1000 - 1100 obr/min, a wraz z tym AFR rosło do 14,7. A teraz jest tak ze odpalam wolne ma 600 obr/min prawie gasnie i szarpie strasznie silnikiem, a AFR pokazuje 17,8 i powolutku spada do 14,5 i tak stoi. Jak sie zagrzal to AFR 14,6 obroty tak 1000 - 1100 obr/min ale dalej szarpie silnikiem, daje gazu to tak od 1600 zaczyna rowniej chodzic ale tylko jak stoje. Jak zaczynam jechac to brak zupełnie mocy jest, i nierowno chodzi w całym zakresie obrotów. Slychac ze turbo cos tam zaczyna swiszczec, puszcze z gazu to slychac bov. Nie wiem zupełnie o co chodzi.
wsk

I juz po sprawie kopułka miała przebicie. Zmieniłem ja i teraz smiga jak trzeba:).
ODPOWIEDZ