Aparat zapłonowy uno 1,5

Dyskusje "o wszystkim" i "o niczym" ;-)

Moderatorzy: KYS, ZibiUT

rożek
Aktywny użytkownik
Auto: Uno 1.3T

Aparat zapłonowy uno 1,5

Post autor: rożek »

Czy zamiast aparatu w głowicy można zastosować aparat w bloku nad filtrem oleju? Jeśli tak to czy bedzie pasował np od fiata 128 itp
ziuzio
Spamer :P
Miejscowość: krakooff
Auto: Uno 1.4T

Post autor: ziuzio »

Tak, wszystko będzie pasować. Pamiętaj tylko o dobrym ustawieniu takiego aparatu w bloku, bo jest ono bardziej 'skomplikowane' niż takie pasujące tylko w jednej pozycji jak na wałku rozrządu:).
Poza tym, czemu chcesz zastosować inny aparat zapłonowy? Taki napędzany od wałka rozrządu to zapewne zapłon bezstykowy, i jeżeli masz wtrysk paliwa to sygnał z takiego platynkowca w bloku będzie powodował trochę gorszą pracę wtrysku:).
rożek
Aktywny użytkownik

Bo kupiłem silnik 1,5 na wtrysku i chce go wsadzić do zastavy 1100 a to że kupno wiązki komputera itp jest kosztowne i dodatkowo przymula silnik wole przykrecić kolektor ssący z gaźnikiem dwugardzielowym od ritmo i zwykły aparat co da mi 86KM a nie 75 i to za kilka setek taniej heh

A aparat wiem jak wsadzić - pierwszy cylinder ustawić na prace w aparacie ustawić wałek na 1 wyjscie i wpakować go do bloku, reszta kabli nq 1-3-4-2.
Zapłon w tym siliku pewnie tak samo 10stopni a regulator odśrodkowy zwieksza do zapewne do 28+ -2 stopnie
rożek
Aktywny użytkownik

A no i wtrysk/elektroniczny zapłon odcina przy 5600 obrotów a to dopier zaczyna jechać przy tylu
Awatar użytkownika
Pumba_bielsko
Aktywny użytkownik
Kontakt:

Post autor: Pumba_bielsko »

a zgadza sie mój się kręcił do 7800 w zastavce:]
jakbyś chciał mam pare gratów jeszcze np półosie i głowice do 1.5
(moja zastravka teraz pomyka gdzies w gdańsku :cry: )
ODPOWIEDZ