EGT wskaznik wykonany w domu

układ elektryczny, układ wtryskowy i zapłonowy, SMT6, ECUMASTER, itp.

Moderatorzy: KYS, ZibiUT

wsk
Spamer :P
Miejscowość: Jaworzno
Auto: Uno 1.3T

Re: EGT wskaznik wykonany w domu

Post autor: wsk »

BARTEKcoupe pisze:wychodzi na to że taniej będzie można kupić taki wskaźnik np.autogauge
W sumie to tak cale EGT z autogauge kolo 300 - 330 zl + wysylka, a tu tak 98zl+wysylka , +-150zl+wysylka, 30zl+wysylka i robi sie tyle samo tylko ze z autogauge jest w ladnej obudowie itd. takze kto co woli :D.
hz10 pisze:polać mu :D
co racja to racja :D
Fiat Uno Turbo 1301 Turbo@150HP 216Nm - zdedchło
Fiat Uno Turbo 1583 Turbo@???HP ???Nm - w trakcie
Lancia Dedra Integrale 2.0 DOHC 8v 4x4 Turbo - sprzedana
Fiat Uno 1372 narazie bez turbo :D - śmigam
uniak 1.4T
Miejscowość: Mysłowice
Auto: Punto GT

Post autor: uniak 1.4T »

no dobra ale to wskaznik a co z czujnikiem? chyba ze sa razem w zestawie
Awatar użytkownika
BARTEKcoupe
Miejscowość: Skarżysko Kamienna
Auto: Inne

Post autor: BARTEKcoupe »

Wszystko jest w zestawie, wygląda do tego ładnie i estetycznie :wink:
Punto GT >1.4 >> 1.4 k14 >>> 1.4 GT20s >>>> 2.0 16vt >>>>> 1.6 GT20s>>>>>>Coupe 20vt
.....psss......pssss.....pssssss :)
simon1989

Post autor: simon1989 »

Tylko, że dokładność takiego A-G to jest 100C, a tego 3 stopnie, czyli 33 krotnie wieksza. Poza tym jakby bylo zadeklarowanych co najmniej 5 chetnych to ja moglbym wziac na siebie odpowiedzialnosc za ten sprzet i kazdy dostalby do domu komplet. Wtedy cena bylaby duzo nizsza, bo przesylka bylaby tansza i napewno mozna liczyc na -5%
Awatar użytkownika
mrowczan
Aktywny użytkownik
Miejscowość: Częstochowa
Auto: Inne

Post autor: mrowczan »

No wg mnie AutoGauge w tylek mozna sobie wsadzic, a nie do samochodu montowac. I nie mowic mi tu o jakichs wysokich seriach, bo wszystkie sa zabawkowe. Jesli chcesz ladne swiecidelka, to mozesz kupic, ale jesli dobre EGT, to trzeba dac ponad 1000zl za Greddy, Apexi czy innego HKSa.
Quaki
Użytkownik

Post autor: Quaki »

Panowie przeciez ja nikogo nie zmuszam do kupowania czegolkolwiek odemnie jesli ktos woli miec autogauge to prosze uprzejmie, mi osobiscie akurat ta firma srednio lezy (mialem wczesniejsze modele w jednym aucie byly oglednie mowiac malo dokladne pomijam juz fakt ze po dwoch tygodniach upalila mi sie termopara a nie byla jakos maxymalnie przegrzewana ) podbno sm-peak sa duzo lepsze nie wiem nie sprawdzalem no chyba ze komus zalezy na tym zeby mu ladnie swiecilo pozatym sam zegarek na przyklad przy strojeniu auta niewiele ci da jesli nie mozesz zalogowac jego odczytow i sprawdzic ich na jednym wykresie z obrotami afr-em itd a ukladzik EGT ma byc tylko mala czescia duzo wiekszej calosci
pozatym pozstaje jeszcze kwestia dokladnosci zegarow analogowych jak dla mnie dokladnosc co 20stC (bo taka masz podzialke na zegarze i tego nie przeskoczysz) jest za mala szczegolnie przy ekstremalnie wysilonych jednostkach gdzie to czy masz 960 czy 980 C robi potezna roznice
Pozdrawiam
ps. pozatym cena 98zl to cena z poczatkowych kalkulacji (mocno z pod duzego palca bo poprostu mialem przetwornik w domu ale jak go kupowalem to koszt samego przetwornika byl 50 pare zlotych ) i sadze ze bedzie nizsza ale czekam na odpwoiedz z firmy gdzie mam kupic przetworniki
ps.2 simon1989co do upustu to jak najbardziej sprawa jest otwarta :)
hz10

