tym razem napęd...
- Luu
- Zaawansowany użytkownik
- Miejscowość: białystok
- Auto: Uno 1.4T
tym razem napęd...
Znowu bonus....
Podczas jednego z hamowań coś chrupnęło. Przejechałem jeszcze kilka skrzyżowań i na jednej z dziurawych dróżek zaliczyłem niewielki dołek. Trzask i koniec jazdy. Koła przednie sie rozjechały na dwie strony świata. Brak napędu za to z prawego koła dość znacznie cos stuka, chrobocze.
Odepchnąłem auto z pomocą kilku ludzi na parking i teraz rozmyślam co zdechło.
Pierwsza myśl to przegób.
Jak myslicie? I czy ew. przegób jest taki sam jak w uniakach n/a ?
Podczas jednego z hamowań coś chrupnęło. Przejechałem jeszcze kilka skrzyżowań i na jednej z dziurawych dróżek zaliczyłem niewielki dołek. Trzask i koniec jazdy. Koła przednie sie rozjechały na dwie strony świata. Brak napędu za to z prawego koła dość znacznie cos stuka, chrobocze.
Odepchnąłem auto z pomocą kilku ludzi na parking i teraz rozmyślam co zdechło.
Pierwsza myśl to przegób.
Jak myslicie? I czy ew. przegób jest taki sam jak w uniakach n/a ?
Uno Turbo 1.4 mk2
-
- Spamer :P
- Auto: Uno 1.3T
- Kontakt:
Jak kręcisz kierownicą to koła skręcają? Bo jak koła zrobiły się mocno rozbierzne to wygląda to na przekładnie kierowniczą
Jak straciłeś napęd to podejrzewam że w wyniku zbyt mocnego odchylenia któregoś z kół wypadła półoś z przegubu/skrzyni, przy moich doświadczeniach z uniakami to częsta sprawa

Jak straciłeś napęd to podejrzewam że w wyniku zbyt mocnego odchylenia któregoś z kół wypadła półoś z przegubu/skrzyni, przy moich doświadczeniach z uniakami to częsta sprawa

Fiat Grande Uno
www.uno-racing.prv.pl
www.uno-racing.prv.pl
- Luu
Lewe koło skręca b. ładnie prawe troche skręca ale nie robi pełnego łuku poza tym poszło lekko w kierunku drzwi (ociera o nadkole). Chcąc można sobie prawe koło z zewnątrz auta ustawić jak sie podoba wzglądem lewego.Lui pisze:Jak kręcisz kierownicą to koła skręcają? Bo jak koła zrobiły się mocno rozbierzne to wygląda to na przekładnie kierowniczą![]()
Półośka sie obraca i wyglada to jakby napęd nie docierał do przegubu. Ale dlaczego zgięło koło to nie wiem

Uno Turbo 1.4 mk2
- niuniek173
- Użytkownik
zuzio napisał:
[Najwyraźniej rozpadł Ci się wahacz lub jego mocowanie:).
Nowy wahacz to około 100złSmile.]
ma rację
wahacz pasuje od zwykłego uno tylko trzeba wywiercić dwa otwory na łącznik drążeka stabilizatora no i cena z małym upustem to 50 zł 
[Najwyraźniej rozpadł Ci się wahacz lub jego mocowanie:).
Nowy wahacz to około 100złSmile.]
ma rację

Fiat Uno 1.3 turbo mk1 105hp- było
Fiat Croma 2.0 Turbo mk1 155hp-obecnie
Fiat Uno 2.0 Turbo 200hp- będzie:)
- ZibiUT
- "FireStarter"
- Miejscowość: Kampinos
- Kontakt:
Nic nie trzeba wiercić tylko kupować z otworami . Pełno jest takich. Zwykłe uno tez miało drązek stabilizswtora tylko nie wszystkie wersje silnikowe ale otwory są zawsze.
Jak bedziesz kupował nowy to nie kupuj podrób tylko jakiś firmowy bo taka podróba poleci szybko.
Jak bedziesz kupował nowy to nie kupuj podrób tylko jakiś firmowy bo taka podróba poleci szybko.
http://www.zibisoft.pl - Hamownia podwoziowa - Ożarów Mazowiecki
- niuniek173
- Użytkownik
- Luu
Zdjąłem koło i sie conieco wyjaśniło. Wahacz cały nietknięty.
Chrobotanie w prawym kole to efekt półośki, która wypadła z przegubu. Także napęd juz jest.
Pozostał problem ustawienia kół. Lewe koło pozostało na swoim miejscu. Gdy ustawiam kierownice "na środku" lewe stoi jak trzeba, natomiast prawe odchylone jest na zewnątrz.
Nie mam pomysłu dlaczego tak sie stało, a co gorsza nie wiem jak jest zbudowany układ kierowniczy. Prosiłbym o jakiś schemacik i porade.
Chrobotanie w prawym kole to efekt półośki, która wypadła z przegubu. Także napęd juz jest.
Pozostał problem ustawienia kół. Lewe koło pozostało na swoim miejscu. Gdy ustawiam kierownice "na środku" lewe stoi jak trzeba, natomiast prawe odchylone jest na zewnątrz.

Nie mam pomysłu dlaczego tak sie stało, a co gorsza nie wiem jak jest zbudowany układ kierowniczy. Prosiłbym o jakiś schemacik i porade.
Uno Turbo 1.4 mk2
- DJ
- Użytkownik
- Kontakt:
poleciała przekładnia kierownicza, miałem to samo, kupiłem regenerowaną w InterCarsie, swoją oddałem wyszło mnie to 116 pln.
Zrobiłem już 10kkm i jest oki.
UT 1,3 MK II 88` Czy to możliwe
Mobilny ponad przeciętną
http://www.ruffdrivers.pl/forum/viewtopic.php?t=3637
http://www.RuffDrivers.pl

Mobilny ponad przeciętną
http://www.ruffdrivers.pl/forum/viewtopic.php?t=3637
http://www.RuffDrivers.pl
- Luu
A tobie jak poleciała? na takiej zasadzie jaku mnie? że na wybojach wyleciała?DJ pisze:poleciała przekładnia kierownicza, miałem to samo, kupiłem regenerowaną w InterCarsie, swoją oddałem wyszło mnie to 116 pln.
Probuję sobie wyobrazić z czego ta przekładnia jest zbudowana i jakoś mi to nie wychodzi

Dziwi mnie to, że jeden drążek, czy coś tam, wlazł głębiej niż był.
Da sie to "młotkiem" naprawić?
Uno Turbo 1.4 mk2
- niuniek173
- Użytkownik
http://www.sciaga.pl/tekst/75219-76-uk_ ... zy_referat
na dole tej strony jest plik worda do pobrania(Są zdjęcia)
na dole tej strony jest plik worda do pobrania(Są zdjęcia)
Fiat Uno 1.3 turbo mk1 105hp- było