Jakie turbiny?

Dyskusje "o wszystkim" i "o niczym" ;-)

Moderatorzy: KYS, ZibiUT

Awatar użytkownika
Luu
Zaawansowany użytkownik
Miejscowość: białystok
Auto: Uno 1.4T

Jakie turbiny?

Post autor: Luu »

Jakie turbiny podejdą do uniaka bez przerabiania mocowań? Coś w stylu plug & play.
Uno Turbo 1.4 mk2
Awatar użytkownika
DeviL
Punto2 killer
Miejscowość: Kraków
Auto: Inne

Post autor: DeviL »

Jesli jest t2 to t25,t28,i rodzina gt2x chyba
Potrzebujesz części do swojego włocha wal z vin-em na priv-a ;)
Awatar użytkownika
ZibiUT
"FireStarter"
Miejscowość: Kampinos
Auto: Uno 1.3T
Kontakt:

Post autor: ZibiUT »

Jesli masz 1,4T jak również dotyczy to Punto GT to wszystkie które mają flancze jak t2/t25/t28/GT2x

Ja mam np T25 z jakiegoś pontiaka, Lui chyba ma t25 z s13, koziol miał w PuntoGT GT28RS.

Oczywiście musisz się liczyć z musem przrobienia down pipe, dolotu, smarowania. Bu chyba żadna z wymienionych nie podejdzie P&P
http://www.zibisoft.pl - Hamownia podwoziowa - Ożarów Mazowiecki
Lui
Spamer :P
Kontakt:

Post autor: Lui »

w przypadku T25 z 200sx podchodzi downpipe, spływ trzeba poszerczyć rozstaw dziurek i przewód smarujący ma oczko 12 a nie 10
Fiat Grande Uno
www.uno-racing.prv.pl
Awatar użytkownika
paullo
Użytkownik

Post autor: paullo »

też szukałem jakiejś innej turbiny i lui podpowiedział, że pasi z 200sx, no i bez większych problemów założyłem
hz10

Post autor: hz10 »

rodzina t3 pasuje p&p oprócz dp i mocowania do kolektora ale to jest szczegół :wink:
Awatar użytkownika
Luu
Zaawansowany użytkownik
Miejscowość: białystok

Post autor: Luu »

Czyli reasumując temat turbina garrett T25 bezprobelmowo może iść jako zamiennik orginalnej bez większej przeróbki? Jakie ma osiągi tzn ile można z niej wydusić? dobry z niej świstak?. Obecnie mam Turbo IHI (modelu nie pamiętam) i jest (była) całkiem spoko tzn fajnie świszczy :) .
Uno Turbo 1.4 mk2
Lui
Kontakt:

teoretyczny max to 200KM, ale raczej nie w tym silniku

1bar z IHI a 1bar z T25 - różnica mocno odczuwalna
Fiat Grande Uno
www.uno-racing.prv.pl
Awatar użytkownika
2rotor
Aktywny użytkownik

Post autor: 2rotor »

Zibi122 pisze:Jesli masz 1,4T jak również dotyczy to Punto GT to wszystkie które mają flancze jak t2/t25/t28/GT2x

Ja mam np T25 z jakiegoś pontiaka, Lui chyba ma t25 z s13, koziol miał w PuntoGT GT28RS.

Oczywiście musisz się liczyć z musem przrobienia down pipe, dolotu, smarowania. Bu chyba żadna z wymienionych nie podejdzie P&P
Przecież T25 nie podjedzie na kolektor z PGT bez modów bo seryjnie jest IHI.
Zresztą ładowanie T25 na ten żeliwny seryjny kolektor jest trochę bezsensu. Lepiej sobie wykonać kolektor rurowy z kwasiaka.
Fiat Marea Weekend SX 1,6 16V
Awatar użytkownika
mouk80
Zaawansowany użytkownik
Miejscowość: Kraków

Post autor: mouk80 »

a ja z odrobine innej beczki mam pytania:)