Post autor: hz10 »

co do wskazań ag to sie nie zgodze , testowałem swój i różnica we wskazaniach była o grubość wskazówki czyli generalnie nie do określenia a najlepsze jest to że to wskaźnik był zwykły a nie step motor , jedyne przekłamanie jakie było dotyczyło zakresu około 1200 stopni więc w zakresie nie mającym znaczenia...qukai ciekawy jestem jak zamierzasz zobaczyć podczas upalania te 20 stopni różnicy to raz a dwa jakbyś chciał sie non stop gapić na wskazania wskaźników to nie miałbyś czasu na patrzenie na droge :wink: moim zdaniem egt albo afr powinny na codzień również odcinać wtryski jeżeli wartości zostaną przekroczone
Quaki
Użytkownik

Post autor: Quaki »

hz10 widzisz i wlasnie tutaj ujawnia sie wyzszosc moich urzadezn nad wskaznikami
1. urzadeznia tego typu maja mozlwisoc podlaczenia do praktycznie kazdej jednostki typu ecumaster, smt6 i inne (czego za diabla nie zrobisz z gotowym zegarem bo nie ma on wyjsc) dzieki temu mozesz przesledzic mape w swini zobaczyc gdzie jest zle gdzie mozna by cos jeszcze poprawic itp itd.
2.wykorzystujac urzadeznia podobne do mojego (nie koniecznie moje bo podobne robi firma vems )mozesz na przyklad podlaczyc je do dedykowanego wyswielacza (ktory koncze projektowac i na pewno go pokaze jak skoncze) ktory ma mozlwiosc podlaczenia do 8 takich urzadzen (czyli mozna wykonac pomiar na kazdy cylinder z osobna co jest czesto stosowane w ektremalnie wysilonych jednostkach) a wyglada to tak
Obrazek
mozna takze na kazdej termoparze ustalic osobny alarm mozna tez podlaczyc inne czujniki typu temp. wody, oleju, powietrza za i przed intercoolerem, cisnienia oleju, mozna wykonac pomiar ile volt zasila nam cewke (co jest bardzo waznym parametrem dla poprawnej pracy silnika) mozna spokojnie zainstalowac mozliwosc wlaczania lub wylaczania roznych elemntow w razie wystapienia alarmu na ktorym kolwiek z czujnikow nic z tych rzeczy nie zrobisz na zwyklym zegarku typu AG bo poprostu nie ma takich mozlwiosci i tutaj jest wlasnie wyzszosc tego co ja robie
Pozatym hz10 to ze tobie akurat AG pokazywal dobrze wcale nie znaczy ze tak jest zawsze jak juz mowilem ja tez mialem taki wskaznik i tez go porownywalem z innym wskaznikiem a raczej z dwoma bo zakupile 3 i kazdy z nich ogrzany opalarka (byly zmontowane w jedenj rurce i powietrze szlo przez nia ) pokazywaly rozne temp a roznica byla bliska 80stC pomijam juz fakt ze w prostych AG brak alarmu co powoduje dokladnie ta przypadlosc o ktorej pisales (raczej podczas wyscigu nie bedziesz sie patrzal na zegarek a wlasnie wtedy najlatwiej upalic motor)
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