PRZEŁADOWANIE

turbo, głowica, dolot, układ paliwowy, itp.

Moderatorzy: KYS, ZibiUT

zbrojak
Obserwator
Auto: Uno 1.3T

PRZEŁADOWANIE

Post autor: zbrojak »

jestem nowym posiadaczem Punto gt i mam pytanie zmieniłem uszczelke między kolektorem wydechowym a turbiną i teraz zaczęły się kłopoty! jak depne gaz do końca to przeładowywuje i przechodzi w tryb awaryjny!! na wskaźniku wali do ponad 1.6 bara zaczyna szarpać autem i potem wielkie BUM z wydechu bez żadnego dymu!
Poprzedni właściciel założył BOV i wiem ze usunoł jakieś trzy malutkie rureczki!! sadze że to właśnie może być problemem bo nie otwiera się w odpowiednim momencie WG
czy ktoś ma schemat wszystkich wężyków i węży ciśnieniowych i podciśnieniowych do tego silniczka z góry dziękuje za pomoc!
Awatar użytkownika
DeviL
Punto2 killer
Miejscowość: Kraków
Auto: Inne

Post autor: DeviL »

Heh sprawdz czy od wastegate-a (taki teges sterujacy doladowaniem , zazwyczaj ma "baczka") idzie przewod jakis , jesli nie to nie widzac doladowania nie otwiera klapki ,przez co turbo laduje max . Niekiedy tez niektorzy podlaczaja bov pod WG (tak sie nie robi) , tez obadaj czy z bova idzie rurka do kolektora dolotowego czy nie, a najlepiej jesli masz mozliwosc bier aparat i porob fotki to sie obada
Potrzebujesz części do swojego włocha wal z vin-em na priv-a ;)
Lui
Spamer :P
Kontakt:

Post autor: Lui »

proponuje też sprawdzić czy klapka WG wogole się da poruszyć, u mnie się poprostu zapiekła :) , było tak że była dziura w dolocie i nigdy nie było takiego ciśnienia by otworzyć WG, stary właściciel tak jezdził i sie zastało

jak miałeś wydmuchaną uszczelkę przez dłuższy czas to efekt może być ten sam
Fiat Grande Uno
www.uno-racing.prv.pl
skadubek
Zaawansowany użytkownik

Post autor: skadubek »

Też stawiam że coś jest nie tak z tym WG trzeba zajżeć pod maske bo tak nic sie nie załatwi dawaj foto :lol:

Lub ten BOV jest nie umijętnie założony, wiadaomo kto to żeźbił 8)

Pzdr. dla czerwonego PGT
rosssssa
Zaawansowany użytkownik

Post autor: rosssssa »

Porób foty tego co masz pod maską to Ci powiem co i jak jest, a jak powinno być

A później jeszcze schematy ci podeśle

Pozdro :wink:
Grzegorz Tereba - Fotografia motoryzacyjna
Fotografia motoryzacyjna, reklamowa, portretowa, okolicznościowa
Eagle
Aktywny użytkownik
Miejscowość: Gdansk

Re: PRZEŁADOWANIE

Post autor: Eagle »

zbrojak pisze:jestem nowym posiadaczem Punto gt i mam pytanie zmieniłem uszczelke między kolektorem wydechowym a turbiną i teraz zaczęły się kłopoty! jak depne gaz do końca to przeładowywuje i przechodzi w tryb awaryjny!! na wskaźniku wali do ponad 1.6 bara zaczyna szarpać autem i potem wielkie BUM z wydechu bez żadnego dymu!
Poprzedni właściciel założył BOV i wiem ze usunoł jakieś trzy malutkie rureczki!! sadze że to właśnie może być problemem bo nie otwiera się w odpowiednim momencie WG
czy ktoś ma schemat wszystkich wężyków i węży ciśnieniowych i podciśnieniowych do tego silniczka z góry dziękuje za pomoc!
nie jezdzij tak silnik to wytrzyma ale turbina nie

po lewej absow jest taki maly baczek wchodzi do niego wtyczka 2 pinowa i 2 wezyki i z turbiny tez powinny takie wezyki isc takze 2, schemat pozniej Ci podesle albo Rossssa mnie uprzedzi :) posprawdzaj te wezyki bo mi sie jeden zsunal i wtedy turbina laduje max
Punto GT 2.0 8VT
skadubek
Zaawansowany użytkownik

Post autor: skadubek »

Odpowiem za kolege bo ja go tu przysłałem :)
Wsatwił do mechanika od turbo i źle był BOV podłączony...
Autko juz śmiga....
JacekGD
Użytkownik

Re: PRZEŁADOWANIE

Post autor: JacekGD »

No to jak problem rozwiązany, to popytam o wymiane uszczelki.... fajnie było?? Bo u mnie tez uszczelke wydmuchało i autko stoi kilka miesięcy bo po drodze sie nazbierało jeszcze więcej jak zaczęło sie rozbierać hehe

pozdroffka
ODPOWIEDZ