1. IHI czy Garret fabryczny jest lepszy?

2. No i czy ta aukcja to kogos z forum http://moto.allegro.pl/item273253917_tu ... o_1_3.html ?

3. Czy mialoby sens załozenie 2 intercoolerow w aucie?:)
Fiat Uno 1.4 TURBO i.e. nareszcie śmiga:))
Lui
Kontakt:

2rotor pisze: Przecież T25 nie podjedzie na kolektor z PGT bez modów bo seryjnie jest IHI.
Zresztą ładowanie T25 na ten żeliwny seryjny kolektor jest trochę bezsensu. Lepiej sobie wykonać kolektor rurowy z kwasiaka.
łał a mi podeszło t25 zamiast ihi :P

podchodzi, ihi w 1.4 (uno i punto) ma flansze typu t25 :)

można zakładać dwa intercoolery, to takie budżetowe i raczej brzydkie rozwiązanie ale też będzie działać

widziałem też taki bajer jak ktoś sobie zespawał dwa intercoolery z uno i miał dwa razy dłuższy, też jakaś opcja :D
Fiat Grande Uno
www.uno-racing.prv.pl
Awatar użytkownika
ZibiUT
"FireStarter"
Kontakt:

2rotor pisze:
Zibi122 pisze:Jesli masz 1,4T jak również dotyczy to Punto GT to wszystkie które mają flancze jak t2/t25/t28/GT2x

To jeszcze dodam ze mam w 1,3T do tego załozony kolektor z Punto GT i turbiną T25 bez modyfikacji ani jednej z wymienionych czesci. Oczywiście musiałem poprowadzić torszke inaczej dolot powietrza oraz przerobić zasilanie olejem ale to raczej nie problem. Wydech robiłem od poczatku sam ale do T25 podejdzie DP z ihi bo jest taki sam. ( oczywiście nie wszystkie T25 sa takie same ale tą co ja mam tak )
Awatar użytkownika
2rotor
Aktywny użytkownik

Post autor: 2rotor »

Zibi122 pisze:
2rotor pisze:

To jeszcze dodam ze mam w 1,3T do tego załozony kolektor z Punto GT i turbiną T25 bez modyfikacji ani jednej z wymienionych czesci. Oczywiście musiałem poprowadzić torszke inaczej dolot powietrza oraz przerobić zasilanie olejem ale to raczej nie problem. Wydech robiłem od poczatku sam ale do T25 podejdzie DP z ihi bo jest taki sam. ( oczywiście nie wszystkie T25 sa takie same ale tą co ja mam tak )

No to zobaczę czy T25 a/r 0,64 które do mnie idzie będzie pasować. Chociaż i tak skłaniam sie raczej do zrobienia kolektora z kwasiaka pod to turbo.
Fiat Marea Weekend SX 1,6 16V
Awatar użytkownika
ZibiUT
"FireStarter"
Kontakt:

Lui ma t25 z a/r 0.64 a raczej miał. Z tą turbiną bedziesz miał laga niezłego. Ja na 0.48 mam dopiero od 3200-3500 dobre ciśnienie a pamietam ze lui to chyba miał od 4000.

Połaczenie kolektor -> turbina jest we wszystkich T25 takie samo. Mozesz nawet spokojnie zakładac T28 czy np GT25 GT28. Nissan miał T25 które powinno pasowac.
Lui
Kontakt:

trochę lagowate to jest, ale napewno nie powiem że złe, trzeba się przyzwyczaić, nie polatasz za szybko w KJS, na ulicy trzeba dłuższego odcinka żeby kogoś dojść

ale jak już się wkręci to masakra, nie spada też między biegami, szybcitko wstaje (bova mam podróbkę ssqv i na tym chodzi najlepiej)

polecam, ale ostrzegam że jest odczuwalny lag i turbodziura i nie każdemu to może odpowiadać

na pierwszym biegu nadciśnienie pojawia się przy ok 5tyś obr, drugi ok 4 trzeci 3,5 czwarty piąty 3

lag też jest spory bo jadąc już np. na 4tym biegu 3tyś obr wciska się gaz do dechy to trzeba poczekać ze 3 sekundy żeby zaczęło jechać.... ale wtedy ten co jedzie przed tobą zastanawia się czemu mu auto zwalnia :twisted:
Fiat Grande Uno
www.uno-racing.prv.pl
ODPOWIEDZ